Pep: „Érzelmes lesz, de gyõzni jöttem”

A sérülések nem jelentenek kifogást | Nincs edzõ, aki megállítja Messit

Josep Guardiola, az FC Bayern München vezetõedzõje megtartotta a barcelonai odavágót felvezetõ sajtótájékoztatóját a Camp Nou sajtótermében, ott, ahol korábban éveken keresztül több ezer újságírói kérdésre válaszolt még a katalánok trénereként. Pep azonban amellett, hogy elismerte a párharc érzelmi szálait, hangsúlyozta: õ azért küzd szerda este, hogy csapata gyõzelemmel távozzon a Camp Nouból, így õ sem vár semmilyen megemlékezést a katalán klubtól. Guardiola úgy véli, lesznek gólok, Messi pedig megállíthatatlan.

Milyen érzésekkel tölti el, hogy visszatér a Camp Nouba?

„Fantasztikus, nagyon sok emlék kavarog a fejemben. Nagyon különleges a számomra, mert számos évet eltöltöttem itt, most pedig a Bayern trénere vagyok, ez a munkám, és a tõlem telhetõ legjobb teljesítményt fogom nyújtani.”

És milyen érzésekkel tölti el a párharc elsõ felvonása?

„Európa legjobb együttesei között itt vagyunk az elõdöntõben, nem lesz könnyû, de a Porto és a Sahtar elleni párharc sem volt az. Örülök, hogy itt lehetünk, s hogy küzdhetünk a berlini fináléért.”

Izgatott volt, hogy újra itt, ebben a székben ülhessen a Camp Nou sajtótermében?

„Négy évig lépten-nyomon ide, ebbe a szobába jöttem, elengedhetetlenül elõjönnek az emlékek. Tudtam, hogy ha egy nagy klubhoz fogok szerzõdni, elõbb-utóbb a Camp Nouba is jönnöm kell. A következõ alkalom már sokkal normálisabb, kevésbé érzelmes lesz. Nem azért jöttem, hogy megemlékezzenek rólam, hanem azért, hogy a Bayernt a döntõbe vigyem.”

Mi a Barcelona gyenge pontja?

„Kevés olyan defenzív rendszer van, ami kontrollálni tudná a tehetséget. Ahhoz, hogy a gyenge pontjaikat felszínre hozzuk, elõször a mi erõsségeinket kell érvényre juttatnunk.”

Hogyan kezelte, kezeli a párharccal járó érzelmeket?

„Próbáltam elkerülni az esetleges találkozásunk gondolatát, csak egyszerûen a Barçára gondoltam, követtem a meccseit, és elmélkedtem, hogy mit tennék, ha összekerülnénk. Gondolkodtam már tehát a párharcon, de természetesen nem tagadom, hogy ez az összecsapás nem egy ‘szimpla mérkõzés’ a számomra. Ugyanakkor amint lezajlott a sorsolás, már csakis a gyõzelem receptjét kerestem, és tíz másodpercre sem gondolkodtam el azon, hogy milyen akadály is tornyosul elõttem.”

Milyen fogadtatásra számít?

„Mindig jól bántak velem a sociók, de én most ki akarom ejteni a Barcelonát, azért jövök, hogy továbbjussunk, nem azért, hogy tisztelegjenek elõttem. Senki sem tudja elvenni a labdát a Barcelonától, mert ez a csapat erre született. Mi Németországban és a Bajnokok Ligájában rendre dominálunk, de szerda este ez másként lesz, ez bizonyos. Persze ismertek engem, meg fogjuk próbálni. A játékosok azt teszik, amit a vezetõedzõjük kér tõlük.”

Ki ismeri jobban a másikat?

„Övék az elõny, engem pontosan ismernek, én viszont nem tudom kontroll alá vonni a tehetségüket. Megjósolhatatlan dolgokat tesznek a pályán.”

Hogyan ünnepelné a Bayern góljait?

„Gólt kell szereznünk. Azért vagyunk még itt, az elõdöntõben, mert Thiago betalált Portóban. Ha nem találunk be, nagyon nehéz lesz Münchenben eldönteni a párharcot a magunk javára. Mit csinálok, ha gólt szerzünk? Nem tudom. A Barcelona iránt érzett tiszteletem nem annak a függvénye, hogy ünnepelni fogom-e a góljainkat vagy sem. Ha betalálunk, nagyon elégedett leszek. Ismétlen: nagyon sokat köszönhetek a Barçának, de gyõzni jöttem a Camp Nouba.”

Van esélyese a párharcnak?

„Ha a sérült játékosainkat és a hiányzónkat arra használnánk fel, hogy kifogásokat keressünk, nem nyertük volna meg a Bundesligát, és nem jutottunk volna el ideáig. Ha legyõznek bennünket, megérdemelt lesz a sikerük.”

Hogyan lehet megállítani Messit?

„Ha úgy fog játszani, ahogy elképzelem, úgy ebben az esetben nincs olyan védelem, mely meg tudja állítani. Nincs olyan edzõ vagy védekezési rendszer a világon, amely meg tudja állítani. Másféleképpen kell õt kontrollálni. Rásegítéssel, területek lezárásával, de még így sem lehet teljesen. A tehetséget nem lehet levédekezni.”

Már döntött a kezdõcsapatáról?

„Nem akarok errõl beszélni. Aki eljött Barcelonába, az eséllyel pályázik a játékra, mindenki ezért jött. Most csak az lebeg a szemünk elõtt célként, hogy jó teljesítményt nyújtsunk.”

Ez a pályafutása eddigi legnehezebb találkozója?

„Nagy kihívás az ellenfél ereje, valamint a körülmények ismeretében. Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetünk.”

Mitõl függ, hogy Lewandowski játszhat-e?

„Tegnap és ma is a csapattal edzett, beszélek vele, aztán meglátjuk. Szükségem van 11 egészséges, 100%-os játékosra. Megkérdezem majd, hogyan érzi magát a védõmaszkban, és ha minden rendben, akkor játszani fog.”

Lehetségesnek tart egy 0-0-s eredményt?

„Nem hiszem, hogy ez lesz a végeredmény, de minden megtörténhet.”

Hányszor változtatott már taktikát a Barça elleni mérkõzésre?

„Van egy hozzáállás, ami alap. Ez nem fog változni, de természetesen kiegészítjük a szükséges változtatásokkal. Finomítunk rajta az ellenfél függvényében.”

Hogyan látja Thiagót?

„Örül, hogy visszatérhet. Ugyanazon megy keresztül, mint én. Vagyunk, akik vagyunk, annak köszönhetõen, hogy Barcelonában lehettünk. Sajnos sokáig sérült volt, így még hiányzik a játékából a folytonosság.”