Sergi Roberto lehetne a kulcs

A bal oldali támadó posztja az igazi kérdés | Deulofeu körül kérdõjelek

Habár a közvélemény egyöntetûen Gerard Deulofeu szerepeltetését várja Ernesto Valverde vezetõedzõtõl a bal támadó posztján, a tréner óvatosan fogalmazott a nyáron visszatérõ saját nevelésrõl. 
 

„Nagyra értékelem a képességeit, de eddig csak egy meccset játszott a Gamper Kupán. Egyelõre korai lenne õt elemezni. Megtesszük majd, ahogy megy elõre a szezon” – így Valverde a mérkõzést felvezetõ sajtótájékoztatóján, amikor Deulofeuról kérdezték.

Valverde nyilvánvalóan szándékosan úgy válaszolt, hogy a Real Madrid mestere, Zinedine Zidane ne sejthessen semmit sem arról, hogyan is szeretne õ felállni azok után, hogy Neymar távozott, a helyettesét pedig még nem tudta leigazolni a klub. 

A legkézenfekvõbb megoldás Deulofeu lenne, aki a Gamper Kupán a brazil Chapecoense ellen egész jó teljesítményt nyújtott, gólt rúgott, gólpasszokat osztott ki, valamint kiválóan vett részt az összjátékban. A saját nevelésû játékossal kapcsolatban azonban lehetnek kételyek, hiszen Luis Enrique kétszer sem számított rá a barcelonai idõszaka alatt, mindkétszer kölcsönadta a klub, míg Tito Vilanova még a csapat trénereként úgy nyilatkozott róla, hogy „szenzációs játékos, de ezen a szinten már nem elég az, ha meccsenként jól megoldasz egy-egy szituációt.

Ehhez pedig hozzá kell tenni azt, hogy Deulofeu sérülésbõl tért vissza, ez volt az elsõ felkészülési meccse, így korántsem biztos, hogy neki szavaz bizalmat Valverde. 

Itt kerülhet képbe az a Sergi Roberto, aki játszott már a támadósorban, méghozzá éppen a Real Madrid ellen. Akkor még Rafa Benítez volt a madridiak mestere, a Barça 4-0-ra nyert az õsi rivális ellen a Santiago Bernabéuban 2015 õszén. Leo Messi sérülésbõl tért vissza, így Enrique csak a kispadra nevezte, helyette Sergi Roberto kezdett, és fantasztikusan futballozott. 

Lévén, hogy saját nevelés, Sergi Roberto tökéletesen tudja, mikor és hova kell helyezkednie a létszámfölény kialakításáért. Természetesen nem szélsõ támadóként alkalmazta õt Enrique azon az estén, csupán ebbõl a pozícióból indult, ám az adott játékszituáció alapján váltogatta a helyezkedését. Suáreznek kiosztott gólpasszánál befelé tört a két védelmi vonal közé, és ugratta ki az uruguayi támadót, míg Iniesta góljánál szélesített, kihúzodott a jobb oldalra, hogy Neymar, Suárez és Iniesta elõtt nagyobb terület legyen az összjátékra. 

Ezen felül Sergi Roberto garantáltan elvégezné a védekezõ munkáját, azonnal vissza is támadna labdavesztés után, és nagyobb a munkabírása is. A Madrid legerõsebb csapatrésze a középpálya, ahol ugyan most Modric hiányozni fog, de Kroos, Casemiro és vélhetõen Kovacic a spanyol Iscóval kiegészülve szenzációs egységet alkotnak, és képesek alkalmazkodni bármilyen játékhelyzethez. Ellenük ésszerû döntés lehet egy olyan játékos bevetése, aki szintén intelligens, és képes lehet másodpercek tört része alatt felismerni az adott szituációt, és a legjobb megoldást választani. Ez különösen azért bír nagy jelentõséggel, mert az említett madridi középpálya kiválóan mozog, és tudatosan ott teremt létszámfölényes helyzetet, ahol a stratégiája alapján szeretne.

Deulofeu ígéretesen kezdett, mint ahogy a másik alternatíva a posztra, Denis Suárez is jól játszott a felkészülési összecsapásokon, és, ha Valverde elégedett az edzésmunkájukkal, bõven megérdemlik majd az esélyt. Lehetséges azonban, hogy nem a Real Madrid elleni Spanyol Szuperkupán kellene megnézni, mennyit is fejlõdött a két fiatal az elmúlt években, pláne úgy, ha Sergi Roberto a fenti elõnyöket tudja biztosítani a csapatnak.   

Sergi Roberto azon a bizonyos 4-0-án (vs. Real Madrid):