Cucurella, a Masia „újabb” növendéke

Született balhátvéd | 2018-ig szóló szerzõdés | Merre vezet az útja?

Az FC Barcelona 19 esztendõs játékosa, Marc Cucurella, aki jelenleg még a B keret tagja, kedd este debütált az elsõ csapatban, miután Ernesto Valverde vezetõedzõ beállította õt a mérkõzés utolsó perceire. Idõvel majd kiderül, hogy Cucurella meg tudja-e vetni a lábát a Barçában, mindenesetre a tehetsége adott. Egy rövid portré arról, ki is tulajdonképpen ez a frizurája alapján akár a klublegenda Carles Puyollal is összetéveszthetõ balszélsõ. 
Jose Arnaiz mellett, aki rögtön gólt is szerzett a bemutatkozó meccsén, Marc Cucurella is elsõ ízben léphetett pályára a Barcelona elsõ csapatában a Murcia elleni, végül 3-0-ra megnyert odavágón a Copa del Rey legjobb 32 csapata között. A különbség kettejük között az, hogy amíg Arnaiz a nyáron igazolt a Barça B együtteséhez, addig Cucurella 14 esztendõsen, vagyis 2012-ben lett a klub játékosa, vagyis saját nevelésû labdarúgónak mondható.
Noha a barcelonai közvélemény természetesen mindkét fiatal játékos sikerének örül, Cucurella bemutatkozása azért is örvendetes, hiszen Sergi Roberto óta nincsen olyan saját nevelésû játékos, aki az elsõ keret stabil, meghatározó tagjává tudta volna kinõni magát. Carles Aleñá jó úton halad efelé, és úgy néz ki, hogy bejelentkezett mellé Cucurella is, aki a Masía trénerei szerint nagy jövõ elõtt áll.
A katalán riválistól érkezett 2012-ben
Amint azt már fentebb említettük, Cucurella öt esztendõvel ezelõtt igazolt a városi rivális Espanyoltól a Barçába, és a fejlõdése valamint a karrierje sokak szerint töretlenül ível felfelé.
„Nagyon szorgalmas labdarúgóról van szó, nagyszerû játékos lesz belõle” – vallják a Masía edzõi, és egy versenyelõnyt máris látnak nála, ami az elsõ csapatba való bekerülést illeti, méghozzá azt, hogy neki a természetes posztja a balhátvéd. A Barcelona az elmúlt években számos olyan játékost igazolt a védelem két szélére, akik csak tanulták a pozíciót, de eredetileg feljebb játszottak. Ilyen Jordi Alba vagy éppen Aleix Vidal is, ám Cucurella védekezõ teljesítményére nem lehet panasz, ráadásul a támadásokat is hatékonyan segíti, amit mi sem jelez jobban, mint a passzhatékonysági rátája, mely 73%-on áll idén a tartalékcsapatban. Ez egészen kimagasló adat egy szélsõ viszonylatában.
A játékos stabil tagja volt az évek során a spanyol korosztályos válogatottaknak, tavaly nyáron pedig felkerült az ifi ‘A’ csapatba, ahol Gabri kezei alatt kiváló teljesítményt nyújtott számtalan találkozón. Idén már a B keret tagja, és Gerard López vezetõedzõ kezdõként számol vele.
Cucurella alázata és tehetsége természetesen nem kerülte el a nagyobb európai klubok figyelmét sem, így a Manchester City illetve a United, a Borussia Dortmund vagy éppen az AS Roma is érdeklõdött már a labdarúgónál, ám a madridi ‘Marca’ értesülései szerint Cucurella nem akar váltani, és a Barçában akar befutni. A nyáron 2+2 éves szerzõdést írt alá a klubbal, mely alapján 2018-ig 12 millió euró a kivásárlási ára, míg amennyiben életbe lép a további két esztendõ, úgy 30 millió euróra ugrik ez az összeg, mely a mai piaci viszonyokat figyelembe véve semmiség egy komolyabb érdeklõdõnek.
A Masíából – hosszú évek után – úgy tûnik, hogy ismét vannak olyan jelöltek, akik reális eséllyel bírnak az elsõ csapatba kerülésre, Valverde vezetõedzõ fiatalokhoz kapcsolatos hozzáállását nézve pedig elmondható, hogy csakis Cucurellán múlik, hova vezet tovább az útja.