Nem volt ellenszer a felállt falra: 0-0

Az Olympiakosz hõsiesen védekezett | Sergi Roberto megsérült

Az FC Barcelona együttese gólnélküli döntetlent játszott Pireuszban az Olympiakosz ellen a Bajnokok Ligája negyedik játéknapján, így elszalasztotta az esélyt, hogy már ebben a körben kvalifikálja magát a nyolcaddöntõs küzdelmekre. A találkozón alig volt lehetõsége a hazai gárdának, a katalánok szervezettek voltak, ám hiába a dominancia, a fölény nem mutatkozott meg gólhelyzetekben. A hazaiak hõsiesen védekeztek a sokszor tanácstalan Barcelona ellen, így megérdemelten gyûjtötték be elsõ pontjukat a BL idei szezonjában.

A Barcelona ugyan kiválóan kezdte idén a Bajnokok Ligáját, de a csapat pontosan tudta, hogy bõven van tétje a görögországi mérkõzésnek. Ha a katalánok ugyanis három ponttal tértek volna haza, úgy már bebiztosították volna a továbbjutásukat. Ez nem történt meg, a Juventus pedig döntetlent játszott Lisszabonban, így könnyen lehetséges, hogy a következõ fordulóban rendezendõ Juve – Barça tulajdonképpen a csoportelsõséget fogja eldönteni.

Valverde mester a kezdõcsapatba jelölte Semedót, Sergi Robertót és Denis Suárezt is, valamint az elejétõl kezdve a pályán volt a brazil Paulinho is. Nem is kezdett rosszul a Barcelona, az elsõ játékrészben 62%-ban birtokolta a labdát, és 84%-os pontossággal passzolt a csapat, ami jelezte, hogy kontrollálta az együttes a meccset, mely ekkor még helyzetekben is megmutatkozott. Denis Suárez például be is talált a hazaiak kapujába, noha a találatot leshelyzet elõzte meg, így a játékvezetõ jogosan érvénytelenítette a találatot. Adódott azonban lehetõség Suárez vagy éppen Messi elõtt is, ám a kapu elõtt pontatlan volt Valverde gárdája.

Az elsõ félidõ krónikájához hozzátartozik, hogy Sergi Roberto combizomsérülést szenvedett, a szünetben a helyét Deulofeu vette át, vélhetõen azzal a céllal, hogy szélesítse a vendégek támadásait, több területet teremtve ezzel középen a csapat. Volt ráció a tervben, ám nem vált be, az Olympiakosz alapvetõen kiválóan szûkítette a középsõ területeket, Messi elvétve tudott ígéretes helyzetben játékba avatkozni az ellenfél térfelén.

Azt ugyan nem lehet mondani, hogy a Barcelonának nem voltak helyzetei, ám a folytonosság hiányzott a játékából, látszott, hogy rengeteg erõfeszítésébe kerül az együttesnek, mire eljut a görögök kapujáig, ez pedig vélhetõen közrejátszott abban, hogy a kapu elõtt pedig már pontatlanok voltak a vendégek. Suárez például több alkalommal is lövõhelyzetbe került, ám vagy egy védõ tudta blokkolni, vagy a kapufa mentette meg a hazaiakat.

A találkozót hûen foglalta össze a hosszabbításban végigvitt kontratámadás, mely végén Deulofeu ahelyett, hogy az üresen álló Suáreznek lekészítette volna a játékszert a kaputól 15 méterre, Messit akarta kiugratni, ám egy hazai bekk a labda útját állta, és tisztázni tudott. A vége tehát 0-0 lett, így a továbbjutás kérdése még egyáltalán nem dõlt el.

A Barcelonát jogosan lehet kritizálni, mert alapvetõen az Olympiakosz megtalálta az ellenszerét a katalán támadásoknak, és a vendégek nem tudták a játékukat gördülékenyen véghezvinni. Ugyanakkor az elképzelés ismét világos volt, a kontroll ezúttal – noha vélhetõen az Olympiakosz gyengébb játékerejének köszönhetõen – megvolt, és kisebb szerencsével a három pont is jöhetett volna.

Ugyanakkor világos, hogy bõven van még munka Valverde elõtt, idõ pedig nincs sok, hiszen a hétvégén a Sevillát fogadja a Barça a Camp Nouban a Liga tizenegyedik játéknapján.

Olympiakosz – FC Barcelona: 0-0 ( 0-0 )
Pireusz, Karaiskakisz Stadion
33.000 nézõ
Vezette:
Anthony Taylor (angol)

Olympiakosz: Silvio Proto, Elabdellaoui, Botía, Engels, Koutris, Figueiras, Romao, Tachtsidis, Odjidja, Carcela-González (Pardo, 79’), Fortounis (Gillet, 75’) (Djurdjevic, 84’).

FC Barcelona: ter Stegen, Semedo, Mascherano, Umtiti, Alba, Busquets, Sergi Roberto (Deulofeu, 45+1’), Paulinho (Rakitic, 62’), Messi, Suárez, Denis Suárez (André Gomes, 75’).