Valverde nem akarta leigazolni De Jongot

Egy holland újság, a De Telegraaf értesülései szerint Ernesto Valverde nem támogatta, hogy Frenkie de Jong, a csapat holland középpályása 2019 nyarán Barcelonába költözzön.

 

 

2019 nyarán a szenzációs idényt játszó Ajax kulcsfigurái körül pezsgett az átigazolási idény: a csapatkapitány De Ligt végül a Juventushoz igazolt, míg Frenkie de Jong 75 millió euróért a Barcelona játékosa lett. A középpályás volt a katalánok első igazolása ezen a nyáron, és egy 2024-ig tartó szerződést írt alá. Az átigazolás ténye már januárban nyilvánosságra került, így néhány hónappal később az Ajaxot a Bajnokok Ligája elődöntőjéig vezető Frenkie csatlakozott a Barça keretéhez. Mind a klubvezetés, mind a szurkolók a jövő csapatának alappilléreként tekintettek rá, és talán a többség nagyobb fogásnak tartotta, mint a július elején megszerzett francia világbajnokot, Antoine Griezmannt. Egy ember volt csak, aki nem ujjongott a hír hallatán…

 

A De Telegraaf információi szerint ez az ember pedig nem volt más, mint a Barcelona edzője, Ernesto Valverde. A baszk szakvezető ellenezte De Jong leigazolását, sőt, a napilap értesülései szerint maga De Jong volt az, aki kapcsolatba lépett a klubbal, miután lenyűgözte őt a klub történelme, illetve a hosszú évek óta “játékosmágnesnek” számító klasszis: Lionel Messi.

Ha azt gondolnánk, hogy a zsurnaliszták Valverde futballról alkotott felfogásának jellemzését befejezettnek tekintették pusztán a fenti tény közlésével, jókorát tévedünk: a cikket szerző Valentijn Driessen szerint “Valverde rossz helyen játszatja a középpályást, mert a tehetségét leginkább a hatos pozícióban, mélységi irányítóként tudná kiaknázni a csapat, vagy balról indulva. Olyan, mintha robotpilóta üzemmódban lenne, a kézifékje pedig be lenne húzva, ezért nem tud az a domináns játékos lenni, mint amit a képességei megengednének.”

 

Az újság megjegyzi, hogy mind a PSG vezetőedzője, Thomas Tuchel, mind a Cityt irányító Pep Guardiola is szerette volna leigazolni De Jongot a nyáron, és mindketten részletesen beszéltek neki a pozíciójáról, valamint a csapaton belüli szerepéről.