Hetven százalékkal csökkentenék a játékosok fizetését

Minden szakosztályra érvényes lenne a vágás

Ahogy arról már írtunk korábban, komoly fizetéscsökkentést kell meglépnie a Barcelonának a következő napokban, hogy ne váljon fizetésképtelenné, miután a koronavírus járvány miatt drasztikusan csökkentek a bevételei. Bartomeuék a 70%-kal vágnák meg a fizetéseket, ezt kéne elfogadniuk a napokban a játékosoknak.

Nehéz időket él meg a Barcelona jelenleg, hiszen sok más országhoz hasonlóan Spanyolországban is megállt az élet a koronavírus járvány miatt, nincsenek meccsek, így klubnak is jelentős bevételkiesést kell elkönyvelnie. Emiatt értelemszerűen csökkenteni kell legalább átmenetileg a kiadás oldalt, ami többek között érintené a játékosok fizetését is, a klub pedig első körben meg is tette az ajánlatát a játékosok felé: 70%-os fizetéscsökkentés.

A csökkentés drasztikusnak tűnhet, de Messiék bérei európai szinten is óriásinak számítanak, a jelenlegi helyzetben pedig muszáj spórolnia a klubnak mindenhol, ahol tud. Ez azt is jelentené, hogy nem csak a labdarúgók fizetését csökkentené ennyivel a klub, hanem az összes szakosztályét, így a kézilabda, kosárlabda, teremhoki és futsal csapatok játékosainak is el kellene ezt fogadnia – a női csapatról nem ír sem a Marca, sem a Sport, de valószínűleg rájuk is érvényes lenne a csökkentés. Ami egyébként természetesen átmeneti lenne – amint normalizálódik a helyzet, visszaállna mindenki fizetése a szerződésében szereplő 100%-ra.

Bartomeuék a csapatkapitányokkal már egyeztettek erről a lehetőségről, most pedig már kollektíven kérik a játékosokat, hogy hozzák meg ezt az áldozatot, különben fenntarthatatlanná válik a klub gazdálkodása. A játékosoknak a napokban kell választ adniuk – és egyelőre kérdés, hogy elfogadják-e. Ha nem, a spanyol törvények egyébként lehetővé teszik, hogy hivatalból függesszék fel a munkát a klubnál dolgozóknak (ERTE), de a vezetőség egyelőre a közös megegyezésre törekszik, mert a jogszabályok alapján a futballisták egyébként még rosszabbul járnának.

Az ERTE értelmében ugyanis egy cég helyett, ha az felfüggeszti az alkalmazottai munkáját olyan különleges helyzetre hivatkozva, mint a jelenlegi járvány, az állam egyik szociális intézménye (SEPE) vállalja át a fizetések átmeneti folyósítását, 70%-ra csökkentve – viszont ennek van felső összeghatára, ami a labdarúgók esetében a jelenlegi fizetéseik töredéke lenne csak. A helyzetet viszont bonyolítja, hogy amíg hagyományos cégek és alkalmazottaik esetében könnyne értelmezhető a felfüggesztés, addig a labdarúgóknak határozott idejű szerződéseik vannak, amikben külön kitételek szerepelhetnek különös esetekre, így jelenleg az sem teljesen egyértelmű, hogyan vonatkoznának a jogszabályok rájuk a sportjogászok szerint.

Az tehát egyelőre nem világos, mi történik, ha Messiék nem mennek bele a menedzsment fizetéscsökkentési ajánlatába – első körben biztosan egyeztetnek a saját ügynökeikkel és jogászaikkal, de hamarosan kiderül, mert a döntést nem halogathatják sokáig.

(Források: 1, 2, sport.es, marca.com)

***

Megérkezett a Camp Nou 3D puzzle prémium változata nagy méretben, LED-es stadionvilágítással. Korlátozott készlet, csapj le rá amíg van!