A nagyszerű első félidő döntött: Barcelona – Real Sociedad 2:1

A második félidő gyengébb volt - Nagyott küzdöttek a baszkok - Lépésről lépésre kell haladni

Némileg váratlanul az utóbbi hetek legjobb első félidei játékának köszönhetően 2-1-re győzött hazai pályán a Barcelona együttese. Ronald Koeman csapata a listavezető Sociedad ellen az első 45 percben remekül játszott, a második félidőben azonban minden erőfeszítésére szüksége volt, hogy előnyét megőrizze a nagyot küzdő baszkok ellen. Ez végül sikerült is, és még ha mostanában nem nagyon lehet jósolni a csapattal kapcsolatban, az első félidei játékra lehet és kell is építeni.

 

 

 

Nagy lendülettel kezdte a mérkőzést Ronald Koeman együttese a listavezető ellen: a katalánok játéka sok passzra épült, ezek a passzok gyorsak voltak és direktek, és szemre is tetszetős játékot mutattak Messiék.

A 8. percben Jordi Alba beadását a hosszú oldalon érkező Griezmann félig lőtte, félig emelte a hosszú sarok felé, nem sokkal tévesztett célt a világbajnok csatár. Néhány perccel később Dest beadását fejelte centikkel mellé Pedri 12 méterről.

A 24. percben Messi a kezdőkörből indította a bal oldalon Albát, a balhátvéd kicselezett mindenkit, majd a kapusba lőtt – sok jelentősége nem volt, a partjelző ugyanis beintette a lest.

A mérkőzés képébe egyáltalán nem illő módon gyakorlatilag az első helyzetében megszerezte a vezetést a Sociedad: Le Normand „húzott” passzával Portu lépett ki, az ötös sarkáról keresztbe passzolt, a hosszún érkező Willian José pedig közelről a hálóba pofozta a játékszert, 0-1.

Nem sokáig volt hátrányban azonban a Barcelona: Griezmann keresztpasszába az védő beleért, a hosszúról érkező Jordi Alba pedig mintegy 11 méterről kilőtte a hosszú felső sarkot, 1-1.

Az egyenlítés után is próbálta a lendületét megtartani a Barcelona: a 37. percben Griezmann ugrott ki, elvitte a labdát a kapus mellett is, de éles szögből leadott lövése a felső lécen csattant. Egy perccel később egy Messi-Pedri kombináció után Braithwaite lépett ki, de 7 méterről a kapu fölé bombázott.

A félidő vége előtt néhány perccel aztán megtört a jég: Jordi Alba megpattanó bal oldali beadását Frenkie de Jong az ötösről lőtte a kapuba – a bíró elsőre nem adta meg a gólt les miatt, a VAR azonban a holland középpályás segítségére sietett, 2-1.

A második félidőt erőteljesebben kezdte a vendégcsapat, több ígéretesnek tűnő helyzetet is ki tudtak alakítani a baszkok, ezekben a percekben pedig főleg a Barcelona térfelén zajlott a játék.

Griezmann percei következtek, negatív értelemben: előbb Jordi Alba beadását passzolta vissza két méterről a kapus kezébe a kapu helyett, majd De Jong indításával a tizenhatoson belülre gyalogolt, közeli lövését azonban a kapus védeni tudta.

Továbbra is bátran futballozott a Sociedad, magasan letámadták a hazaiakat, és átvették a játék irányítását. A 72. percben Isak használta ki Mingueza hibáját, egyedül vitte ter Stegen kapujára a labdát, azonban a visszafutó Pedri az utolsó pillanatban menteni tudott – zseniális mozdulat volt, azonban a 18 éves fiatal nekiesett a mentés után a kapufának, és le kellett cserélni.

A 78. percben egy beadást a hosszú oldalon érkező Monreal lőtt az oldalhálóba.

A 84. percben kétszer is közel járt az egyenlítéshez a Sociedad: Willian José óriási lövése kijött ter Stegentől, a kipattanóra Isak érkezett, 4 méterről lőtt, a német kapus azonban lábbal hárítani tudott.

A hátralévő időben az eredmény már nem változott, a Barcelona főleg az első félidei játékának köszönhetően begyűjtötte a három pontot, és ezzel ideiglenesen feljött a tabella 5. helyére. Folytatás szombaton a Valencia ellen, újfent hazai pályán.

 

FC Barcelona – Real Sociedad 2-1 (2-1)

Barcelona, Camp Nou

Zárt kapuk mögött

Vezette: J. Sanchez

Barcelona: Ter Stegen, Dest, Araujo, Mingueza (Lenglet 79’), Alba – Busquets (Alena 67’), De Jong, – Braithwaite, Pedri (Pjanic 74’), Griezmann (Trincao 67’) – Messi

Real Sociedad: Remiro – Gerisabel, Zubeldia, Le Normand (Sagnan 85′), Monreal– Guevara (Navarro 57’), Zubimendi, Merino – Portu (Isak 65’), Willian José, Januzaj (Muguruza 57’)

Gólok: Jordi Alba 31’, Frenkie de Jong 43’  illetve Willian José 27’