Ki helyettesítheti Iniestát a Chelsea ellen?

A kapitány játszana, de ha mégsem...

Bár a Barcelona nyert az Atlético elleni vasárnapi bajnokin, Ernesto Valverde nem lehet felhőtlenül boldog, hiszen a katalánok csapatkapitánya, Andrés Iniesta megsérült az első félidő derekán. A középpályás akár arra is hajlandó, hogy erőltesse  játékát a Chelsea ellen jövő szerdán, de benne van a pakliban, hogy másnak kell kezdenie a döntő jelentőségű meccsen.

A Bajnokok Ligája megnyeréséről szóló álmok még élnek, hiszen a Stamford Bridge-en az 1-1-es eredmény nem mondható rossznak, azonban a Camp Nouban jobb játék kell a Barcelonától, hogy továbbjusson a legjobb nyolc közé. Ez a feladat viszont nem mondható könnyűnek, főleg nem akkor, ha Iniesta nélkül kell felállnia a katalán csapatnak.

Adódik a kérdés, ki helyettesítheti Iniestát a Chelsea ellen? A probléma pedig az, hogy az alábbi lehetőségek közül egyik sem ideális – ami sokat elmond arról, mennyire igazolt jól a Barcelona az elmúlt években.

Paulinho: Eddig 38 találkozón küldte be Valverde – a BL-ben eddig minden meccsen játszott -, ezeken nyolc gólt lőtt és két gólpasszt osztott ki. Dembélé felépüléséig és Coutinho érkezéséig szinte kirobbanthatatlan volt a kezdőből, azonban a 2018-as éve eddig nem hasonlítható az őszi produkciójához. Az odavágón is kezdett, kritizálták is alaposan a játéka miatt.

André Gomes: 24 meccsen lépett pályára eddig, a BL-ben hatszor, mindössze egy gólpassz áll a neve mellett. A szurkolók nincsenek vele kibékülve, olyannyira, hogy az Atlético ellen már kifütyülték, de Valverde időről időre ad neki esély. Ennek hátterében az állhat, hogy a tehetsége éppenséggel adott lenne, illetve hogy nincs nála jobb lehetőség a posztra. Amennyiben Iniesta nem tudja vállalni a játékot, arra van a legnagyobb esély, hogy ő kezd a Chelsea ellen.

Denis Suárez: 18 mérkőzésen van túl idén, amiken három gólt és hat gólpasszt ért el, de a BL-ben még csak kétszer játszott – és fontos bajnokin is csak elvétve. Ami a stílusát illeti, ő hasonlít talán a leginkább Iniestához, de amikor ősszel lehetőséget kapott, nem feltétlenül élt a játékpercekkel. Valverde edző így már hónapok óta alig számít rá, nagy meglepetés lenne, ha a tavasz folyamán bármikor komoly szerepet kapna, az pedig még nagyobb, ha jövőre is a keret tagja maradna.

Dembélé: a sérülései miatt 11 meccsen játszott, amiken négy gólpasszt osztott ki, a BL-ben egyedül a Juve ellen lépett pályára. Nagyok az elvárások felé, amit egyelőre nem tudott megugrani, így valószínűleg az önbizalma sincs a helyén, illetve nem tudott még igazán beilleszkedni, sem a csapat játékába, sem abba az életritmusba, amit egy Barcelona-játékostól elvár a klub. A Chelsea ellen minden bizonnyal tartalékként számol vele majd Valverde, és abban az esetben hasznos lehet, ha a csapatnak újabb támadók bevetésére van szüksége.

A Barcelona problémája, hogy mivel Coutinho nem játszhat a BL-ben, még ha Iniesta esetleg vállalja is sérülten a meccset, akkor is játszania kell vagy Gomesnek vagy Paulinhónak. Ha pedig Iniesta nem játszhat, jó eséllyel mindkettőjüknek.