A csoportelsőségért lehet játszani Eindhovenben

PSV-Barcelona előzetes

A Barcelona a Bajnokok Ligája elmúlt körében, Milánóban bebiztosította a továbbjutását, szerda este pedig Eindhovenben érheti el a csoportelsőséget, amennyiben legalább olyan eredményt ér el, mint az Internazionale a csoport másik találkozóján. A meccs azonban nem csak erről fog szólni, hanem újabb válaszokat kaphatunk arra, hogy mi a terve Velverdének a csapattal: csak egy szükségszerű taktikai húzás volt az Atletico ellen látott defenzív felfogás vagy tényleg valami radikálisabb változtatással akarja-e rendbe tenni az idén elég lyukas védelmet.

 

 

Mert azzal talán mindenki egyetért, hogy a csapat védekezésével valamit kezdenie kell Valverdének, a meccsenkénti több mint egy kapott gólos átlaggal ugyanis se bajnok, se BL győztes nem lesz a csapat. A BL-ben (most még) egész jó a helyzet a Ligához képest, mert a két hazai meccsén nem kapott gólt a Barça, a 2 idegenbelin kapott 3 még határeset, de az igazán nagy baj az, hogy a bajnokságban augusztus vége óta egyetlen mérkőzést sem tudott lehozni ter Stegen kapott gól nélkül. A változás előremozdítása érdekében a hétvégén Valverde visszatért a tavalyi stabilitást adó 4-4-2-höz, ami bár nem feltétlen volt rossz lépés, de az igazi kérdés talán az, hogy a madridi fellépés csak átmeneti próbálkozás volt-e ez a részéről vagy újra látni fogjuk a csapatot ebben a formában – akár már most a PSV ellen.

Utóbbira valószínűleg nem a válasz, mert az esti mérkőzés előtt a mester úgy nyilatkozott, hogy nem akar számolgatni, győzelemre akar törni és meg akarja szerezni a csoportelsőséget, így inkább az várható tőle, hogy újra 3 támadóval fogja pályára küldeni a Barcelonát és nem fog tartalékolni – többek között azzal a Dembélével sem, aki a hétvégén sokadik alkalommal szerzett fontos gólt és mentette meg a csapatot. A fiatal francia az utóbbi hetekben talán túl sokat is volt a középpontban és az újságok címlapján a pályán kívüli dolgai miatt, ez a gól és a társaktól kapott támogatás viszont remélhetőleg elindítja a szezon eleji formájához vezető úton. Mivel Suárez kisebb sérüléssel bajlódik, ezért jó kérdés, Messi mellett ki lesz a harmadik támadó, Malcom, Munir vagy a visszatérő Coutinho. Ha a brazil teljesen fitt, akkor Valverde rá fog szavazni, ahogy a Rakticet is be fogja dobni, aki szintén kisebb kihagyás után játszhat újra.

A középpályán ettől függetlenül van változás az elmúlt hetekhez képest, mert Sergi Roberto és Rafinha sajnos rövidebb és hosszabb időre kiszálltak, Arthur pedig elővigyázatosságból nem lesz, így Vidal számára így szinte garantált a kezdőtagság. De csereként egyre nagyobb esélye lehet Aleñának is, hogy lehetőséget kapjon, pláne akkor, ha a pihentetni akar majd valakit Valverde. Busquetsre például biztosan ráférne egy kis pihenő (mielőtt ő is megsérül…), de ez inkább valószínű az utolsó csoportmeccsen, amennyiben a csapat már biztos csoportelsőként fogadja majd a Tottenhamet. Ez abban az esetben garantált is lesz, ha nyer vagy ha legalább ugyanazt az eredményt éri el, mint az Inter Londonban.

Nyerni nem lehetetlen, annak ellenére sem, hogy az eindhoveniek jó formában fogják fogadni a Barcelonát – van Bommelék két magabiztos győzelmen vannak túl az elmúlt hetekben (4-1, 3-0) és egyik legjobbjuk, Hirving Lozano is visszatért a hétvégén sérülése után két góllal és egy gólpasszal. Más jelentős hiányzójuk nem lesz és mivel vesztenivalójuk sem nagyon lesz, várhatóan neki fognak menni a Barçának. A két csapat szeptemberi találkozóját a katalánok nyerték 4-0-ra, de a PSV nem játszott rosszul a Camp Nouban, 1-0 után sokáig lógott a levegőben az egyenlítésük, mielőtt a végére kifulladtak volna. Most biztosan nem lesz ekkora különbség a két gárda között, főleg a Barça idegenbeli meccseit nézve, de ha a jobbik arcát fogja mutatni a csapat, akkor Eindhovenben is győzni fog. Az eredményen túl viszont a játék képe lesz az igazán érdekes, hogy sikerül-e végre visszaszerezni a szezon eleji magabiztosságot – erre egész jó gyakorlóterep lesz egy idgenbeli fellépés a BL-ben.

PSV Eindhoven – FC Barcelona
Eindhoven, Phillips Stadion
21:00 
Vezeti: Kralovec (cseh)
TV: Paulaner Sörház

Várható kezdőcsapatok:

PSV: Zoet – Dumfries, Schwaab, Viergever, Angelino – Rosario, Hendrix – Lozano, Pereiro, Bergwijn – de Jong.

Barcelona: Ter Stegen – Semedo, Piqué, Umtiti, Alba – Busquets, Vidal, Rakitic – Messi, Dembélé, Coutinho.