Átlag feletti összkép, gólok nélkül – Barcelona-Benfica értékelő

Nem sikerült bebiztosítani a továbbjutást a Benfica ellen a BL-ben, sőt, a 0-0-s döntetlen azt jelenti, hogy – várhatóan – győzni kellene majd Münchenben. A Barcelona jól játszott, főleg a szezon eddigi meccseihez képest, a helyzetei is megvoltak a győzelemhez, ám nem túl jól gazdálkodtak a helyzeteikkel Xavi mester játékosai.

Memphis például kimondottan indiszponált volt. Mellette Lenglet volt még a gyenge pont a meccsen, a fiatalok viszont megint bebizonyították, hogy csak időre van szükségük és nagy dolgokra lehetnek képesek.

 

A Barça újra megtanult játszani, de nyerni még nem: 0-0 a Benfica ellen

 

Ter Stegen: 7

Jó értékelést kap, mert azt a kevés helyzetet, amit a Benfica a kapuja előtt varázsolt, megoldotta, amikor pedig kellett, szerencséje is volt, mert amúgy tehetetlen lett volna – Otamendi érvénytelen góljánál vagy Seferovic utolsó perces helyzeténél. Lábbal egy necces passzt leszámítva remek volt, nagyban hozzájárult, hogy jól és gyorsan mentek a labdakihozatalok hátulról.

Araújo: 8

A lelkesedése, a pozitív értelemben vett agresszivitása üdítő színfolt a csapatban, védőmunkája szuper volt, egyszer sem verték meg, cserébe a társakat többször is kisegítette. Volt több szép szerelése (5), megindulása és csak pár centi híja volt, hogy köszönt be a Benfica kapujába. A meccs egyik legjobbja volt, és bár le kellett cserélni, a mérkőzés utáni nyilatkozata alapján csak elfáradt.

Piqué: 7

Szépen dirigált hátul, és ugyan nem volt hibátlan, ez most egyértelműen a jobb meccsei közé tartozott. Volt egy taktikai mezrángatása mezőnyben az egyetlen barcelonai sárga elnyeréséért, ami belefért, egyébként nem volt nagy hibája, ráadásul 10 sikeres fejpárbajt vívott meg. Xavi valószínűleg tőle (és a csapattól általában) azt kérhette, hogy ne minél előbb játsszon előrefelé – ebben mindenképpen tudta segíteni a csapatot – a meccs végén pedig, ha jobban céloz fejjel, hős lehetett volna.

Lenglet: 4

Kevés helyzete volt a Benficának, de ezekbe be-be segített sajnos. Az egyik legnagyobb vendég lehetőségnél az első félidőben lemaradt Yaremchukról, volt, hogy gyönyörűen bőrözte be Everton és sokszor mozdult ütemtelenül, késve a labda után, a passzai pedig szinte kivétel nélkül csak biztonsági passzai voltak. Az önbizalma láthatóan nem túl magas, de ennek a kijavításán nem az ilyen teljesítmények fognak segíteni.

Alba: 6.5

Nem volt rossz meccse, szépen bejátszotta a baloldalt, de… Egy ilyen fontos találkozón, egy olyan lehetőséget, amit végül csak a kapusba rúgott az első félidőben, az jelentős hibának számít.

Busquets: 8

Lubickolt a középpályán, nagyszerűen diktálta az iramot, és ugyan magához képest egész pontatlanul passzolt (82%), de azért (is), mert volt több indítása, kiugratása, amiknél be kellett vállalni a neccesebb átadásokat is – három kulcspasszt osztott ki végül. Demir kapufája előtt is kiválóan találta meg a fiatal társát. Vele nagyon jót tehet Xavi érkezése, mert még mindig képes klasszis szinten játszani, csak tudni kell őt jól és jó helyen játszatni.

Nico: 7

Remek meccse volt, bőven az átlag felett játszott, voltak kimondottan jó megmozdulásai és cselei, magabiztos volt, progresszív labdacipelésben kimondottan jónak tűnik, ráadásul a fizikuma mellett kiváló technikája is van. 4 kulcspasszal zárt, ami a mezőnyben a legjobb mutató volt. Ha eleinte kényszerből is játszott a sérültek-eltiltottak miatt, ahogy nézzük őt meccsről-meccsre, egyértelműen az az érzése az embernek, hogy megérdemelten fog ő megragadni a kezdőben.

Frenkie de Jong: 6.5

Feltűnt a pálya minden szegletében és alapvetően nem is játszott rosszul, de nem volt kiemelkedő momentuma – ami lehetett volna, az a fejese volt a második félidőben, amit óriási bravúrral védett a Benfica kapusa.

Demir 6.5

Eleinte kicsit indiszponált volt, nem vállalt sokat, kevés párharcot nyert meg; lehet, hogy az első kezdőként játszott meccse miatt volt kicsit lámpalázas. Aztán felbátorodott, több jó támadás is keresztül ment rajta, a félidő hajrájában pedig gólt érdemelt volna a végül kapufán csattanó lövése.  A második félidőre elfáradt, ez látszott, de megnéznénk őt (is) még többször, mert nem tűnik ügyetlennek.

Memphis: 4

Gyenge meccse volt. Két gólpasszt is adhatott volna a meccs elején, de rosszul passzolt kulcspillanatban; aztán többször is rossz döntést a 16-os környékén – passzolni akart, mikor nem kellett volna, vagy éppen kivárt, túlcselezte magát… Ráadásul sokszor nem értette meg magát a többiekkel, hiszen volt néhány jelenet, amikor abszolút rossz ütemben/rossz helyre indult vagy éppen passzolt. Hiányzott tőle az a plusz, amivel meccset lehetett volna nyerni.

Gavi: 7

Ez a srác még mindig parádés. Olyan szinten képes megoldani nehéznek tűnő helyzeteket, több emberrel a nyakán, hogy tényleg akaratlanul is a korábbi legendák, mint Xavi vagy éppen Iniesta jutnak róla eszünkbe. Nem ő volt a csapat középpontja, eleve nem is a középpálya közepén játszott, de így is a legpontosabban passzolt az egész mezőnyben (92%), a legtöbb sikeres csele volt és emellé is volt 4 labdaszerzése. Már most belopta magát a szívünkbe a játékával, remélhetőleg Xavi ki tudja majd hozni a benne rejlő, láthatóan óriási potenciált. És Xavi – Gavi… Nem lehet véletlen a hasonlóság.

Dembélé: 7

Úgy kéne nekünk Dembélé ebbe a csapatba, mint egy falat kenyér. Egy másik veszélyességi szintet jelentett a csapat támadójátéka, miután beállt, ezt a sebességet és 1:1 elleni játékot, amit ő tud hozni, senki más nem tudja még megközelíteni sem. Látszott, hogy nagyon akar, de nyilván (megint/még mindig) nincs formában, úgyhogy amennyire hasznos volt, annyi hibával is játszott még. Jó lenne egyszer már megnézni, mit tud hosszabb távon, ha megvan a meccsritmusa, de a sérülékenysége miatt azért az ezirányú reményeinkben már erősen szkeptikusak vagyunk…

Xavi: 7

A gólon kívül nincs hiányérzetünk. A csapat elkezdett játszani, vannak láthatóan tudatos elemek a támadásépítésekben, ami eddig egyértelmű hiánycikk volt. Ugyan a nyilatkozatok szintjén mindig a következő meccs a legfontosabb és amíg matematikai esély van a trófeákra, addig senki nem fog másképp beszélni, de nem bánjuk, ha az eredményesség rovására megy a jövő csapatának építése (a BL hely azért nem baj, ha megvan a bajnokságban). Mert ebben a fiatal csapatban most nagy potenciál van – ha át tudja adni az elképzeléseit (mert az már 2 meccs után látszódik, hogy van bennük fantázia), akkor ezek a gyerekek fognak még szép pillanatokat okozni nekünk. Csak szerezzen előre egy igazi góllövőt valahonnan.

Játszottak még: Dest, Eric Garcia – N/A.