Mi történne, ha kiesne a BL-ből a Barça? – a Pannonbajor.hu-nak válaszoltunk

Ahogy szeptemberben, úgy most az aktuális Barça-Bayern találkozó előtt is páros interjút készítettünk a Pannonbajor.hu szerkesztőivel – mi kérdeztünk, ők válaszoltak és fordítva, mi is válaszoltunk az ő kérdéseikre, ezt alább olvashatjátok, mit gondolunk az ő kérdéseik alapján a Xavi visszatéréséről, meccsről és az esélyekről, az Aranylabda eredményéről, valamint arról, mi történne, ha kiesne a csapat a BL-ből és az EL-ben folytatná. 

Mivel nyerhet a Barcelona Münchenben? – a Pannonbajor.hu-t kérdeztük

1. Az első és legfontosabb kérdés: milyen az élet Xavi visszatérése óta? Ki tudja-e hozni a Barcelonát ebből a mély gödörből, és ha igen, mikor?

Egy olyan csapat, amelyik képes a BL-ben 8-2-re kikapni, nem fog tudni hónapok vagy akár csak 1-2 év alatt felállni a gödörből. Így talán a legfontosabb az, és ezt mi is próbáljuk a szurkolók felé közvetíteni, hogy a csodavárás felesleges, nagyon sok munka, kín és szenvedés árán fog tudni visszakerülni a Barcelona az elitbe – de az, hogy Xavi visszatért, egyértelműen jövőbe mutató és abszolút bizakodásra ad okot. Nem is feltétlen a csapat játékának változása miatt, mert az sem változik meg néhány meccs alatt, hanem amiatt, hogy győztes mentalitást, egy rendes sportszakmai koncepciót és világos elképzeléseket hozott magával. Emiatt örülünk most nagyon és azt gondoljuk, minden Barcelona szurkolónak pozitívan kell látnia a jövőt, mert jelenleg ez most a legfontosabb, ezek nélkül az alapok nélkül nincs jövő. És egyébként ez a pozitivizmus már az első napokban visszaköszönt, rengeteg szurkoló volt Barcelonában is kíváncsi az új mester első napjaira nyilatkozataira, az első meccseken pedig a játékosok is más mentalitással léptek pályára. Emiatt talán az sem túlzás, jó újra Barça meccset nézni, mert a Koeman-féle apátia legalább már eltűnt. És hogy mikorra lesz kinn a fejünk a gödörből? Ez a szezon biztosan az átalakulás jegyében telik, legkésőbb nyáron kell egy góllövőt találni aztán meglátjuk. De türelem és idő kell, Xavinak nagyon bízunk benne, megadják – ha ez 2-3 évet jelent, akkor is. 

2. Mi a véleményetek, meglátásotok az szeptemberi mérkőzésről (0-3) a Camp Nouban?

Azon a találkozón is látszott, hogy a két klub jelenleg nincs egy súlycsoportban. Nem maga az eredmény volt kiábrándító, hanem a játék képe és az, hogy a Barça hazai pályán is teljesen sansztalan volt úgy, hogy a Bayern félgőzzel játszott. Igaz, akkor is nagyon sok sérültje volt a katalánoknak. Nem feltétlen volt nagy csalódás, mert már az összecsapás előtt sejteni lehetett a vendég fölényt és győzelmet, de azért ennél picit jobb játékban és szorosabb eredményben reménykedtünk. Koeman pedig rendkívül konzervatív módon állt hozzá a meccshez, a nagy vereség elkerülésére törekedett, amit nagyon rossz volt látni – ez nem a Barcelona sajátja és szinte sosem jött jól ki belőle a csapat. Ha Xavi lett volna már akkor is, ebben biztosan más lett volna a meccs, még ha a vereséget mondjuk ő sem tudta volna elkerülni. 

3. Miben lehet ez a visszavágó másabb, mint a nagyon sima odavágó?

A legfontosabb különbség, hogy Xavi nem teszi – de nem is tehetné meg -, hogy úgy visszaálljon védekezni, mint ahogy azt Koeman tette az odavágón. Csak a győzelem jelent biztos továbbjutást a Barcelona számára, szerintem ennek fényében fog pályára lépni az együttes: végre megpróbálja majd a saját játékát játszani. Nyilván a szurkolóknak és a játékosoknak is szólt Xavi hétvégi nyilatkozata, hogy a Betis elleni vereség ellenére is “képes győzni Münchenben a csapat”, de ez az a hozzáállás, amivel pályára kell lépni, kishitűséggel nem lesz továbbjutás, de hosszabb távon sem semmi. A Bayern ellenben már biztos csoportelső, nekik ez már “csak” presztízs mérkőzés lesz. Bár ez nem biztos, hogy kisebb erőbedobást jelent majd a részükről, elég csak Müller nyilatkozatára gondolni, aki a Barcelona elleni győzelemmel szeretne revansot venni Messi Aranylabdája miatt. A papírforma most is Bayern győzelem, de szorosabb meccset várunk, mint volt Barcelonában. 

4. Mit vártok a mai mérkőzéstől annak tudatában, hogy a Bayern már fixen csoportelső, a Barcelona pedig még nem biztosította be továbbjutást?

A Barcelona esetében egyszerű a képlet: meg kell nyerniük a mérkőzést és minden bizonnyal ebben a szellemben fognak pályára lépni. A Bayern számára tétje nincs a dolognak, de biztosan komolyan fogják venni, maximum pár peremember is lehetőséget kap. Két nagy kérdés biztosan lesz, egyrészt hogy a katalánok tudnak-e javítani védekezésükön az őszi meccshez képest – ebben egyébként talán már van előrelépés, mert Xavi eddigi 4 meccsén csak 2 gólt kapott a csapat, jó lenne ezt a színvonalat átmenteni. Másrészt viszont mivel nyerni kell és jelenleg a Barça inkább a góllövéssel áll hadilábon – de ez lehet, hogy finom megfogalmazás látva a BL-ben öt meccs alatt rúgott  két gólt… – még inkább ezen fog múlni, lesz-e keresnivalója a meccsen a csapatnak. Amit mindenképpen várunk, hogy sokkal többször és több ideig irányítsa a meccset még idegenben is a Barça, mint az őszi meccsen, de ha tippelni kéne, azt is várnánk, hogy a Bayern nagyon motivált lesz és a győzelemért fog játszani. Jó meccs lesz. 

5. Csalódottak lennétek, ha nem sikerülne továbbjutnia a katalánoknak a csoportból?

Inkább csalódásként élnénk meg, mint nem, mert a kiesés megint egy újabb mélypont lenne az elmúlt évek kudarcaiban. A sorsolás után a katalán szurkolók zöme nyilván azt várta, hogy nem lesz gond a legjobb 16-ba kerüléssel, arra mi sem tippeltünk, hogy benne lehet a pakliban, hogy kiesik a csapat. Nem várunk elődöntőt és ugyan a sportszakmai szempontok sem elhanyagolhatók, de most elsősorban pénzügyi szempontból lenne nagyon fontos továbbjutni, mert minden eurócentre szükség van Barcelonában. Az Európa-ligában nagyobb eséllyel juthatna el a végsőkig a csapat, mint a BL-ben, és esetleg játékban is több lehetőséget adna kísérletezésre, valamint sikerélményre a szurkolóknak és a játékosoknak is szükségük lenne, emiatt végülis az EL sem lenne teljesen kudarc, de ott viszont pénzügyi és sportszakmai szempontból is elvárás lenne-lehet egy döntő. Egy esetleges EL-győzelmet nagyon furcsa érzés lenne megélni, de nézzük pozitívan: ilyen trófea nincs még a klub múzeumában. Meg aztán lehet, hogy tárgytalan lesz a kérdés, mert a Benfica nem tudja behúzni a kötelezőt a megtáltosodó kijevi fiúk ellen… De ez nyilván meglepetés lenne.  

6. Ha továbbjut a csoportból, szerintetek meddig menetelhet tavasszal a Barca a BL-ben? És a Bayern?

A Barcelona a jelenlegi játékosállománnyal, sérültekkel és játékkal a legjobb nyolc közé valószínűleg már nem jutna be, maximum egy szerencsés sorsolás esetén. De ez nem is lenne feltétlenül probléma, tavasszal már tudnának a bajnokságra fókuszálni. Más prioritások vannak most Barcelonában, maximum anyagilag lenne fontos ott lenni. Nagy változásoknak kéne beállnia tavaszig, hogy bátrabb célokról lehessen beszélni, ez most egyáltalán nem realitás, pedig már eleve a továbbjutás óriási önbizalmat jelentene a folytatásra nézve. Ami a Bayernt illeti, őket a végső győzelemre esélyes együttesek közé kell sorolni. Velük kapcsolatban a legnagyobb kérdés az, hogy a vékonyabb kispad miatt sikerül-e a szezon végéig bírni szusszal és megtartani a csúcsformát. Az elődöntőbe szerintünk be fog jutni a Bayern, onnan már kicsit szerencse kérdése is, mi lesz. 

7. Mekkora előny a Barçának, hogy a bajorországi járványhelyzet miatt állítólag nem lehetnek nézők az Allianz Arénában?

Egy fokkal talán könnyebb lesz így: nézőkkel 20% esélyt adnánk a győzelemre, nélkülük akár 21%-ot is! 🙂 Amúgy nem gondoljuk, hogy túl nagy befolyása lesz, a Bayern jó amúgy is, akármi lesz az eredmény, az közönséggel és nélküle is ugyanaz lenne. 

8. Tényleg igaz a hír, miszerint Agüero egészségügyi problémák miatt kénytelen visszavonulni az aktív futballtól? Mi áll ennek a hátterében?

Igaz sajnos. Sokat mi sem tudunk, de sokkkal súlyosabb a helyzet, mint várta bárki is. Rengeteg dolog okozhatja, valószínűleg az orvosok sem tudják, mitől volt szívritmuszavara. A médiában már kijött, hogy vissza is fog vonulni, de hivatalos bejelentés nem történt azóta sem. Reméljük a legjobbakat, hogy újra fog tudni sportolni, és sajnálnánk, hogy így érne véget a barcelonai pályafutása, de ez nem játék, szóval a legfontosabb az egészsége. 

9. Mekkora segítség a klub számára Dani Alves visszatérése?

Elsőre talán hülyeségnek látszik, hogy egy jövőre 39 éves játékossal “erősít” a klub, de a visszatérésében még nagyobb hozzáadott értéke is van a személyének, a pályán kívüli szerepének, a tapasztalatának, győztes mentalitásának, hogy Xavi elképzeléseit át tudja adni a fiataloknak, mint annak, hogy mit fog tudni nyújtani a pályán. És egy letargiában, anyagi és sportszakmai szempontból is gödörben lévő csapatot így lehet felrázni, egy olyan személyiséggel, mint amit Alves képvisel. Mert amilyen bohóc a pályán kívül, azt egyébként biztosra veheti mindenki, a pályán a vérét fogja adni a mezért és példát fog mutatni mindenkinek, milyen hozzáállással kell játszani egy Barcelonában. Szóval most azt gondoljuk, nagy segítség lesz. 

10. Mi a véleményetek az Aranylabda-gáláról?

Teljesen megérdemeltnek gondoljuk Alexia Putellas első helyét a nőknél és Pedri győzelmét a fiatal titánok versenyében 🙂 Egyébként nem tartjuk “rablásnak” Messi győzelmét, még ennyi idősen, túl a pályája csúcsán is a legjobb futballista jelenleg, rengeteg mutatóban pedig nincsen párja még most sem, nyert egy Copa Americát, bajnoki címre esélyes csapatot csinált egy esélytelen Barcelonából.. Ezek nem kis dolgok. Tavaly meg kellett volna nyernie Lewandowskinak, ez nem kérdés, és ha a tavalyit eltörölték, akkor idén, a tavalyitól függetlenül is megérdemelte volna – de egyikük elsőségére sem lehetne azt mondani, hogy érdemtelen. Viszont ha rajtunk múlva és ha mi lennénk a díj kapcsán fontos döntési pozícióban, akkor hoznánk egy olyan szabályt, hogy 3, de maximum 5 aranylabda után már nem kaphatná meg újra egy játékos a díjat. Három, plána öt Aranylabdát úgyis csak korszakos játékos tudna elérni, és egy ilyen játékosnak a futballtörténelemben elfoglalt helyét sem egy 6. vagy 7. Aranylabda határozná meg. Ez Messire is igaz, ha csak 5-tel fejezte volna be a pályafutását, akkor is minden idők (egyik) legnagyobbja lett volna. Ez a 7 címmel sem változik, aki eddig nem így gondolta, az nem a még két Aranylabdája miatt gondolná máshogy. Ha ismertek valakit a France Footballnál, dobjátok be az ötletet!