Egy pocsék este értékelése – Inter-Barcelona 1×0

A szezon talán leggyengébb támadójátékát nyújtotta a Barcelona Milánóban, alig tudott helyzetbe kerülni az Inter szinte tökéletes betömörülő védekezésével szemben, így nem is sikerült megnyernie a mérkőzést kedden este a BL csoportkör 3. fordulójában. Az egyetlen pozitívum maximum az volt a meccsen (már ha ez annak számít), hogy még így sem a Barcelona volt a leggyengébb a San Siróban – a VAR szoba teljesítménye ugyanis kritikán aluli volt. A játékosok közül egyébként csak Pedrit lehetett kiemelni, más nem tudott hozzá felnőni. Pontozni ezek alapján az elvek alapján, kis objektivitást belecsempészve teljesen szubjektív módon szoktunk

A catanaccio ellen nem volt megoldás – Inter-Barcelona 1-0

 

Ter Stegen: 6

Bárcsak egy méterrel hosszabb lenne a keze… Akkor talán tudta volna védeni a gólt érő lövést, a másik Calhanoglu bombát meg szépen fölé tolta. És igazából ennyi érdemi munkája volt, kétszer találta el a kaput az Inter.

Roberto: 4

Vannak erősségei Robinak, de ilyen ellenfelek ellen látványosan szenved – sosem ő fog 1:1-ben embert megverni, ritkán ad 4 védő lába között (gól)passzt, nem ő fogja fizikálisan lenyomni az olasz védőket és nem ő fog a kapu előtt meglepetésként érkezve gólokat szerezni. Pedig most ezekre lett volna szükség.

Christensen: 6

Nem tette rosszul a dolgát, aztán a második félidőben egy Mkhitaryannal vívott párharc után megsérült a bokája, emiatt le kellett cserélni. Pár hétre ráadásul ki fog esni, úgyhogy hiába sikerült feltölteni a védősort jó igazolásokkal nyáron, megint ott lesz a Barça a következő meccs előtt, hogy 3 középhátvédje is hiányozni fog.


Ez fájhatott…

García: 6

Mákja volt, mikor kezezett a 16-oson belül, hogy az előtte lévő szituációban másfél milliméterrel előrébb volt az Inter játékosa és így les lett az akció. De mondhatjuk úgy is, hogy itt még a meccs elején voltunk, és VAR szobában még tudtak józanul ítélni. Volt több jó megelőző szerelése, egy-két fontos mentése is.

Alonso: 3

Szép dolog Xavitól, hogy megadja neki a bizalmat és próbálja formába hozni, de ez után a meccs után lehet meggondolja magát (nem fogja). Azt nézve, hogy sokszor még a vele egyoldalon szereplő Raphinhánál is feljebb játszott felállt védelem ellen, sokkal többet kellett volna vállalnia támadásban. Ahhoz viszont statikus, lassú volt, a beadásai nem találtak embert és 1:1-ben sem tudott megverni senkit – Baldé vagy Alba erre sokkal nagyobb eséllyel (lett volna) képes. Utólag okos persze az ember, de legközelebbre tanulság lehet, hogy ilyen meccseken, ahol az ellenfél hátát feltöri a kapu, ritkán fog beválni, ha ő játszik.

Pedri: 7

Megint le lehet írni, hogy benne van a zseni faktor, még az ilyen meccseken is látványosan kijön. Labdakihozatalokban parádés volt többször is, nem igazán tudták tartani, amikor meg tudott indulni. De aztán hiába volt minden igyekezet, a társakhoz vagy nem tudta odavarázsolni a labdát, vagy elhaltak az általa indított ígéretes akciók, így az olasz falat ő sem tudta feltörni – vagyis de, a 66. percben gólt szerzett, miután Dembélé egyik kósza beadása valahogy eljutott hozzá. A VAR szobában ekkor viszont már nem tudták, milyen meccsen vannak, így érvénytelenítették az egyenlítést jelentő gólt, mivel Fati kezére két centiről ráütötte a labdát a beadásra kirepülő Onana. Csak hát erre azt mondja a FIFA focis szabálykönyvének friss pontosítása, hogy „a véletlen kezezés, ami egy csapattárs gólszerzéséhez vagy gólszerzési lehetőségéhez vezet, nem tekinthető többé szabálytalannak.” Itt el is lehet olvasni.

Busquets: 4

Ha ennyire betömörül az ellenfél, mint ahogy az Inter tette, az még nem biztos, hogy egyet jelent azzal, hogy kinyírják a játékát, mivel láttunk már rá példát, hogy ettől függetlenül még tudott osztogatni. Most viszont semmit nem engedtek neki ebből, mert Lautaro vagy Correa, néha mindketten ott voltak a nyakán, így maximum a védelemhez nagyon közel tudott labdát kapni, de az meg haszontalan volt. Egyébként 58 passzkísérlete volt a meccsen – csak hogy érezzük, mit jelent ez a szám, Pedri 96-tal zárt végül. Calhanoglu góljánál is lemaradt, Gavival ugyanarra az emberre váltottak ki, és már nem ért oda a török középpályásra. Egyébként pedig örülhetünk, hogy nem tört ketté a bokája, mert éppen a gólt szerző ellenfele rúgta le nagyon csúnyán talppal, amiért – meglepetés! – nem járt piros lap.

Gavi: 4

Ha Busquets nem tudott hatással lenni a meccsre, akkor szegény Gavira ez talán még jobban igaz volt. Ráadásul hozzá a labdák is alig jutottak el, gyakorlatilag folyamatosan 3-4 játékos fogta satuba, semmi területe nem volt, így még a labdajáratásokból is legtöbbször ő maradt ki.

Raphinha: 4

A baloldalon játszott ezúttal a meccs jelentős részében, de bármi is volt ezzel a terv, nem igazán jött be. Ahogy fentebb írtuk, nem is a szélen volt, ott Alonso taposta a vonalat, beljebb húzódva viszont a senki földje volt az övé (a túloldalon meg Gavié), nem tudott sem veszélyes lenni, sem lehetőséget kialakítani a többieknek. Pár percet volt a jobb oldalon is, mindjárt sokkal jobbnak tűnt a játéka – aztán lehozta Xavi.


Raphinha, Alonso és Dembélé hőtérképe – azaz a pálya melyik részén töltötték a legtöbb időt

Lewandowski4

Néhány szép labdába érés, egy eltört lövés… és körülbelül ennyi jutott neki ezen a kedd estén.

Dembélé: 5

Elég nehéz értékelni a tegnapi teljesítményét. Egyrészről ő volt az egyetlen ember a pályán, aki próbált helyzeteket teremteni magának és a társaknak, voltak jó elfutásai és az övé volt az egyetlen értelmes gólszerzési lehetőség, amiből kapufát lőtt. Másrészről viszont nem volt meglepő, hogy csak a kapufát lőtte szét, mert párját ritkítóan pontatlan, dekoncentrált volt és iszonyatosan rossz döntéseket hozott – és akkor még finoman fogalmaztunk. Volt 24(!) beadása a meccsen, amiből 5 ment emberhez, a többi védőbe, fölé, mellé, röviden, túl hosszan; volt 5 csele, amiből sikerült pontosan 0 darab…

Piqué: 6

Kényszerűségből állt be, de teljesen korrekt meccset hozott le. Hiányoltuk a kapu elől az utolsó 10 percben – ő sem a régi már, úgy látszik.

Baldé: 5

Hozott egy kis lendületet a meccsbe, de hatással nem tudott lenni rá.

Ansu Fati: 5.5

Ahogy Pedrinél már megénekeltük, szerencsétlen volt, hogy pont beleért a keze a labdába a meg nem adott gólnál. Úgy pedig még inkább szerencsétlen volt, hogy a szabály szerint ugye meg kellett volna adni, csak a VAR szobában nem ismerik a szabálykönyvet. Úgy meg aztán tényleg a világ pechje volt az övé, hogy a hosszabbításban a fejelése elől pont úgy ütötte el a labdát kézzel Dumfries a 16-oson belül, hogy elsőre ne látszódjon a világ legegyértelműbb tizenegyesének az eset. A lassítások alapján látszott persze, hogy nincs itt kérdés, de ekkor már tényleg valami más meccset nézhettek a VAR-os úriemberek. (Zárójel: ugyanaz a holland úriember ült a VAR mögött, mint aki a Bayern elleni meccsen is elfelejtett szólni, hogy Dembélét felrúgták a 16-oson belül. Kedves Pol van Boekel, részünkről a szerencse!)

Kessie: N/A

Valószínűleg Xavi emlékezett még, milyen volt Keitával játszani, és az lehetett a terv vele is, mint anno a mali középpályással: feltolni a kapu elé, hátha fejbe találja egy beadás az utolsó percekben. Spoiler: nem találta.

Xavi: 3,6

Bármit is tervezett, nagyon nem jött be. A meccs után azt mondta, nem gondolta, hogy az olaszok ennyire hátul, 10 emberrel fognak a 16-oson és előtte védekezni és láthatóan nem tudta ezt lereagálni. Bár kívülről úgy tűnt, nem is próbálkozik mással, hagyta erőlködni a csapatot = Dembélé kapott minden labdát, hogy próbálja megoldani. Sem a szokásos Raphinha-Dembélé oldalváltás nem jött, csak már nagyon későn (aztán lecserélte a brazilt), sem más cserékkel nem nyúlt bele a meccsbe, a pályán lévők így eléggé elveszettnek tűntek. Úgyhogy az alábbi matekot kéne megoldani – tavaly ugyanez volt a helyzet, 3 pont 3 forduló után…


Innen kéne továbbjutni… 

***