Matekoztunk: Hogyan juthat tovább a BL-csoportkörből a Barcelona?

Minden bizonnyal nem arra számítottak a Barcelona-szurkolók a Bajnokok Ligája-csoportkör megkezdése előtt, hogy majd számolgatni kell, miként juthat tovább az egyenes kieséses szakaszba szeretett csapatuk, azonban a Bayern München és az Inter elleni vereség következtében eljött ez a pillanat is. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy bár kötelező, de nem elég nyerni az Inter ellen, mivel továbbra is győzelmi kényszerben lesznek a katalánok. Alább kifejtjük, hogy miért.

Három forduló után úgy áll a ,,C” csoport, hogy 9 ponttal vezet a Bayern, mögöttük 6-tal második az Inter, míg a Barcelona csak a Plzeň elleni győzelemnek köszönhetően szerzett 3 egységgel áll az Európa-liga 1/16 döntőjébe való kvalifikációt érő harmadik helyen (a teljesség kedvéért: a csehek pedig az utolsók). A múlt heti, San Siróban elszenvedett 1-0-s vereség talán némi meglepetést okozhatott a Barça szimpatizánsainak nemcsak a játék képét illetően, hanem olyan tekintetben is, hogy legalább egy döntetlent ha sikerült volna elérni, akkor most nem lenne a csapat ilyen nehéz helyzetben, mivel 4-4 ponttal állnának a felek a 2.-3. helyen, és játszhatnának egy ki-ki meccset a második helyért.

 

A ,,C” csoport jelenlegi állása (forrás: uefa.com)

Ez a helyzet azonban az Internek kedvez, mivel három pontos előnnyel várhatják a szerda esti rangadót abban a tudatban, hogy a Barcelona győzelmi kényszerben fog pályára lépni. Ez azt jelenti, hogy kötelező nyerni az olaszok ellen ahhoz, hogy egyáltalán esély legyen a továbbjutásra. Amennyiben ez nem sikerül, úgy már tényleg minden a matekon múlik, mivel várhatóan az Inter otthon fogja tudni tartani a három pontot a Plzeň ellen október 26-án, a Barça pedig aznap este a Bayernt fogja fogadni a Spotify Camp Nouban, akik ellen papíron nehezebb feladat lesz pontot szerezni, mint bárki más ellen a csoportban.

Nyilvánvalóan az a célja Xavinak és a játékosoknak is, hogy minden mérkőzést megnyerjenek, viszont ha nem is mindet sikerül, akkor is legrosszabb esetben 7 pontot kell összegyűjteni, ennek az okát pedig az alábbi táblázatokban fejtjük ki:

A két táblázat a Barcelona és az Inter a tabellán való egymáshoz képesti (lehetséges) elhelyezkedését szemlélteti. Valószínűleg e két csapat között fog eldőlni a második helyen való továbbjutás sorsa, ennek tükrében pedig a realitás talaján maradva számolgattunk, hogy milyen lehetséges opciók mentén juthatnak a legjobb 16 közé a csapatok. Mindegyik mérkőzését csak az egyik gárda nyerheti meg, ezért is számoltunk úgy, hogy több lehetőséget is számításba vettünk (lásd: legalább/legfeljebb).

A katalánok szempontjából nézve ennyire nem mindegy, hogy sikerül-e győzni szerda este, mert amennyiben nem, úgy szinte majdnem biztos lesz a kiesés (ha megint nyerne az Inter, akkor az egymás elleni eredmények miatt kiesne a Barcelona még akkor is, ha a végén azonos lenne a pontszám, de ezt a verziót nem vettük számításba).

 

 

Ez a számítás annyiban másabb, mint az előző, hogy az elsőben érzékeltetni akartuk, hogy miért nem fér bele az Inter ellen a döntetlen, míg itt úgy matekoztunk, hogy legalább hét pontot kell összegyűjteni a Barcelonának (és minimum két góllal kell nyerni az olasz együttes ellen) ahhoz, hogy borítékolható legyen a továbbjutás.

Talán ez a legrövidebb és legegyértelműbb módja az esélyek szemléltetésének, ahogy levezettük a táblázatok alapján. Xaviéknak ezentúl egyetlen vereség se fér bele, és ha biztosra akarnak menni (Márpedig miért ne mennének?), akkor szerda este több góllal is nyerni kell Inzaghi csapata ellen annak érdekében, hogy azonos pontállás esetén is biztosan a katalánok örülhessenek, amikor véget ér a csoportkör.