Cancelo: „Xavi fel akarta áldozni magát azért, hogy a csapat jobban elengedhesse magát”

A hátvéd áttekintette a csapat jelenlegi helyzetét, és kiemelte, hogy Xavi az, aki jelenleg a legjobban szereti a klubot.

Joao Cancelo az Atlético Madrid elleni meccs előtti ijedtség után (az egyik rokonának szívproblémái voltak és orvosi vizsgálatokon kellett átesnie, hogy bebizonyosodjon, ez nem genetikai probléma) újra 100%-os állapotban van. A jobbhátvéd a válogatott szünet után visszatér a Barça keretébe, és a szezon ezen fontos szakaszában ismét kulcsjátékos lesz Xavi Hernández számára. A portugál hátvéd a válogatotthoz való csatlakozása előtt beszélt az A Bola című lapnak a Bajnokok Ligájáról, a fiatalokról és Xaviról, aki – ahogy a korábbi Benfica játékos fogalmazott – „feláldozta magát” a csapatért.

A Barça a 2019/20-as szezon óta először jutott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe. Hogyan látod a PSG elleni párharcot?

„A Bajnokok Ligájában minden csapat erős. A PSG egy olyan csapat, amelynek nagyszerű játékosai és egy nagyszerű edzője van, akit nagyon nagyra értékelek. Nagyon nehéz mérkőzés lesz, de megpróbáljuk. Mi vagyunk a Barcelona, megpróbáljuk a saját játékunkat játszani, és megpróbálunk nyerni.”

A Barcelona, a PSG, az Atlético Madrid és a Dortmund úgymond a könnyebbik ágon van. A Bajnokok Ligája megnyerése így nem csak egy álom lehet?

„Amióta idejöttem, ez mindig is egy álmom volt. Ennek a klubnak öt Bajnokok Ligája-győzelme van, az utolsót 2015-ben nyerték még. Álmodozunk róla, minden jogunk megvan hozzá. Fiatal csapatunk van, de nagy jövő előtt állunk, és úgy gondolom, jó úton haladunk. Mostantól nagyon sok múlik majd a meccseinken, azon, hogyan állunk hozzá mindegyikhez, még a bajnokságban is. Van egy olyan érzésem, hogy jól alakulhatnak a dolgok számunkra.”

Úgy gondolod, hogy az olyan fiatalok, mint többek között Lamine Yamal és Pau Cubarsí, készen állnak az ilyen nagy jelentőséggel bíró mérkőzésekre egy olyan klubnál, mint a Barcelona, amelynél mindig nagy a nyomás?

„Úgy érzem, hogy a Barcelona egy nagyon nagy klub, ahol mentálisan nehéz játszani. A szurkolóknak megvannak az igényeik, ez még az elmúlt évek csapatainál is meglátszott. Lamine, Cubarsí, Fermin, Marc Guiu, Héctor… ők olyan játékosok, akik a szezon eleje óta edzenek csak velünk, és több mint készen állnak arra, hogy szembenézzenek ezekkel a kihívásokkal.”

A másik oldalon Kylian Mbappé áll, ő egy félelmetes név az öltözőben?

„Mindig is úgy gondoltam, hogy ő egy olyan játékos, akivel számolni kell. Jelenleg a három legjobb játékos között van a világon.”

Ki a másik kettő?

„Én Bernardo Silva rajongója vagyok. Haalandot, Kevin De Bruyne-t és Rodrit is ide sorolnám még.”

Lelkileg felszabadultabb a csapat Xavi távozásának bejelentése óta?

„Én nem így látom, főleg azért nem, mert az edző mindig is nagyon korrekt ember volt velünk szemben. Úgy gondolom, hogy ő az, aki a legjobban szereti a klubot. Ő egy Barcelona-legenda, és néha az emberek elfelejtik, hogy mit tett azért, hogy ide kerüljön. Akkor vállalta a klub átvételét, amikor az nem volt a legjobb állapotban sem anyagilag, sem játékosok tekintetében, és ez dicséretet érdemel. Nem csak akkor kell értéket adni a tetteknek, amikor nyersz. Játékosként nagyon nagyra értékeltem őt, és mivel edzőként is van szerencsém most vele találkozni, így még nagyobbra értékelem. Xavi megadta nekünk ezt a megkönnyebbülést, mert ő maga is fel akarta áldozni magát azért, hogy a csapat jobban elengedhesse magát.”

Te is úgy érzed, hogy néha „mérgező” a Barcelonában játszani?

„Nagyon erős mentalitással rendelkezem, különösen azért, mert a magánéletemben sok mindenen mentem keresztül, de mindig pozitívan tekintettem az életre. A magánéletemben rosszabb pillanatokat éltem át, mint a pályafutásom során. A nyomás egyesekre jobban hat, mint másokra. Engem nem nagyon érint ez, mert attól a pillanattól kezdve, hogy elvesztettem az édesanyámat, arra kényszerültem, hogy sokkal gyorsabban felnőjek, hogy sokkal érettebb legyek, és hogy a családom vezetője legyek. Nem mindenki ilyen. A Barcelona egy kemény klub, de a pályafutásom során ez az a klub, amelynél a legjobban élvezek lenni, mindig is itt akartam lenni.”

***