Koeman: „Jobban kell koncentrálnunk az apró részletekre”

A holland szakember szavai a Cornellà elleni meccs előtt

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman a csütörtök esti Cornellà elleni Copa Del Rey mérkőzés előtt elmondta, hogy természetesen rossz a hangulat a csapaton belül az Athletic Club ellen elvesztett Spanyol Szuperkupa döntőt követően, de nincsen sok idejük bánkódni, mert csütörtökön már egy újabb mérkőzés vár majd rájuk. 

A Cornellà az előző körben az Atlético Madridot ejtette ki

„Tudjuk, hogy a kupában mindig vannak meglepetések. A Cornellá esetében egy olyan csapatról beszélünk, akik műfüvön játszanak, és mi ehhez nem vagyunk hozzászokva … Nehéz mérkőzésre számítok. Számukra ez lesz az év mérkőzése, nekünk pedig egy a sok közül, a következő meccs. Tovább kell jutnunk, mert mi a Barça vagyunk. A játékunkat sok tekintetben befolyásolja majd, hogy milyen mentalitással lépünk pályára.”
„A klub azt mondta nekem, hogy két találkozóról van szó, és hogy nem értenek egyet ezzel a döntéssel. Vannak dolgok, amelyeket meg lehet óvni, de ez a klub dolga. Remélhetőleg csökkentik a büntetést. Ha nem, akkor két mékőzést Leo nélkül játszunk majd.”
Hogyan látta Messit az eltiltás után?
„Leo lelkesen edzett, és semmi furcsa dolgot nem láttam rajta. Mindannyian szomorúak voltunk, miután vereséget szenvedtünk a Sevillában, de azon vagyunk, hogy javítsunk a dolgokon. Jó úton járunk, és Leo is hozzájárul ehhez.”
Három nap telt el a Szuperkupa döntője óta. Hogy vannak fizikailag és mentálisan?
„Rosszul éreztük magunkat, de ennek így kellett lennie, mert közel voltunk a Szuperkupa megnyeréséhez, azonban az utolsó percekben egyenlítettek. De nincs időnk arra, hogy az orrunkat lógassuk. Azt hiszem, jó úton haladunk, legalábbis szerintem. És tovább kell lépnünk. Vannak olyan játékosok, akik kellemetlenséget éreztek, de ez normális két hosszabbításos mérkőzést követően és két utazás után. Változtatni fogunk majd a kezdőben. Mennyit? Holnap mindenki meglátja majd. Erős csapatot és mindenekelőtt mentálisan erős csapatot szeretnénk majd a pályára küldeni.”
A PSG már elismerte, hogy érdeklődnek Messi iránt …
„Ha azt kérdezik tőlem, hogy érdekel-e Neymar és Mbappé, akkor én is azt fogom mondani, hogy igen.”
Az elmúlt időszakban kiegyensúlyozatlan volt a csapat, mi okozza azt, hogy ilyen meccsek is kijönnek a csapatból, mint a vasárnapi?
„Jobban kell koncentrálnunk az apró részletekre. Ezt alátámasztja az, amikor Williams esetében hagytuk hogy átvegye a labdát, megforduljon és megpróbálkozzon egy lövéssel. A részletek döntötték el a finálét. És amikor 2-1-re vezettünk De Jong egy olyan akció során érkezett a tizenhatoson belülre, ahol ha az elesésre törekedett volna, akkor büntetőt kellett volna ítélnie a játékvezetőnek, mert ha ez egy másik területen történt volna, akkor is megítélték volna. A találkozók és döntők megnyeréséhez fontos, hogy az adott pillanatokban mindig azt tegyük, amit kell.”
Hogy van Dest és Sergi Roberto?
„Dest némi kellemetlenség érzett, emiatt holnap nem játszik majd. Nem tudom, hogy hétvégén már játékra alkalmas állapotban lesz-e, de azt hiszem, hogy nem. Sergi Roberto egyénileg edz. Úgy gondolom, hogy a hétvégén vagy a következő hét elején el fog majd kezdeni edzeni a csapattal. De keményen dolgozik, és hamarosan visszatérhet.”
Milyen elvárásaik vannak Álex Colladóval szemben?
„Tudjuk, hogy nagy jövő áll előtte, ő egy olyan támadó, aki a szélen tud játszani, és nagyszerű képességekkel rendelkezik, amik lehetővé teszik a számára, hogy az első csapat tagja tudjon lenni majd a jövőben. Különböző sérülésekkel bajlódott, és most több meccset is játszott egymás után. Holnap keretet hirdetünk majd. De mindig figyelemmel kísérjük a B csapat játékosait, hogy megpróbáljunk változtatni a dolgokon.”
Miben kell javulnia Trincaónak?
„Francisco a Bragától érkezett, fiatal, 20 éves, és az, hogy a Barcelonába igazolt egy óriási lépés. Nem szabad kapkodnia. Jó teljesítményt nyújt és jó úton halad. Mostanában nem sokat játszott, de számítunk rá, és számítunk rá a jövőben is.”
„Nem tudok semmit elmondani ezzel a témával kapcsolatban, csak azt tudom, hogy van egy értekezletük. Ha a klub úgy gondolja, hogy nem lehetséges, hogy új játékosok érkezzenek, akkor azokkal a labdarúgókkal folytatjuk a munkát, akik jelenleg a rendelkezésünkre állnak.”
Hogyan értékelné Pjanic teljesítményét?
„Az utóbbi időben keveset játszott. A játékosok teljesítményét figyelembe véve Busquets, Pedri és Frenkie mellett döntöttünk. Ez egy nehéz helyzet a számára. Tudom, és ő is tudja. De meg fogja kapni azokat a meccseket, ahol megmutatja a képességeit. Ha bárki megnézi más csapatok kispadjait, akkor láthatja, hogy a padon is vannak fontos játékosok. Végeredményben a Barçában mindig a legjobbak kerülnek a pályára.”
Messi fizikailag rendben van? Lehetséges hogy az eltiltása azt jelentheti, hogy teljesen felépülhet majd?
„Ma reggel jó teljesítményt nyújtott az edzésen, és játszani fog, amint erre lehetősége nyílik. Most arra várunk, hogy megtudjuk, pontosan hány mérkőzést kell majd kihagynia.”
Ezt a sorozatot megnyerte a Valenciával, Milyen lebonyolítási rendszert preferál a kupában?
„Nagyon jó, ha egy harmadosztályban szereplő csapat otthonában kerül sor az összecsapásra …. szerintem ez tökéletes, és nincsen problémám vele. Amivel problémám van, az a műfüves pálya. Számomra a műfüves pálya nem egy ideális helyszín a mérkőzések lebonyolítására, nem foci. Sok minden függ majd többek között a helyszín állapotától és a fényviszonyoktól is… Holnap meglátjuk, milyen körülmények lesznek.”
Gondolja, hogy vannak olyan játékosok, mint például Araújo, akik jobban alkalmazkodhatnak majd a játékhoz, mert ismerik az ellenfelet és a helyszínt?
„Igen, a fiatal játékosok és a B csapat labdarúgói jobban szoktak műfüvön játszani. A foci műfüves pályán más. Fel kell erre készülnünk, mert a legtöbb veterán játékos ehhez nem szokott hozzá. De ez nem mentség. Játszanunk kell, és eleget kell tennünk a győzelemhez.”
Mit tud mondani Matheus kapcsán, van preferenciája abban a tekintetben, hogy hova kellene igazolnia?
„Nincs. Ő egy fiatal játékos és megvan a lehetősége, hogy egy új csapatot keressen. Az ő korában játéklehetőséghez kell jutnia egy játékosnak. Ő is tudja, hogy a legjobb az, ha csapatot váltana és ezáltal több lehetőséghez juthatna.”
***