2009, 2012 és 2015, avagy a Barça és az Athletic legutóbbi találkozásai a Copa del Rey döntőiben

Egy kis videós visszaemlékezés a két csapat legutóbbi meccseiről a sorozat döntőiben

Szombaton este a Barcelona az Athletic Club ellen lép majd pályára a Copa del Rey döntőjében. Ronald Koeman együttese ugyan még a spanyol bajnokság megnyeréséért folytatott harcban is ott van, de így is elképzelhető az a forgatókönyv, hogy a Copa del Rey lesz az egyetlen sorozat, amelyet trófeával zár majd a csapat ebben az idényben. Ennek alkalmából összegyűjtöttük nektek azokat a mérkőzéseket, amelyeket egymás ellen vívott meg a két együttes a Király Kupa fináléjában, ez háromszor fordult elő az elmúlt időszakban, reméljük negyedszer is a katalánok örülhetnek majd a végén.

(Kis kiegészítés: a YouTube videóknál, ha itt nem indul el a videó az oldalon beágyazva, kattintsatok a címére és a YT-ra ugorva nézhető is).

Athletic Club – Barcelona 1-4 2009 május 13.

Ez volt az első alkalom, amikor a Barcelona és az Athletic Club találkozott egymással a sorozat döntőjében. Gaizka Toquero találatával már elég hamar vezetéshez jutottak a baszkok, de összességében egy percig sem forgott veszélyben a katalánok győzelme és a fordítás is összejött: Yaya Touré egyenlített, Messi góljával már a Barcelonánál volt az előny, a későbbiekben pedig Bojan Krkic és Xavi is eredményes volt. Ez a szezon ráadásul történelmi volt, ugyanis a Barça vált az első csapattá, amelynek sikerült hat trófeával zárni egy naptári évet.

Athletic Club – Barcelona 0-3 2012 május 25.

A felek három évvel később ismét találkoztak egymással a Copa del Rey fináléjában. Ekkor azonban elég hamar sikerült eldöntenie a mérkőzést a katalánoknak, már a 25. minutumban kialakult a végeredmény: Pedro duplázott, de Messi is betalált. A 2012-es naptári évben a Barcelona egy egészen elképesztő idényt futott: minden sorozatot figyelembe véve 63 mérkőzésen 49 győzelmet arattak, amely 78%-os győzelmi százalékot tesz ki, emelett 9 találkozó zárult döntetlennel és csupán 5 vereséggel. Messi a pályafutása legjobb időszakában volt, 91(!) gólt szerzett, ami a mai napig az egyéni rekordja ebben a tekintetben.

Barcelona – Athletic Club 3-1 2015 május 30.

Szintén három év telt el és a Barcelona ezúttal a Camp Nouban fogadhatta az Athletic Club alakulatát a Copa del Rey döntőjében, ugyanis az már a sorozat kezdete előtt ismert volt, hogy ebben az évben a gránátvörös-kékek stadionja ad majd otthont a finálénak. Messi duplázott, katalán oldalról pedig még egy szép akciót követően Neymar talált be. A túloldalon Inaki Williams révén a baszkoknak csupán a szépítésre futotta. Valószínűleg, ha megkérdezzük az embereket, hogy mi jut először az eszükbe a két együttes találkozásával kapcsolatban a Copa del Rey-ben, akkor szinte mindenki Messi csodálatos szóló gólját említené, valóban nem egy mindennapi találat volt, érdemes többek között ezt is feleleveníteni az összefoglalót megtekintve! Ebben az évben jött össze legutóbb a Bajnokok Ligája győzelem a csapatnak és nem utolsó sorban a triplázás is.

***

Idén tavaszra is kiválogattuk nektek a legjobb Barçás cuccokat – exkluzív darabok, prémium minőségben!

fc barcelona hivatalos szurkolói termékek eurobarca shop polo sapka kulacs parna kabát