Remek védelem, jó középpálya, gyenge támadósor: Real Madrid – Barcelona 1X1 értékelő

A Barcelona 0-1 arányban győzött a Real Madrid otthonában a Copa del Rey-elődöntőjének odavágóján. Pozitív értelemben a belső védőket, azaz Koundét és Marcos Alonsót, illetve a jobbhátvédként futballozó Araújot kell kiemelni, aki ismét leszedte a pályáról Viniciust. A támadósor (Ferrán Torres kivételével) gyenge napot fogott ki, Gavi és Raphinha egyértelműen lefelé lógtak ki. Az osztályzatok három és féltől nyolcig terjedtek, amelyeket ezen elvek alapján osztottunk ki.

XaviBall defenzív kiadásban: Real Madrid – Barcelona 0-1

A kezdőcsapat:

Ter Stegen: 7

Nem kellett lövést hárítania, de számos beadást magabiztosan fogott meg/öklözött el, szóval ő is kivette a részét a győzelemből. A tegnapi volt a hatodik olyan Clasico, amikor nem kapott gólt, ezáltal már csak egy clean sheetre van attól, hogy beállítsa Victor Valdes rekordját. Ebben az idényben még két Klasszikust rendeznek, ráadásul mindkettőt a Camp Nouban, szóval akár meg is döntheti azt.

Anti-Vinicius Araújo: 8

A tavalyi 0-4-hez és az idei Szuperkupa-döntőhöz hasonlóan Xavi azzal a feladattal bízta meg, hogy állítsa meg Viniciust, amit ezen a mérkőzésen is remekül hajtott végre. Egy veszélytelen, a kaput bőven elkerülő és egy blokkolt lövésen kívül momentuma sem volt a brazil szélsőnek, ami nagyrészt Araújo érdeme.

Koundé: 8

A francia hátvéd hatalmas munkát végzett el a védelem közepén, kulcsfontosságú szerepe volt a győzelem megszerzésében. Tökéletesen látta el a védőmunkáját, mindig jól avatkozott közbe: tizenegy alkalommal tisztázott (hétszer fejjel), öt párharcából hármat megnyert (1/3 földön, 2/2 levegőben), illetve három labdaszerzést és két megelőző szerelést jegyeztek fel a neve mellett.

Marcos Alonso: 8

A többi védőhöz hasonlóan neki is jár a kalapemelés, gyakorlatilag hibátlant nyújtott védekezésben. Egy blokkolt kísérlet, tíz tisztázás (nyolc fejjel), nyolc labdaszerzés és egy megelőző szerelés fűződött a nevéhez. Tizenegy párharcából hetet vívott meg sikerrel (3/6 földön, 4/5 levegőben). Ez volt a legjobb meccse gránátvörös-kékben, remekül helyettesítette Christensent.

Balde: 7

A hátvédek közül talán ő tette hozzá a legkevesebbett védekezésben, de összességében jól végezte a dolgát. Akadtak kisebb hibák a részéről (kétszer kicselezték, az első félidő végén egyszer lemaradt Carvajalról), de egyik sem jelentett nagy problémát. Ezen az estén a támadójátékhoz nem tudott hozzátenni, de ez nem neki, hanem annak volt köszönhető, hogy a csapat ritkán vezetett támadást, és annál a kevésnél sem volt esélye felérni.

Frenkie de Jong: 7.5

A holland középpályás jól futballozott ezen a találkozón. Abból a kevés támadásból aktívan kivette a részét (például a csapat második félidei helyzeténél szépen indította Ferránt), felcipelte a labdát, és általában szépen megtartotta azt nyomás alatt is, 90%-os pontossággal (36/40) passzolt. Ő is nagy munkát végzett labda ellen: háromból három sikeres szerelése, három megelőző szerelése, három labdaszerzése, illetve egy tisztázása volt.

Busquets: 6.5

Nem láttunk tőle kiemelkedő/kucsfontosságú megmozdulás(oka)t, hozta a sokévi átlagot, de a jobb verzióban. A csapat egészéhez hasonlóan nem támadásban, hanem labda nélküli játékban jeleskedett: blokkolt két lövést, két alkalommal tisztázott, illetve tíz labdaszerzése és két megelőző szerelése volt. Bónusz, hogy a tegnapi volt a 22. győzelme a Real Madrid ellen, amivel már egyedüli csúcstartó.

Kessié: 7

A gólnál szerencséje volt, ugyanis nem ő szerezte azt, hanem a labda Courtois védése után Militaoról pattant be a kapuba. A második játékrészben is kifejezetten ígéretes helyzetbe került, azonban a lövése elakadt… Ansu Fatiban. Ezeken kívül nem lehet sem rossz, sem hasznos megmozdulás(oka)t kiemelni vele kapcsolatban.

Raphinha: 4.5

Támadásban rendkívül gyengét nyújtott, nem tudta egy az egyben megverni sem Nachót, sem mást, és mindkét beadása pontatlan volt. Az javítja egy kicsit az összképet, hogy folyamatosan visszazárt, hatékonyan segített be Araújonak a jobb oldalon.

Ferrán Torres: 6

A támadók közül Ferrán játszott a legjobban. Mindkétszer ő hozta helyzetbe Kessiét, tehát a gólban szerepet vállalt, illetve a másik passza is assziszt értékű volt, amely előtt szépen ment el a szélen és verte meg egy az egyben az ellenfelét. Ennél többet nem mutatott, de ahhoz képest, hogy a csapat mennyire kevés támadást vezetett, ez sem kevés, sőt.

Gavi: 4.5

Raphinhához hasonlóan semmit nem mutatott támadásban, elképesztően kevés, egészen pontosan kilenc sikeres passza volt. Labda ellen hozta a szokásos agilis, vehemens, pitbull énjét, nagyon hajtott, sokat futott, és elkövetett három szabálytalanságot.

Vezetőedző:

Xavi Hernández: 7.5

Az összecsapás előtt a szurkolók zöme leírta a csapatot, sőt, egy súlyos, többgólos vereségtől tartott a hiányzók (Pedri, Lewandowski, Dembélé, Christensen) miatt. Ehhez képest sikerült nyerni, ami egyértelműen váratlan és egyben nagy eredmény. Azért jogosan jár a kritika, hogy a csapat nem igazán tudta megtartani sem a labdát a hazaiak intenzív, magas letámadása miatt, ezáltal nem tudta a saját játékát játszani, és a mérkőzés nagy részében a saját térfelére szorult, ez természetesen Xavinak sem tetszett. Azonban a védelem rendkívül szilárdan, stabilan állt a lábán, a hazaiak nem alakítottak ki nagy helyzetet, míg a katalánok két komoly lehetőséget is kidolgoztak, az elsőből pedig gól is lett. A srácok végig koncentráltak maradtak, és kitartottak a Real nyomása alatt is. Luis Menotti és Johan Cruyff után Xavi a harmadik olyan menedzser, aki az első két szezonjában három különböző sorozatban (Liga, Szuperkupa és Copa del Rey) nyert a Real Madrid ellen. Edőként öt Clasicón három győzelem, két vereség, illetve tizenegy rúgott és hét kapott gól a mérlege.

Cserék:

Ansu Fati: 3.5

Nem csinált semmit azon kívül, hogy blokkolt egy lövést…

Sergi Roberto: –

Nem befolyásolta az eredmény alakulását sem negatív, sem pozitív értelemben.