Xavi: „Nehezen fogom ma álomra hajtani a fejemet”

Xavi Hernándezt a Copa del Rey kiesést követő sajtótájékoztatón faggatták az újságírók a látottakról. A katalánok trénere gratulált a Real Madridnak. Elmondta, hogy a kulcsjátékosok hiánya nem lehet kifogás, nem voltak elég versenyképesek a mai napon. A Vinícius viselkedésével kapcsolatos kérdésekre úriember módjára reagált, nem formált véleményt a brazil meccsen látott kirohanásaival kapcsolatban. Elmondta, hogy a Madrid jobb volt a helyzetkihasználás tekintetében és a második félidőben egyértelműen ők voltak a dominánsabb csapat. Véleménye szerint még sikeres szezont zárhatnak, amennyiben megnyerik a bajnokságot, erre kell koncentrálniuk.

A második játékrészben összeesett a csapat. Aggodalomra ad okot, hogy a mérkőzést utolsó szakaszában kevésbé koncentrálnak?

„Nem gondolom, hogy kevésbé koncentrálnánk, talán kicsit szervezetlenebbek voltunk a második gól után, de nehéz visszajönni ilyenkor a játékba. Több tapasztalatra és érettségre van szükségünk, még sok a fiatal játékos a keretben. Versenyképesebbnek kell lennünk. Ma a Madrid jobb volt a második félidőben, és hatékonyabban játszott. Ők egy remek csapat, bennük van, hogy egy gyengébb első játékrész után is képesek 1-0-ás előnnyel elmenni a szünetre, a második félidőben pedig fölénk nőttek.”

Ez a vereség hatással lehet a bajnokságra? Elronthatja a szezont?

„Nem, ha megnyerjük a bajnokságot, a szuperkupa győzelemmel együtt véleményem szerint egy jó szezont zárunk. „

Beszéltünk arról, hogy milyen hatással lehet a szezon utolsó szakaszában ez a vereség a játékosokra. A közvéleményre, a közönségre áttérve, őket is rosszul érintheti, aggodalomra adhat okot ez a Real Madrid elleni vereség?

„Természetesen ez mindenkit rosszul érint. Született culé vagyok, ahogy a keretből többen is, ilyenkor nehéz álomra hajtani a fejemet. Holnap már a Gironára kell koncentrálnunk. Ez a kupa volt, ahonnan sajnos kiestünk az elődöntőben. A bajnokságra kell fókuszálnunk.”

Mentális, vagy sportszakmai dolgoknak köszönhető, hogy a második félidőben szétesett a csapat játéka?

„Nem mentális problémáról van szó. Igaz, hogy a második és a harmadik gól után már nem úgy játszik az ember, mint előtte. A Barcelona uralta az első félidőt, míg a másodikat a Madrid, akik kíméletlenül kihasználták a helyzeteiket, nekünk ez nem sikerült.”

Araújo a mérkőzés után azt nyilatkozta, hogy Vinícius még jobb játékos lenne, ha kizárólag a futballal foglalkozna. Ön egyetért ezzel?

„Nem szeretnék vitákat generálni. Vinícius számomra egy kiemelkedő játékos, aki megteremti a különbséget a pályán, ma is betalált. A játékosoknak nyugodtan kell viselkedniük a pályán. Nem szeretnék más klub ügyeibe beleszólni. Van egy edzője, neki és a klubjának kell elmondania, hogyan kell viselkednie a pályán, én ebbe nem szólhatok bele.”

A találkozó előtt figyelmeztetett arra, hogy ez a forgatókönyv is előfordulhat

„Igen, és a játékosokat is figyelmeztettem, hogy a Madrid képes erre. Hiába nyomtunk az elején, hiába alakítottunk ki helyzeteket, 1-0-ás hátrányban mentünk a félidőben az öltözőbe. A Madridban ez megvan, kihasználják a helyzeteiket. Láthattuk ezt tőlük a Bajnokok Ligájában és most is. Ez nagyon fájó, mert az első játékrészben versenyben voltunk, ekkor lett volna esélyünk. A másodikban sokkal jobbak voltak, fizikálisan is fölénk kerekedtek, megnyerték a párharcokat és a gyors kontráikkal sok veszélyes helyzetet alakítottak ki. Nem kereshetjük a kifogásokat, gratulálnunk kell nekik.”

A mérkőzés előtt összehasonlították Benzemát és Lewandowskit. Előbbi három gólt szerzett a mérkőzésen. Nem gondolja, hogy Lewandowski mögül hiányzik a támogatás? Több középpályással kéne játszaniuk?

„Nem, nem. Nem forgathatunk fel mindent. (A játékrendszerre utal – a szerk.) Lewandowski szerezte a legtöbb gólt, tette mindezt több különböző formációban. Játszott négy középpályással, vagy három támadóval felálló rendszerben is. Az előző mérkőzésen is gólokat szerzett. Meg kell nyugodnunk és a Gironára kell fókuszálnunk. Ez egy nehéz nap, de nem őrlődhetünk sokáig, arra a sorozatra kell koncentrálnunk ami megmaradt, ez a legfontosabb.”

Mit gondol, De Jonggal, Pedrivel, Dembélével és Christensennel a fedélzeten ugyanígy alakultak volna a dolgok?

„Nem tudhatjuk, de ez nem lehet kifogás. Egy szezon folyamán előfordulnak sérülések, ilyenkor is versenyképesnek kell lennünk. Nem tudom mi történt volna, de az biztos, hogy ma nem voltunk elég versenyképesek nélkülük.”