El Clásico a számok nyelvén: támadásban a Barça jobb, védekezésben a Real

Kis statisztikai érdekességek a szombati meccs előtt

A szombati El Clasicót igyekeznek minél több szempontból kivesézni a spanyol médiumok, a madridi ‘AS’ sportnapilap most a két csapat támadó- és védekező statisztikáit hasonlította össze a bajnokságot tekintve, és meglepetésre a Barcelona előbbiben, míg a Real Madrid utóbbiban bizonyult jobbnak.

Ernesto Valverde legénysége a támadásokkal kapcsolatos számokat figyelembe véve felülkerekedett a Realon: kevesebb kapura tartó lövésük volt ugyan, de ezekből több gólt értek el. A katalán csapat 195 lövésből ért el 42 gól, míg a habfehérek 221-szer céloztak és 30-szor voltak eredményesek. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi szezonban a Barça sokkal hatékonyabb, átlagosan minden 4,6 lövéséből születik gól, míg a Madridnál ez a mutató 7,3.

További támadóstatisztikák is a Barcelona fölényét mutatják. Jóval több passzt könyvelhettek el, mint az ősi rivális (10576 – 8852) és többet is birtokolták a labdát átlagban (64,11% – 62,3%). Érdekes, hogy mindkét csapat a pálya különböző széleit favorizálja a támadásépítéskor. A gránátvörös-kékek inkább a jobb oldalon (37%-ban), míg a Real a brazil Marcelo vezetésével a balon aktívabb (43%).

Védekezésben már madridi fölény mutatkozik. A blancók ellen kevesebb szögletet harcoltak ki az ellenfelek (49-61), kevesebbet lőttek kapura (52-47). A fővárosiak több labdát is szereztek az idényben, mint Busquetsék. (180-177)

Természetesen mindenki Messitől és Ronaldotól várja a „showt” a mérkőzésen, akikről különböző kimutatások készültek már korábban. Habár az idei góltermése Messinek messze jobb (14-4), a pályafutásuk alatt megszerzett trófeák száma alig különbözik. Az argentin két címmel vezet, 55-53 arányban a portugállal szemben.