Egy győzelemre a bajnoki cím: Alavés-Barcelona 0-2

Hozta idegenben a kötelezőt a Barça

Tovább menetel a bajnoki cím felé a Barcelona, miután kétgólos győzelmet aratva az Alavés otthonából is elhozta három pontot a 34. fordulóban. A csapat annyit adott ki csak magából, ami a győzelemhez szükséges volt és ugyan sok helyzetet nem alakítottak ki Coutinhóék, a siker egy másodpercig nem forgott veszélyben. Aleña akcióból, Suárez büntetőből volt eredményes, a bajnoki címért pedig a hétvégén lehet megtenni majd az utolsó lépést otthon, a Levante ellen.

A megnyugtató pontelőny miatt Valverde újra bátran a kezdőcsapathoz nyúlt, pihenőt kapott Alba, Lenglet, Rakitic, Arthur és még Messi is, így gyakorlatilag minden csapatrészben bőven voltak friss lábak a pályán. A balhátvéd ezúttal Sergi Roberto volt – az első félidőben, Messi helyén pedig Dembélé játszott.

A meccs egyértelműen a Barcelona számára volt fontosabb, hiszen a bajnoki cím már csak két győzelemre volt a csapattól, míg az Alavés már eddig is jóval a várakozások felett teljesített, így nem nagyon maradt már céljuk a hátralévő fordulókra, az európai kupaszereplés reménye az 5 meccses nyeretlenségi sorozatukkal és edzőjük, Abelardo bejelentett szezon végi távozásával valószínűleg elúszott. A két csapat motivációja közötti különbség a mérkőzés kezdetén is jól kiütközött, mert az első 10 percben a Barcelona gyakorlatilag egykapuzott, az Alavés pedig egy masszív 5-4-1-es felállásban táborozott le a saját térfelére.


A hazai fal egy 5-ös és 4-es vonalban, egy zavaró csatárral

A betömörülő ellenféllel szemben jó iramban, teljesen kontroll alatt tartva a játékot kezdett a Barça, gyors passzokkal többször is sikerült üres területet találni a védelemben, Suárez révén pedig a vezetés is hamar meg lehetett volna, de az uruguayi támadó a Coutinho szerencsés labdaszerzése és kiugratása után csak a kapusba lőtt, majd az ismétlést a brazil bombázta a visszazáró védőkbe. A csapatban úgy nézett ki, megvolt a lendület gólszerzéshez és a szándék is látszott a játékosokon, hogy mielőbb szeretnének betalálni, de a hazai falat az első percek helyzetei után nem igazán sikerült átjátszani. Ment a szokásos türelemjáték, az oldalpasszok a védőfal előtt, Coutinho próbálkozott távolról is, de egy újabb gyenge, kapusig jutó Suárez lövésen kívül csak a mezőnyfölényt tudta felmutatni a Barcelona sikerként a félidőben, az áttörés még váratott magára – volt, hogy egy-két hiba volt az akadály ebben, de hiányzott az a plusz is, amit egy-egy klasszis villanás jelenthetett volna. Coutinho és magához képest főként Aleña voltak azok, akik nagyon agilisen és sokat vállalva futballoztak, ugyanakkor például bármennyire is szeretjük Sergi Robertót, a neki jutó balhátvéd-pótlék szerepben sok köszönet nem volt – sokszor ő akasztott meg egy-egy támadást, mert rossz megoldást választott, ráadásul jobblábasként nem tudták a társak azokat figurákat eljátszani vele, mint amit szoktak Albával.

Ezt valószínűleg hasonlóan érezte Valverde is, mert megcserélte őt Semedóval a második félidőre – a vezető gólban pedig Roberto aztán nyakig benne is volt: egy gyönyörű, kényszerítőkkel és gyors passzokkal teli csapatjáték végén az ő passzát lépte át Suárez, aki mögött az érkező Aleña higgadtan a kapuba helyezett. A gólból néhány perccel később a VAR segítségével kettő lett: egy Dembélé szabadrúgás után Piqué és Umtiti együttes erővel passzírozták a kapuba a lecsorgó labdát, amit előbb les miatt lefújt a bíró, majd visszanézve az esetet 11-est ítélt Pina kezezése miatt. A büntetőt Suárez értékesítette, ami a játék képe alapján gyakorlatilag eldöntötte a meccset, mivel az Alavés egy-egy kósza pontrúgást leszámítva nem nagyon jelentett veszélyt ter Stegen kapujára – kivételt ez alól az jelentett, ha hátul könnyelmű volt valaki, Vidal egy labdaeladása például kis híján a szépítést jelentette a hazaiaknak.

Bár a nagy kérdések eldőltek, a hajrára beállt Jordi Alba és Messi, hogy játékban maradjanak – az argentin aztán egy óriási kapufával be is mutatkozott és a mérkőzés végéig nagy kedvvel játszott, de magához képest azért kicsit pontatlanul. Az Alavés az utolsó negyedórára támadóbb felfogásra és 4 védős felállásra váltott, többször is letámadott mezőnyben, amit korábban nem nagyon tett meg, de ennek sok eredménye nem lett. A Barcelona magabiztosan (bár a végjátékban néha kicsit könnyelműen is) kézben tartva a meccset pörgette le a hátralévő időt és a győzelemmel már tényleg csak egy lépésre került a bajnoki címtől, amit legkésőbb hétvégén, a Levante ellen már biztosan ünnepelni lehet egy újabb győzelem esetén.

Deportivo Alavés – FC Barcelona 0-2 (0-0)
Vitoria, Mendizorroza
18.735 néző
Vezette: Cordero Vega

Alavés: Pacheco – Vigaray, Navarro, Laguardia, Rodrigo Ely (Twumasi 71’), Duarte – Rolan (Brasanac 46’), Wakaso, Pina, Jony (Guadetti 81’) – Bastón.

Barcelona: ter Stegen – Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Semedo (Alba 70’) – Busquets, Vidal, Aleña (Arthur 87’) – Dembélé (Messi 61’), Suárez, Coutinho.

Gólok: Aleña 55’, Suárez 60’.

Sárga lapok: Jony 33’, Navarro 56’, Coutinho 76’, Pina 94’.

Statisztika: whoscored.com

***

A mágikus 6-os, Xavi mesterrel – megvan már a teljes zokni kollekció? 🙂