A Barça belőtte, amit a Sevilla nem: 4-0 és két piros lap az andalúzok ellen

Suárez csodagólt ollózott, Vidal újra betalált

Nehezen indult a barcelonai gépezet a Sevilla ellen, az első félidő elején még ter Stegen is kellett, hogy ne kerüljön hátrányba a csapat, hogy aztán nyolc perc három gólt szerezve lezárja a meccset már a szünet előtt. A Barça kíméletlenül kihasználta a helyzeteit az első félidőben, miután a Sevilla erre képtelen volt, Suárez gyönyörű ollózó gólt szerzett, majd Vidal és Dembélé is betalált, a szünet után pedig Messi szabadrúgásból állította be a végeredményt. A találkozó vége egy kisebb incidensről marad majd emlékezetes: Mateu Lahoz játékvezető elég szigorúan kiállította a csereként beállt, fiatal Araujót utolsó emberként elkövetett szabálytalanságért, majd az eset miatt reklamáló Dembélét is. 

 

 

A La Liga 8. fordulójára Ernesto Valverde egy eddig nem látott kezdőt tett a pályára: Vidal a hétközi BL találkozón nyújtott remek teljesítményével bejátszotta magát – a mai gólja után meg akár több meccsre is – a csapatba, Busquets így a padra került, a védelemben újra Semedo és Sergi Roberto játszott a két szélen, valamint lehetőséget kapott Lenglet eltiltása és Umtiti sérülése miatt Todibo is Piqué párjaként. A francia eddig nem igazán tudta megmutatni, miért igazolták le tavaly, de valószínűleg nem a mérkőzés első felében nyújtott játéka keltette fel anno a Barcelona érdeklődését…

Suárez így ollózta be…

A Sevilla ugyanis elég agresszívan kezdett, és csak egy kis szerencsének és több ter Stegennek volt köszönhető, hogy a félidő feléig 0-0 maradt az állás. Todibo többször is bizonytalan volt, mellőle szerezhetett volna Luuk de Jong több gólt is – egyszer ter Stegen segítette ki, aki iszonyatosan nagy bravúrral védte a holland csatár közeli lövését, majd egy szöglet és egy beadás után is Todibo maradt le róla, közte pedig még egy kötényt is kiosztottak neki az alapvonalnál. A Barcelona ezzel szemben eleinte egyáltalán nem volt veszélyes kapura, meddő mezőnyfölényben játszott csak, a félidő második felétől viszont gyakorlatilag teljesen megfordult a játék képe és a Sevilla padlóra került. A 27. percben Semedo ment el a baloldalon, a beadását pedig Suárez tökéletesen kivitelezett, ollozó mozdulattal lőtte a kapuba, 1-0! A bekapott gól után a Sevilla teljesen leblokkolt, a Barça viszont óriási önbizalmat merített az előnyből és a következő pár percben megsorozta az ellenfelét: előbb Arthur gyönyörű mélységi passzát tette közelről Vidal a hálóba, majd egy labdaszerzés utáni gyors kontrát fejezett be Dembélé higgadtan, kialakítva a 3-0-s félidei eredményt.

Arthur labdavesztése

A második játékrész aztán úgy indult, ahogy az első: a Sevilla letámadta a katalánokat, ezúttal gyorsan labdát is tudott szerezni, Arthurt szerelték a 16-os előtt, Luuk de Jong azonban a kapuval szemben csak kapufát tudott lőni. A Barcelona háromgólos előnyben nyilván kényelmesen játszhatott, talán a túlzott magabiztosság is közre játszott abban könnyelműbb volt a kelleténél, de a kapufa ébresztőleg hatott a csapatra, mert utána már végig kézben tartotta a meccset. A sok kihagyott helyzet persze a Sevilla kedvét is elvette a játéktól, így nem túl izgalmasan, de sok szép jelenettel haladtunk a végkifejlet felé. Több kisebb-nagyobb helyzet mellett Messi még eltett egy szabadrúgást Vaclik kapujába, megszerezve első bajnoki gólját a szezonban, illetve Dembélé gól helyett csak egy touchdown-t lőtt ziccerben – minden adott volt tehát ahhoz, hogy lesimázza a Barcelona a hátralévő időt.

Messi szabadrúgásgólja

De mégsem volt végül sima a hajrá: Todibo megsérült, így a B csapat védője, Araujo állt be a helyére; Piqué megkapta a várt sárgáját – a labda sípszó utáni elrúgásáért, amivel kihagyja a következő bajnokit eltiltás miatt, de így legalább biztosan játszhat a Real Madrid ellen az utána következő fordulóban. A 87. percben aztán az említett végkifejlet Mateu Lahoz főszereplésével fulladt tragikomédiába: Araujo és Chicharito versenyfutása utána a fiatal uruguayi védőt utolsó emberként elkövetett mezrángatásért kiállította, ami messze túlzó ítélet volt, majd a reklamáló társak közül Dembélét is egyből pirossal küldte le…

A Barcelona így 9 emberrel fejezte be a meccset (nem mostanában volt ilyen utoljára), ráadásul a következő fordulóban, a válogatott szünet után Eibarban eltiltás és sérülés miatt a védelmet újra egzotikus összeállításban fogja tudni csak összeválogatni Valverde… A legfontosabb célkitűzés mindenesetre meglett, a három megszerzett ponttal ugyanis a döcögős szezonkezdet után már a második helyen áll a csapat, kettővel a Real Madrid mögött.

FC Barcelona – Sevilla FC 4-0 (3-0)
Barcelona, Camp Nou
81.331 néző
Vezette: Mateu Lahoz

Barcelona: ter Stegen – Roberto, Piqué, Todibo (Araujo 73’), Semedo – Vidal (Rakitic 70’), Frenkie de Jong, Arthur (Busquets 65’) – Messi, Suárez, Dembélé.

Sevilla: Vaclik – Jesus Navas, Carlos, Carrico, Reguilón – Banega, Fernando, Torres (Jordán 46′) – Ocampos, Luuk De Jong (Chicharito 65′), Nolito (Munir 46′).

Gólok: Suárez 27’, Vidal 32’, Dembélé 35’, Messi 78’.

A whoscored.com statisztikái: