Merre visz az út tovább? Betis-Barcelona előzetes

Vízválasztó mérkőzés lehet a Betis elleni

A Liga 23. fordulójának zárómérkőzésén a Real Betishez látogat a Quique Setién vezette Barcelona és próbálhatja feledtetni a csütörtöki Copa del Rey búcsút. A csapatban sok a sérült és idén nem teljesít jól a csapat idegenben, így hiába a Betis csak 13. helyezése, bármilyen forgatókönyvet és kimenetelt el tudunk képzelni a mérkőzésre.

Csütörtökön a Bilbao búcsúztatta Messiéket a kupából, ami ugyan szomorú egy kicsit, hiszen mégiscsak oda egy kupa megnyerésének a lehetősége, de több szempontból is lehet, hogy jobban járt a csapat a kieséssel. Ha még bízunk egy huszáros tavaszi hadjáratban, amivel legalább a bajnokság meglehet, akkor egyáltalán nem baj, hogy nem kell plusz meccseket játszani a mégiscsak legkevésbé fontos kupasorozatban – főleg úgy, hogy a keret vastagsága antarktiszi jégtakaróhoz hasonlóan olvad el, a hajrában pedig mindenkire szükség lesz. A Betis elleni találkozóra összesen egy meccsnyi (14 db) felnőtt játékost sikerült keretbe tenni, miután Suárez, Dembélé, Neto sérült, Piqué pedig eltiltott. Fati, Riqui Puig, a védő Araujo és a kapus Iñaki Peña utaznak így Sevilla zöld-fehér részébe, de nem nehéz belátni, hogy ha még 1-2 ember kiesne, akkor gyakorlatilag el is lehetne kezdeni készülni a következő idényre…

És, hogy bízunk-e egyáltalán egy szebb folytatásban? Természetesen igen, a kérdés, hogy mekkora realitása van ennek valójában. Quique Setién 6 meccset játszott le eddig a csapattal és mind a játék, mind az eredmények felemásra sikerültek, de hat meccs alatt nem is szabad még ítéletet mondani a próbálkozásairól. Az mindenképpen értékelendő és látszik is eredménye, hogy az újra formálódó Barça megpróbálja gyorsítani, dominálni a meccseket, elvenni a levegőt az ellenfelek elől és ebben egyre jobb is – a Bilbaónak hazai pályán például szinte nem is volt helyzete csütörtökön, az egyetlen lehetőségüket viszont gólra váltották, ami Messiék kapu előtti eredménytelensége miatt fájt igazán. Ha a csatárínség közepette ebben előrébb tudnak majd lépni, sikerül megtalálni az egyensúlyt, akkor lehet esélye annak, hogy odaérnek egy kupa közelébe.

Ebből a szempontból a mai meccs kulcsfontosságú lesz, mivel a szezonban már 4 vereséget szenvedett a csapat, ennél többet pedig 12 éve sikerült összehozni  egy idényben – Frank Rijkaard utolsó évében, egy játékban és motivációban is hanyatló gárda nem tudott szépen búcsúzni a szezontól és végül csak 3. lett a bajnokságban. A fenti kérdésre így a mai meccs hozhatja közelebb a választ, mert ha nem sikerül nyerni, akkor egyre nagyobb meglepetés lenne egy szép tavaszi feltámadás forgatókönyve. Itt tesszük hozzá azt is, Setién eddig mindkét idegenbeli meccsén, ahol első osztályú csapat ellen játszott (Valencia, Bilbao), rúgott gól nélkül szenvedett vereséget a Barça és az sem túl jó pont idén, hogy a meccsek végén rendre össze tud omlani a csapat és pontokat tud veszíteni – de ez majd egy másik cikk témája lesz.

A Betis idén nem számít világverő alakulatnak, így még a jelenlegi helyzetben sem túlzott elvárás a győzelem ellenük, igaz, egyértelműen felfelé ívelő formájuk van. Decemberben a Bilbaót, januárban a Sociedadot verték otthon, a Real Madriddal ikszeltek a Bernabeuban, az Atletico pedig a jobb helyzetkihasználásának köszönhetően nyert csak az otthonukban. A keretük sem áll rossz nevekből: az ex-lyoni Fekir, Canales, Borja Iglesias várhatóan ott lesz a kezdőjükben, ahogy a sokadvirágzását élő Joaquín, valamint két Barça nevelés, Bartra és Aleña is.

Mivel a forduló zárómeccsét játssza majd a Barcelona, a Real Madrid eredményének függvényében léphetnek már pályára a játékosok a Benito Villamarinban. A madridiak az Osasuna ellen játszanak idegenben, ha pedig nyernek, újra hat pont lesz átmenetileg a két csapat között a különbség, a győzelem pedig nem opció lesz, hanem kötelező feladat…

Real Betis – FC Barcelona
Sevilla, Estadio Benito Villamarin
21:00
Vezeti: José Sánchez

Várható kezdőcsapatok:

Betis: Robles – Emerson, Mandi, Bartra, Alex Moreno – Canales, González, Aleña – Fekir, Borja Iglesias, Joaquín.

Barcelona: ter Stegen – Semedo, Lenglet, Umtiti, Alba – Rakitic, Busquets, de Jong – Messi, Griezmann, Fati.

 

***

Pólóakció az Eurobarca shopban – az utolsó darabok február 23-ig!