Sorsdöntő Clásico vagy egy meccs a sok közül?

A bajnoki címet nem dönti el, de nagyban befolyásolhatja

Vasárnap este 21 órától rendezik meg az idei El Clásicót, azaz a Real Madrid CF és az FC Barcelona mérkőzését. A spanyol bajnokság a 26. fordulónál jár, tehát még bőven van hátra a versenyfutásból, de olyan pillanatban fog játszani a két csapat, amely nagyban befolyásolhatja a bajnoki cím kimenetelét, illetve magának a két együttesnek a szezonját is. Jön tehát a Klasszikus a Bernabéuból.

A hétközi Bajnokok Ligája-küzdelmek után következik az El Clásico vasárnap este, a két csapat pedig mondhatni ellentétes előzmények után fog játszani a nagyon fontos találkozón. A Real Madrid hazai pályán szenvedett 2-1-es vereséget a Manchester City ellen 1-0-ás előnyből. Ezt előzte meg két veretlen bajnoki, így nem a legjobb – lélektani – állapotban várják a meccset. Emellett a Barcelona a Napoli otthonában 1-1-es döntetlent ért el, ami nem mondhatni rossz eredménynek, és a második félidőben mutatott játék bizakodásra adhat okot a Klasszikus előtt. Ahogyan az Eibar elleni 5-0-ás siker is, amit Messi koronázott meg egy mesternégyessel.

A hazaiaknál Asensio és Hazard biztosan kihagyja a meccset sérülés miatt, illetve Rodrygo eltiltás okán. A kezdőcsapatot nehéz megtippelni, de várhatóan Mendy fog kezdeni a balhátvéd pozíciójában Marcelo helyett,  illetve a középpályán nagy valószínűséggel Kroos és Casemiro mellett Valverde kap majd lehetőséget, és Modric a kispadon fog kezdeni. Marcelo és Modric szintén azért szorulhat a cserepadra, mert a helyettesük a védezésbeli feladatait jobban látja el, ami nem másodlagos egy Barcelona elleni meccsen. A Blancók a legutóbbi 12 hazai bajnokijukon veretlenek maradtak, de azért ezt a képet erősen árnyalja az, hogy az elmúlt öt találkozójukból mindössze egyet tudtak megnyerni, a katalánok ellen pedig utoljára 2014-ben nyertek hazai pályán a spanyol bajnokságban.

Ezzel ellentétben a katalánok az előző hét Klasszikusból hatszor győztek, emellett a legutóbbi három alkalommal gól nélkül hozták le a mérkőzést. A Real Madridéhoz képest Setién kezdőcsapatát egy fokkal könnyebb megtippelni, hiszen szűkebb a keret, valamint Dembélé, Suárez és Sergi Roberto biztosan nem játszik sérülés miatt. A kapuban Ter Stegen helyen nem kérdéses. A védelemben Semedo fix, illetve Piqué is annak tűnik, miután helyrejött a bokája a Napoli elleni mérkőzés óta. Mellette valószínűleg Umtiti kap helyet, míg a baloldalt Firpo kezdhet – habár Alba felépült, meglepő lenne, ha egyből a kezdőbe tenné a vezetőedző. A középpályán minden bizonnyal a Busquets – Arthur – De Jong hármas lesz ott, előttük Vidallal. Messi és Griezmann helye pedig biztos a támadósorban. Csereként Ansu Fati és Braithwaite is tud segíteni, ha gólt kell lőni. A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy Setién inkább óvatos lesz – a Napolihoz hasonlóan – az első Clásicóján, és négy középpályást fog a kezdőcsapatba jelölni.

A találkozó nem sorsdöntő, de nagy jelentőséggel bírhat a bajnoki címet illetően, hiszen egy vendég siker azt jelentené, hogy öt ponttal elhúzna a Barça, ami habár nem nagy különbség, de tisztes távolság, amivel nagy nyomás helyeződne a hátralévő bajnokikon a fővárosiakra. Amennyiben nem Messiék nyerik a meccset, marad a minimális különbség a két csapat között, és akár az is előfordulhat, hogy csak az utolsó fordulóban dől el, hogy ki lesz a bajnok. Tehát ez a Klasszikus inkább mentálisan lehet nagy hatással a szezon hátralévő részére – akármelyik csapatról is beszélünk.

Real Madrid CF – FC Barcelona

Santiago Bernabéu, Madrid

Vezeti: Mateu Lahoz

21:00, Spíler 2

Real Madrid: Courtois – Carvajal, Varane, Ramos, Mendy (Marcelo) – Casemiro, Kroos, Valverde (Modric) – Isco – Bale és Benzema.

Barcelona: Ter Stegen – Semedo, Piqué, Umtiti, Firpo (Alba) – Busquets, Arthur, De Jong – Vidal – Messi és Griezmann.