Nehéz, de fontos győzelem: 1-0 a Sociedad ellen

Szűkös, izzadságszagú győzelem

Hazai pályán fogadta az FC Barcelona a spanyol bajnokság 27. fordulójában szombat koraeste a Real Sociedad csapatát. A Real Madrid elleni vereséget muszáj volt félretenni, és legyőzni a baszk együttest Setién  csapatának. A mérkőzés szorosabb volt a várhatónál, sokáig gólnélküli döntetlen volt az állás, de végül egy büntető döntött, amit Messi értékesített, így ideiglenesen visszavette a vezetést a bajnoki tabellán a katalán alakulat.

A vesztes El Clásico után jött a Camp Nouba a Real Sociedad, a Barcelonának pedig itt volt a lehetőség a javításra. Setién mester ennek tükrében erős kezdőcsapatot állított ki a baszkok ellen. Elöl a Messi – Griezmann kettős mellett Braithwaite játszott, aki így először kapott lehetőséget az első perctől kezdve a Camp Nouban.

A mérkőzés első lehetősége a katalánok előtt adódott, méghozzá Braithwaite volt az, aki Messitől kapott egy kiváló labdát, majd egy gyors irányváltás után tüzelt a kapura. A vendégek kapusa hárított, így szöglettel folytatódott a játék, amely eléggé kiegyenlített volt. Szinte fele-fele arányban volt a játékszer a két csapatnál, és habár nagyobb helyzetet nem tudott a Real Sociedad kialakítani, veszélyesen játszott. Az első játékrész második felében két helyzetet is feljegyezhettünk a katalánok neve mellé. Mindkettő Messihez fűződött: előbb csak a kapu közepét találta el Busquets belöbbölése után, így a kapus védeni tudott, a második lehetőségénél a szokásos Alba-passz után vette célba a rövid alsót, de egy kevéssel elmérte, a labda a kapufa mellett nem sokkal ment el. Az első félidő tehát gólnélküli döntetlennel zárult.

A második játékrész első 15 perce az első félidőhöz hasonlóan telt. A 60. perctől egy fokozatot felkapcsolt a Barça a játék sebességén. Sorra dolgozták ki a hazaiak a helyzeteket: előbb Messi tekerése elszállt a hosszú felső mellett, majd Rakitic próbálkozás már kaput talált, de a hálóőr ismét hárított. A nyakát fájlaló Piqué is közel volt a gólhoz, de a fejesében nem volt elég erő, így a labdát lehúzta a kapus. Az említett három lehetőség között mindössze hat perc telt el, de átvészelte ezt az időszakot a Sociedad. A 75. percben alakult ki az eddigi legnagyobb vendég helyzet: Isak veszélyeztetett, de elkerülte a kaput a lövése. A hazaiaknál beállt Rakitic helyére Vidal, így frissített Setién mester.

Pár perccel később jött a fekete leves, mert egy elsőnek ártalmatlan játékszituáció után a VAR szólt a játékvezetőnek, hogy érdemes megnézni egy esetleges kezezést a Sociedad tizenhatosán belül. A bíró kijött a partvonal mellé, megnézte az esetet, és úgy döntött, hogy ez büntetőt ér, amit a Barcelona csapatkapitánya, Messi értékesített a 81. percben. A mérkőzés utolsó percében egy remek kontrát vezetett a Barça, Messi ugratta ki a csereként beálló Ansu Fatit, aki a csele után gólpasszt adott Jordi Albának. Legalábbis néhány percig ezt hittük, de visszafújták a gólt, mert néhány centiméterrel Ansu Fati előrébb állt a védősornál, így maradt az 1-0. Folytatás egy hét múlva.

FC Barcelona – Real Sociedad 1-0 (0-0)

Camp Nou, Barcelona

Barcelona: Ter Stegen – Semedo, Piqué, Lenglet, Alba – Busquets, Rakitic (Vidal 75′), De Jong – Griezmann (Fati 86′), Messi és Braithwaite (Firpo 89′).

Sociedad: Remiro – Gorosabel, Llorente (Zubeldia 71′), Le Normand, Monreal – Guevara – Portu, Odegaard, Merino, Muguruza (Oyarzabal 59′) – Isak (José 82′).

Gól: Mess 81′.