Nehézkes győzelem Valladolidban: 0-1

Arturo Vidal gólja döntött

A La Liga 36. fordulójában a Valladolid fogadta a tabella második helyén álló FC Barcelona csapatát. A mérkőzés első félidejében az előző fordulóban nyújtott teljesítményhez képest fejlődött a gránátvörös-kék egyesület, ami egy gólos előnyt eredményezett az első 45 percet követően. A folytatásban viszont nem tudott igazán veszélyes lenni egyik csapat sem, gól sem született, amihez inkább a hazai csapat volt közelebb. Maradt tehát a Vidal góljának köszönhető egy gólos előny a hármas sípszó pillanatában is. Ezzel a győzelemmel egy ponttal van lemaradva a katalán csapat a Real Madridtól, akik hétfőn a Granada ellen lépnek majd pályára a forduló záró mérkőzésén.

A kezdő tizenegy egyetlen szokatlan eleme az volt, hogy a csatársorban nem állt össze az MSG, mivel Luis Suárez csak a padon foglalt helyet. Ezzel az uruguayi csatár sérülése alatt többször is alkalmazott 4-4-2 volt felismerhető a pályán. A szokásosnál élesebb Barcelona látszatát keltette az első félidő és már az 5. percben veszélyeztetni tudott a katalán csapat. Semedo okos passzát követően Riqui Puig került lövőhelyzetbe, de Masip könnyedén fogni tudta a kapu közepe felé tartó labdát. A 15. percben viszont már ő sem tudott segíteni: 18 méterre a kaputól sikerült labdát szereznie Messinek, aki visszakapta Semedetól a labdát, majd tálalt ügyesen Vidal elé, aki egy ügyes labda átvételt követően a hosszú kapufa segítségével lőtt a hálóba.

 

A következő barcelonai helyzet Griezmann előtt adódott, de a francia támadó Riqui Puig centerezését elügyetlenkedte, így a labda nem a kapu felé vette az irányt.  A következő helyzetnél az első félidőben nagyon aktív Semedo nevét kell újra említeni, aki Busquets zseniális passzát válthatta volna gólra, de a lövése sajnos Masip kezeiben kötött ki. A Valladolid legveszélyesebb helyzetét az elmúlt hetekben már többször látott Piqué-Lenglet tengely hibája okozta, de a támadó a földbe rúgott ígéretes helyzetben, így gól nem született a lehetőségből.

Az első félidőt egyértelműen a Barcelona uralta, ahonnan a gólszerző Vidal mellett Nélson Semedo és Riqui Puig nevét lehet kiemelni, akik több veszélyes szituációt is teremtettek a Valladolid kapuja előtt. A félidő negatívuma viszont Griezmann játéka volt, aki az elmúlt meccseken látottakhoz képest gyengébb teljesítményt nyújtott. A francia támadó talán ennek is köszönhette, hogy a második félidőre már Luis Suárez léphetett helyette pályára.

A fordulást követően a Valladolid többet kockáztatott, aminek eredménye volt, hogy Kikenek volt lehetősége 17 méterről kapura lőni, de a kísérlet mellé szállt. Pár perccel később ezt már egy veszélyesebb szituáció követte, amikor is egy beívelést Enes Unal fejelhetett kapura, de ter Stegen még ki tudta ütni a kapura tartó labdát. A 63. percben Messi szabadrúgása okozott nehézséget Masip számára, de a volt barcelonai hálóőr szögletre tudta ütni a keresztléc alá tartó lövést. A második 45 perc nem tartogatott sem gólt, sem sok gólhelyzetet, de érdekességként feljegyezhető Lahoz és Piqué hosszas eszmecseréje. A katalán védő egy lerántást reklamált meg a spanyol játékvezetőnél, de a szituációt a VAR szobából sem ítélték meg gyanús helyzetnek. Piqué reklamációja feltehetően nem lépett egy bizonyos szintet, mert Jordi Alba viszont rögtön megkapta a sárgalapot a – feltehetően – nem megfelelő stílusú bírói kritika miatt.

Hozta a kötelező győzelmet a Barcelona a Valladolid vendégeként, de a második félidőben nyújtott visszafogott teljesítmény és a vesztett pontok tekintetében látható 4 pontos hátrány a Real Madriddal szemben sem túl pozitív előjel a jövőt illetően. A 37. fordulóban az Osasuna ellen lép pályára a katalán egyesület, de aznap este még Barça győzelem esetén is bajnoki címet ünnepelhet a fővárosi csapat, ha a következő két mérkőzését is pontveszteség nélkül teljesíti.

Valladolid – FC Barcelona 0-1 (0-1)
Valladolid, José Zorrilla Stadion
Zárt kapuk mögött
Vezette:
Antonio Mateu Lahoz

Valladolid: Masip –  Garcia (Nacho 25′), Sanchez, Kiko, Moyano – Alcaraz (Unal 46′), Fernandez (Hervias 46′), Fede, Kike – Plano (Rubio 80′), Guardiola (Ramirez 61′)

FC Barcelona: Ter Stegen – Semedo, Piqué, Lenglet (Araujo 57′), Jordi Alba – Busquets (Firpo 74′), Vidal, Sergi Roberto, Riqui Puig (Rakitic 57′) – Messi, Griezmann (Suárez 46′)

Gól: Vidal (15′)

***