A csodában bízva: Barcelona-Osasuna előzetes

A meccs végére már eldőlhet a bajnoki cím sorsa

Utolsó előtti fordulójához érkezik a La Liga csütörtök este, ahol a Barcelona a már biztos bennmaradó Osasunát fogadja. A mérkőzésnek elvileg még lesz tétje, hiszen a katalán csapatnak matematikai esélye még van a bajnoki címre, de óriási csodának (és Real Madrid vereségnek) kell történnie ahhoz, hogy ez a minimális esély az este végére is megmaradjon és ne dőljön el az első hely sorsa. Jó hír, hogy De Jong visszatérhet sérülése után és Messi számára is lehet még plusz motiváció, hiszen ha gólt szerez, bebiztosíthatja magának a legjobb góllövőnek járó Pichichi díjat.

Ha nem történik nagy meglepetés, a Barcelona számára az Osasuna ellen gyakorlatilag véget is ér a csalódásokkal teli bajnokság, hiszen a Real Madriddal szembeni 4 pontos hátránya azt jelenteni, hogy csak akkor marad esélye a bajnoki címre, ha otthon tartja a három pontot és a madridiak nem nyernek – aztán ha ez sikerül, még egyszer kéne egy ilyen eredmény az utolsó fordulóban. Ez a forgatókönyv elég valószínűtlen még akkor is, ha a forduló – első ránézésre – magában is hordozza a madridi pontvesztés esélyét. Az Osasuna már régen biztosította a bennmaradását, így nagyon nincs miért küzdenie, a Real pedig otthon fogadja majd az 5. helyezettet – az ötödik azonban pont az a Villarreal, amelyik ugyan meg szokta szorongatni a fővárosiakat, az elmúlt hetekben viszont nincs túl jó formában. A Barça ugye egy négyest gurított nekik, ráadásul már az európai kupaindulásuk is biztos, így nagy tételben nem most fogadnánk arra, hogy meg fogják akadályozni a madridi ünneplést.

Az esélyek fényében érthető, hogy barcelonai részről többen is elismerték már, hogy ez a hajó valószínűleg elment, legutóbb Luis Suárez beszélt róla, hogy a csapat már a BL-re koncentrál fejben, bár Setién ehhez hozzátette most a meccs előtt, hogy mindenképpen harcolni fognak, amíg a matematikai esély megvan. A csapat legutóbbi két, nagy nehezen, 1-0-ra megnyert meccséből kiindulva viszont valószínűleg Suárez hozzáállása áll közelebb a valósághoz, ez pedig könnyen visszaköszönhet majd az Osasuna elleni játékban – illetve annak a hiányában – is.

A meccs előtt elmondható kevés pozitívum egyike az, hogy de Jong visszatért a keretbe, miután több hetet ki kellett hagynia sérülés miatt és érkeztek jó hírek Dembéléről is, aki (újabb) felépülése utolsó szakaszába lépett. Griezmann ugye megsérült, ő biztos nem lesz a BL-ig, az eltiltásából visszatérő Fati viszont ott van Setién keretében. A kezdőt illetően nehéz jósolni, mert ha őszinték vagyunk, most már akár Messinek is bőven lehetne pihenőt adni, de most még arra tippelnénk, hogy ott lesz a pályán az első perctől és csak minimális rotációt fog alkalmazni az edzői stáb. Messi egyébként 3 góllal vezet a góllövőlistán Benzema előtt (22 – 19), így neki még van is miért játszania, hiszen ha betalálni az Osasuna ellen, valószínűleg a Pichichi-trófeát már nem tudná elbukni.

 

 

Hogy az Osasunáról is essen szó: a pamplonaiak újoncként messze várakozások felett teljesítettek eddig, a kieséstől már egy ideje nagyon messze vannak, a jelenlegi 11. helyezésük pedig szűk évtizede a legjobb eredményük lenne, ha a bajnokság végére is meg tudnák tartani. A jó szereplésük utólag már nem meglepő, az első 5 fordulóban ugyanis nem találtak legyőzőre – közte a Barcelona elleni meccsel, amit 2-2-re hoztak le hazai pályán még augusztusban.

Az egymás elleni statisztikák alapján egyébként nagyon nincs miért aggódnia a Barçának, mivel az Osasuna gyakorlatilag megsemmisülni szokott járni a Camp Nouba: a legutóbbi öt barcelonai fellépésén 7-1-re, 7-0-ra, 5-1-re 8-0-ra és 2-0-ra kapott ki. Ehhez talán nem kell több kommentár…

A Barcelona-Osasuna találkozót csütörtök este 9-tól játsszák, egyidőben szinte az összes többi bajnokival, így a meccs végére mindenképpen ki fog derülni, lesz-e tétje az utolsó fordulónak, vagy tényleg marad-e a BL a csapat számára, mint az utolsó mentsvár…

FC Barcelona – CA Osasuna
Camp Nou, Barcelona
Zárt kapuk mögött
Vezeti: José María Sánchez Martínez

Várható kezdőcsapatok:

Barcelona: Ter Stegen – Semedo, Piqué, Lenglet, Alba – Vidal (Rakitic), Busquets, Roberto (de Jong) – Messi, Griezmann, Fati (Braithwaite)

Osasuana: Herrera – Garcia, Navas, Hernández – Vidal, Moncayola, Mérida, Lato – Arnáiz, Gallego, Barja.