Coutinho visszaesett, Pedri a fejére nő

A Barcelona egész csapatot érintő teljesítménye egyelőre annyira kiegyensúlyozatlan, hogy nehéz lenne folyamatokról beszélni, de egyéni szinten ezt sokkal könnyebb megtenni: Coutinho és Pedri esetében pláne.

Egy befutott, nemzetközi szinten elismert sztárról, és egy 18 évet alig betöltő fiatalról van szó, akik nagyjából ugyanazt a posztot játsszák Ronald Koeman rendszerében, de nem feltétlenül ütik egymást, mert sokszor játszottak együtt is. Ám az utóbbi időszak tendenciáit tekintve nagy a különbség abban a tekintetben, hogy mennyire tudnak a Barça javára lenni, és Pedri nyer, jelentős különbséggel.

A Real Sociedad ellen még inkább kijött, de nem csak ezen a meccsen volt igaz. Pedri védekezésben és támadásban is nagyon nagy munkát vállal magára, labdákat szerez, besegít ahol csak tud, támadásban kiveszi a részét a támadásépítésből, és megadja akár az utolsó passzt is, mint szerdán Braithwaite-nek, csak ezt a dán nem tudta kihasználni. De Messivel is láthatóan jól össze tud játszani a 18 éves fiatal. Mindemellett olyan alázattal futballozik, mint nagyon kevesen a csapatból.

Nem lenne szükségszerű, hogy Coutinho gyengébb legyen. Sajnos a brazil bár ígéretesen kezdte az évet Koeman csapatában, főszerepet kapott, olyan poszttal, ami papíron számára a legjobb, de a bíztató kezdés után egyre kevésbé dicsérhető. A legfőbb és legerősebb kritika vele kapcsolatban, hogy egyszerűen nincs befolyása, nincs hatása a csapat játékára, nem ad hozzá olyat a támadójátékhoz ami segítene helyzeteket teremteni, gólokat szerezni. Ott van, de ennek igazán nincs jelentősége.

Ennek hosszú távon pedig az lehet az eredménye, hogy egyre többet ül majd a kispadon, mert Pedri időközben kulcsemberré vált, még akkor is, ha Koeman arra láthatóan figyel, hogy ne terhelje túl a még csak 18 éves játékost. Rendszeresen ad neki pihenőt, és még így is ott tartunk, hogy Pedrinél többször csak Messi lépett pályára az idei szezonban.

Koeman arra is figyel, hogy ne dicsérje túl Pedrit, és ezáltal se „gyengítse”, ne is helyezzen túl nagy terhet a vállára, mert neki egyelőre fejlődnie kell, és továbbra is két lábbal földön maradni, mert ezen múlik a jövőbeli sikeressége.