Pontokban is elmondjuk: Barça-Athletic értékelő

Aludva egyet a tegnap történekre sem nagyon változik a véleményünk a mérkőzésről: a Barcelona simán, magabiztosan nyert az Athletic ellen és csak a rosszabb helyzetkihasználása (és Alba öngólja) miatt nem lett a végeredmény is egyértelműbb, hiszen a vendég bilbaóiak önerőből nem igazán dolgozták meg ter Stegent. A csapat legjobbja nálunk Messi volt, aki több remek megmozdulással volt ismét a támadások középpontja, jól mozgott de Jong is, újra védekező középpályásként, Griezmann belőtte a győztes gólt, Alba teljesítményét viszont nem csak az öngólja húzta le. Alább szerkesztőségünk értékelése a mérkőzést követően és egy súgó a játékosok értékelése során alkalmazott pontozáshoz

Ter Stegen: 6

Sok dolga nem volt, egy-két bilbaói lövésnél kellett jobban figyelnie, de ezeket jól megoldotta, ahogy a letámadásokkal sem tudták elbizonytalanítani. Alba öngóljára nyilván nem számított, de arra mondjuk mi sem.

Mingueza: 6.5

A Mi Gézánk nem túl technikás, védekezésben is sokszor elcsúszik (mellőle/mögüle jött az egyenlítés előtt a beadás), a támadásokat cserébe viszont meglepően jól támogatja, és néha még a 16-oson belül is feltűnik – valószínűleg a lelkesedésének köszönhető mindkettő.  Most sikerült pozitívra hoznia a mérleget, mert sokadik felfutása gólpasszal zárult. A vele (és Umtitivel) kapcsolatban kiszivárgott jelentés, ami „nem tartja alkalmasnak nagy meccsekre”, valószínűleg inkább igaz jelenleg, mint nem, viszont ha lelkesedése révén tud majd fejlődni is a jelenlegi hiányosságaiban, akkor a keret értékes tagja lehet később is.

Araújo: 7

Meccsről-meccsre bizonyítja, hogy óriási potenciál van benne, kellően technikás, gyors, erős, iszonyat magabiztosságot áraszt magából, egy-az-egyben és fejjel nem lehet megverni… El tudnánk képzelni, hogy a közeli és távolabbi jövőben ő lesz belső védő páros egyik állandó tagja.

Umtiti: 7

Jó taktikai faltok és megelőző szerelések, kellő agresszió jellenezte és most egy pillanatra sem tűnt bizonytalannak, Inaki Williamsnek nem sok momentuma volt mellette. Régen nem volt kérdés, hogy alap kezdőjátékosa a csapatnak, most már csak az a kérdés, hogy egészséges marad-e hosszútávon, mert ha igen, akkor a képességei révén ki fogja tudni szorítani Lenglet-t…

Alba: 4

Az öngóljánál reklamált természetesen, hogy lökték, de nyilván nem ő lenne, aki ne próbálná meg kidumálni magát belőle. Sajnos egy ütemmel később indult, aztán bénán ért a labdába, úgyhogy csak magát okolhatta. Ráadásul nem tudta kompenzálni a hibáját, mert nem játszott jól a későbbiekben sem, kulcspassza nem volt és messze a legpontatlanabbul passzolt a csapatból (80% alatt).

Pjanic: 6

Se pozitív, se negatív irányba nem lehet kiemelni, mert túl sokat nem adott hozzá a csapathoz, viszont egy veszélyes fejese volt a lecserélése előtt, amivel majdnem gólt szerzett – szépen elleste, hol szokott érkezni a beadásokra de Jong az elmúlt hetekben.

de Jong:  7

A félidő végén volt egy csodás szólója a balszélen – úgy, hogy Busquets pozíciójában játszott alapvetően. Nagyon látszik, hogy az elmúlt hetek sikerélményei, góljai-gólpasszai megadták neki azt az önbizalmat, ami korábban hiányzott belőle és látszik az is, hogy még védekező középpályásként is képes hozzáadni pluszt a támadásokhoz. Régen mindig Busquets utódját láttuk benne, tavaly még középső védőt is játszott, de úgy néz ki megmutatja, hogy ennél több van benne.

Pedri: 6.5

Nem nyújtott extrát a meccsen (bár érdekességképp, neki volt messze a legtöbb labdaszerzése a csapatból, számszerint 12), de továbbra is egy csoda ez a fiú: ahogy labdába ér, ahogy érzi, mikor kell gyorsítani, mikor kell lassítani a játékot, mikor merre kell fordulnia, hogy meglegyen a pillanatnyi helyzetelőnye. Nem véletlen lett alapjátékos Koemannál, de arra azért érdemes lenne nála figyelni, hogy ne legyen csapágyasra járatva.

Dembélé: 7

Felemás meccse volt, mert az első félidőben semmi nem akart összejönni neki, néha még a labdaátvétellel vagy a labdavezetéssel is gondja volt, aztán a másodikra összeszedte magát, aktív volt, több jó csele és passza is lett, és egy 11-est is összehozott volna, ha Lahoz játékvezető úr kicsit szigorúbban fúj. Vagy a VAR nincs megint szabadságon. A győztes gól előtti kulcspassz az ő nevéhez fűződik, remek volt Mingueza indítása és az is látszott a meccsen, hogy sokat keresik a társak, bíznak benne, ami jó mindenképp biztató.  

Messi: 8.5 (+650)

Nem kérdés, hogy ő volt a meccs legjobbja. Nagyon aktív volt, letámadásban is, lehetetlen volt tőle elvenni a labdát (és most higgadt is maradt, miután ötödszörre is felrúgták), valamint egyszerre szervezte remekül a játékot és indult meg néha élményszámba menő szólókkal. És ezek mellé 11 (!) sikeres csele volt a whoscored.com szerint – az Athleticnek 3… A szabadrúgásgólja tökéletes volt, viszont a többieket jobban is kiszolgálhatta volna (az ő szintjéhez képest) és a meccse elején egy olyan ziccert is rontott, amit egyébként ritkán szokott. Egyébként pedig 650. gólját lőtte gránátvörös-kékben.

Griezmann: 7.1539

Nehéz értékelni amit csinál(t), és most nem azért, mert nulla lenne. A labda nélküli mozgásokban nagyon jó, védekezésben is jól besegít, aztán eldönti a meccsét a góljával. Mezőnyben, a támadásépítésben viszont mindig hiányérzete van vele kapcsolatban az embernek, mert van, hogy 10 percekre eltűnik, most is például csak 23-szor ért labdába/passzolt tovább (v.ö. Messi 56x, de Jong 85x, Dembélé 33x, ter Stegen 39x), ami akkor is kevés, ha nem játszotta végig a meccset. Nyilván a gólja felhúzza az értékelését, de ez nem lesz mindig így, ha véletlen elmaradna vele, akkor pedig nagyon kevés lesz egy ilyen meccs. Mindenesetre bízzunk benne, hogy ez a mostani lesz az tartós formája hosszú távon, nem a 2020-as teljesítménye(i), mert akkor a gólokat-gólpasszokat legalább nem lehet majd rajta számonkérni  – a legutóbbi 8 meccsén 5 gól és 4 gólpassz áll a neve mellett. A Ligában pedig így néz ki mindez az idényt illetően:


19 meccs, 17x kezdőként, 6 gól, 4 gólpassz, 17 kulcspassz, 59 megnyert párharc

Sergi Roberto: 6

Kapott bő 20 percet a sérüléséből visszatérve, de maradandó nyomokat nem hagyott bennünk ez idő alatt. Ami érdekesség volt, hogy a középpályára állt be, nem jobbhátvédnek.

Lenglet: – 

Lőtt gólt a hajrában az Athletic? Nem. Akkor végülis megérte, hogy beálljon az utolsó 10 percre.

Braithwaite: –

Perceket kapott csak, volt egy szép.. felszabadítása. És Dembélével ellentétben benne kevésbé bízhatnak a társak, de legalábbis Messi, mert a meccs végi ziccerben nem adta le neki, pedig ajtó-ablak helyzetben találhatta volna magát.

***