A Real Sociedad érkezik a Camp Nouba a bajnoki nyitányon

Barcelona - Real Sociedad előzetes

Vasárnap este a La Liga első fordulójában a Barcelona a Real Sociedad együttesét fogadja. Mindkét csapat számára ez lesz a 2021/22-es idény első tétmérkőzése. A katalánok jól teljesítettek a felkészülési meccseken, azonban az elmúlt időszakban szinte minden Messi távozásáról szólt, illetve arról, hogy sikerül-e nevezni a Ligába az új igazolásokat.

A gránátvörös-kékek keretéhez négy játékos csatlakozott eddig a nyár folyamán: Agüero, Memphis, Emerson és Eric García. A szombati nap folyamán Depayt és Eric Garcíát is sikerült nevezni a Ligába – Manaj mellett – Piqué fizetéscsökkentését követően.

Emerson nem számít új igazolásnak, Agüero még maradt, de mivel ő sérült, ezért nem szükséges sietni. Ami a távozókat illeti, Aleñá, Junior Firpo és Konrad de la Fuente már nem tartozik a klub kötelékébe, míg Trincão kölcsönbe került a Wolverhamptonhoz vételi opcióval. És távozott Lionel Messi, ami sokkolóan hatott magára Messire, a klub egészére és a szurkolókra egyaránt. Az utóbbi napok az argentin zseni távozásáról és annak körülményeiről szóltak. Nyilvánvalóan óriási veszteség érte a Barçát  sok szempontból. Az előző években ő vitte a hátán a csapatot, ő volt messze kimagaslóan a legjobb és legfontosabb játékos. Nélküle más játékosoknak kell előrébb lépni, fontosabb szerepet vállalni, sőt, akár kulcsemberré is válni.

A katalánok az előszezonban öt találkozón léptek pályára, ezek közül csak a RB Salzburg ellenit vesztették el, a másik négyet (vs. Gimnastic, Girona, Stuttgart, Juventus) megnyerték. Tizennégyet szereztek és csupán hármat kaptak. A Juventus ellen nagyon jó teljesítménnyel sikerült magabiztos győzelmet aratni, ami mindenképpen bizakodásra ad okot a jövőre nézve, de természetesen mindig igaz, hogy az előkészületi meccseket soha nem szabad úgy tekinteni, mintha tétmeccsek lennének, ezért ebből nem lehet kiindulni.

A Real Sociedad hat felkészülési mérkőzése közül négyet megnyert (vs. Huesca, Alaves, Monaco, Eibar), kettőn pedig vereséget szenvedett (vs. AZ Alkmaar, Osasuna). A tavalyi bajnokságot az 5. helyen zárták 62 ponttal, ráadásul megnyerték a 2020-as idényről elhalasztott Király Kupa döntőjét, így feltétlenül pozitív szezont zártak.

A legjobb Barçás pólókat válogatottuk össze nektek – nézd meg a teljes kínálatot!

A két csapat az előző szezonban három alkalommal is farkasszemet nézett egymással, kétszer a bajnokságban, egyszer pedig a Szuperkupában. Mindhárom összecsapást a Barcelona nyerte meg (a Szuperkupában csak büntetőpárbaj révén). A legutolsó egymás elleni meccsre az Anoetában került sor idén márciusban, amikor a Barça fölényes győzelmet (1-6) aratott. Az egymás elleni mérleget tekintve is sokkal jobban állnak a katalánok: A baszkok 13 mérkőzés óta nyeretlenek ellenük, legutóbb 2016 áprilisában gyűjtötték be a három pontot. A Camp Nouban 1995 áprilisa óta még pontot sem tudtak szerezni.

Azonban érdemes ránézni a Barcelona sérült listájára: Lenglet, Agüero, Mingueza, Ansu Fati, Ter Stegen és Dembélé játékára sérülés miatt nem számíthat Ronald Koeman. A vendégek oldalán Monreal, C. Fernández, Zubeldía, Isak és Ryan nincs bevethető állapotban.

Egy hatossal ütötték ki a Sociedadot, 1-6 az Anoetában!

Ter Stegen hiányában valószínűleg Neto fog védeni. A 4 fős védősort várhatóan Jordi Alba, Piqué, Araújo és Dest fogják alkotni. A középpályán minden bizonnyal összeáll az előző szezonban megszokott Busquets, Pedri, De Jong trió. A támadósorban Depay és Griezmann helye szinte biztos, a harmadik helyre Braithwaite vagy az előszezonban jól teljesítő Yusuf Demir játékára mutatkozik a legnagyobb esély.

Az előző bajnokságot csupán a 3. helyen zárta a Barcelona, pedig pár fordulóval a vége előtt még versenyben volt a bajnoki címért is. A Copa del Reyt azonban sikerült megnyerni, szóval a szintlépést egy esetleges bajnoki cím jelezné. Ehhez azonban fontos lenne az, hogy a csapat ne kerüljön már a rajtnál nagyobb hátrányba. Kulcskérdés az, hogy a fiatal játékosok milyen ütemben fejlődnek tovább, érnek és épülnek be, illetve, hogyan és mennyire sikerült betölteni a Messi távozásával keletkező űrt.

Barcelona – Real Sociedad
La Liga, 1. forduló
Barcelona, Camp Nou
20.00
Vezei: Alejandro Hernandez Hernandez

FC Barcelona (4-3-3): Neto – Dest, Piqué, Araújo, Alba – Busquets, Pedri, De Jong – Depay, Braitwaite (Demir), Griezmann

Real Sociedad (4-3-3): Remiro – Munoz, Le Normand, Elustondo, Gorosabel – David Silva, Illaramendi, Guevara – Portu, Willián José, Januzaj

A legjobb Barçás pólókat válogatottuk össze nektek – nézd meg a teljes kínálatot!