Tisztes helytállás, de vereség a Clásicón: Barcelona-Real Madrid 1-2

Vereséget szenvedett a Barcelona az idei első El Clásicón, mert hiába játszott jól helyenként, különösen az első félidőben, a helyzeteit nem tudta értékesíteni a csapat. A vendég Real Madrid ellenben jól használta ki a kontráit, Alaba vezetést jelentő gólja után a hajrában Lucas Vázquez, egy kippatanót bevágva döntötte el a lényegi kérdéseket, amit az utolsó percben Agüero kozmetizáni tudott csak egy szépítő találattal. 

A Barça azt akarta, hogy Courtois térfelének közelében történjenek az események és a labdavesztéseket követően jól megfigyelhető volt, hogy a katalánok nyomást is gyakoroltak a madridiakra, ami egészen jónak nézett ki a mérkőzés elején. A Barcelona nagyon gyorsan szerezte vissza az elveszített labdákat, de ez a vendégeket nem igazán zavarta, akik mindig a megfelelő pillanatra vártak, hogy a gyors ellentámadások során veszélyt tudjanak teremteni Ter Stegen kapuja előtt. Leginkább a pálya bal oldalán folyt a játék a Madrid támadásainál és Vinicius nagyon aktív volt, a brazil szélső sok gondott okozott Minguezának.

A Barça kezdeményezett, de kihagyta a nagy lehetőségeit, amit a Real Madrid nem. Dest két nagy lehetősége is elkerülte a kaput, ezek közül különösen az elsőt illett volna értékesítenie. Ezután talán egy kissé váratlanul Alaba egy elképesztő góllal juttatta előnyhöz csapatát. Memphis veszített labdát, Vinicius elé került a labda, a brazil, miután ismét megverte Minguezát, a jobb oldalon Rodrygót találta meg, aki a bal oldalra játszotta a labdát Alabának, aki csodálatos gólt lőtt, Ter Stegen tehetetlennek bizonyultt, 0-1.

A Barça még az első félidő vége előtt ismét betalálhatott volna Pique fejese révén Memphis szöglete után, nem sokkal később Ansu Fati közeli lövését Alaba tudta blokkolni, míg a Madrid egy alkalommal sem tette próbára Ter Stegent. Ancelotti csapata azonban a második félidő kezdetén kényelmesnek tűnt, a Barcelonánál a szünetben Coutinho állt be Mingueza helyére, így Koeman Destre bízta a Vinicius elleni szituációk levédekezését.

A Barça a második játékrész elején ismét agresszívan játszott, Coutinho beállását követően 4-2-3-1-es felállásra váltottak a gránátvörös-kékek, ami Koeman irányítása alatt már egy jól megszokott rendszer lehet. És mint már máskor is megtörtént, az élénkítő hatás rövid ideig tartott: alig tíz percig. Igaz, hogy Ansu és Memphis összjátékát követően Coutinho szerezhetett volna gólt, de a brazil középpályás nem tudta eltalálni a labdát. Nem sokkal később Mendy távoli próbálkozásánál Ter Stegennek kellett hárítania, de az igazság az, hogy a Barça támadásaiból a percek múlásával egyre inkább elfogyott a lendület és a kreativitás, miközben a Madrid egyre közelebb került a Barcelona kapujához.

Ezután Vinicius előtt adódott egy nagy lehetőség Dest hibája után, de az amerikai jobbhátvéd végül javítani tudta a hibáját. Ennek ellenére a következő perckekben a madridiak most már a kívánt tempót erőltették, és átvették az irányítást. Néhány minutummal később Modric kapott remek labdát, aki visszajátszotta a labdát Benzemának, a francia támadó lövését azonban könnyedén védte Ter Stegen.

Előbb Agüero, majd Luuk de Jong becserélése volt Koeman utolsó kétségbeesett próbálkozása az egy pont megmentésére, de ez alapjában véve nem okozott gondot a Madridnak. Éppen ellenkezőleg: egy olyan akció után, amelyből a Barcelona szerezhetett volna gólt, következett egy madridi ellentámadás, Asensio lövését Ter Stegen még hárítani tudta, de Lucas Vázquez kippattanójánál már nem tehetett semmit, ezzel el is dőltek a lényegi kérdések, 0-2. Bár a csereként beálló Agüero ezután Dest beadása után szépíteni tudott, ez már nem sok befolyással volt a találkozó alakulására, egyértelműn későn érkezett a gól. Ez volt egyébként az argentin támadó első találata a Barça színeiben, 1-2.

A Barcelona már sokadik rangadóját veszíti el Koeman irányítása alatt, és még ha nem is ez volt a legfájóbb a holland irányítása alatt, mindenképpen fájdalmas volt újra látni a csapat támadójátékának esetlegességét, hogy nagyon kevés igazán jól kidolgozott akciót tudnak vezetni Memphisék. A vereséggel a Barcelona továbbra is csak a középmezőny tagja a tabellán, jelenleg 9. helyen áll, még ha meccshátrányában is van több csapathoz képest a korábbi halasztása miatt. Folytatás szerdán este a Rayo Vallecano vendégeként a 11. fordulóban, nyilvánvaló győzelmi kényszerben.

FC Barcelona – Real Madrid 1-2 (0-1)
Barcelona, Camp Nou
86.462 néző
Vezette: José María Sánchez Martínez

Barcelona: Ter Stegen – Mingueza (Coutinho, 46’), Eric García, Piqué, Jordi Alba – Gavi (Luuk de Jong 85’), Sergio Busquets, Frenkie de Jong (Sergi Roberto 77’) – Dest, Ansu Fati (Sergio Agüero 73’), Memphis

Real Madrid: Courtois – Lucas Vázquez, Militao, Alaba, Mendy – Kroos, Casemiro, Modric – Rodrygo (Fede Valverde 72’, Carvajal 90’), Benzema, Vinicius (Asensio 87’)

Gólszerzők: Sergio Agüero 90+7′ ill. Alaba 32′, Lucas Vázquez 90+3′.

A legjobb Barçás pólókat válogatottuk össze nektek – nézd meg a teljes kínálatot!

Értékelni pedig alább tudtok, várjuk a Ti pontszámaitokat!