Gyenge teljesítmény, rossz érdemjegyek — Rayo Vallecano – Barcelona értékelő

Nagyon fájdalmas vereséget szenvedett a Barcelona a Vallecasban a Rayo ellen 1-0 arányban. Átlag alatti minősítést kaptak a csapat ,,legjobbjai” is. Ti is szavazhattok az alábbi linken a játékosok és Ronald Koeman teljesítményére, ehhez pedig segítségül lesz a súgónk, amely alapján szerkesztőségünk szokta az osztályzatokat kiosztani.

A kezdőcsapat: 

Ter Stegen: 5

Sokat volt játékban az első félidő alatt, de kényszerhelyzetből: vagy kapura lövéssel próbálkozott az ellenfél, vagy a védők passzolták neki a labdát. Kétszer kellett védenie, egyszer egy félpályás kísérletnél, illetve Falcao tizenhatoson kívüli bombájánál. A gólnál tehetetlen volt, többet ettől ma nem tudott nyújtani.

Dest: 5

Aktív volt a támadások kialakításában, mivel érdemben neki volt a legtöbb lövése csapaton belül (2) az első játékrészben, azonban egyik próbálkozás se találta el a kaput, ráadásul volt olyan ziccere is Depay centerezésénél, amit illett volna gólra váltani, de legalább eltalálni belőle a kaput. A meccs hajrájában volt egy nagy mentése a Rayo kontrájánál, akkor már jobbhátvédként visszahúzódva, de az egyértelmű, hogy a jobbszélső poszt nem az ő stílusa, igaz, ezt valószínűleg nem is ő akarja magától erőltetni.

Piqué: 5

Nem lett volna gond a teljesítményével, mivel jól olvasta a játékot a Rayo beadásainál, blokkolt, kifejelte a labdákat, viszont hazaiak vezető gólja előtt messze volt Falcaótól, akit így esélye se volt megállítani. Voltak nagy blokkjai a második játékrészben, de két párharcot az ötből elveszített, és néha indokolatlanul keménykedett is, amiért sárgát kapott.

E. García: 4 

A legtöbb passza a Rayo Vallecano letámadása alatt visszament Ter Stegenig (ez legalább háromszor is megtörtént 37 perc alatt). Neki is öt párharcot sikerült megvívnia Piquéhez hasonlóan, csak ő mindet meg is nyerte, viszont a kockázatos visszapasszai néha hajmeresztőek tudnak lenni.

J. Alba: 5

Se sikeres csele, se megnyert párharcai, sem hatékony helyzetkialakítása nem volt. Majdnem le kellett cserélni egy ütközést követően, és utána nem is volt már annyira aktív a második félidő hátralevő részében, mint azt megelőzően.

S. Roberto: 3 

Az első félidő első felében inkább a védekezésből vette ki a részét, majd a támadások kialakításában nem volt hatékony. Néhány beadással próbálkozott, de pontatlanul. Meglepetésre ő húzódott vissza jobbhátvéd pozícióba Dest helyett, de mint az előző mérkőzéseken, úgy ezen is súlytalan volt, gyakorlatilag észre se lehetett venni a pályán.

Busquets: 4

Voltak jó meglátásai, labdavesztés utáni labdaszerzései, de a Rayo vezető gólja előtt óriásit hibázott. Eladta a labdát a középpályán (nem első alkalommal), és abból tudtak kontrázni a hazaiak, majd vezetést szerezni. Feljavult a teljesítménye valamelyest a második félidőre, de az előbb említett hiba pont elég volt ahhoz, hogy a Barcelona vereséget szenvedjen.

Nico: 5

Azon játékosok közé tartozott, akik a legtöbbet próbálkoztak, viszont egyik kísérlete se találta el a kaput. Vitathatatlan, hogy aktív volt, és hogy a jobbak közé tartozott, azonban nem tudta befolyásolni a mérkőzés alakulását. A meccs végén le is cserélte őt Koeman.

Coutinho: 4 

Ha valakire igaz lehet a már ,,old but gold” közhely, hogy ,,több labdát adott el, mint az Adidas”, akkor ma rá biztosan. A brazil futballista ötször veszítette el a labdát az első félidőben. Kétszer blokkolták a lövéseit, egy a kaput se találta el, több olyan labdakezelési technikája is volt, amely véget vetett egy ígéretesnek tűnő támadásnak — mint a 64. percben a tizenhatoson belül. Felesleges cselsorozatokba is belebonyolódott ahelyett, hogy inkább hátra passzolta volna a labdát annak érdekében, hogy ne veszítse el azt.

Agüero: 4

Először kapott 90 percet Koemantól. Élni ugyan nem tudott vele olyan tekintetben, hogy gólt szerzett volna, de több kísérlete is volt. Az első kaput eltaláló lövés is az ő nevéhez fűződik, amikor a negyedórával a második félidő kezdete után rúgta Dimitrievski kezeibe a játékszert, illetve a hosszabbításban majdnem gólpasszt adott Gavinak. Használható labda se sokszor jutott el hozzá, de az ő helyzetkihasználása se volt az igazi.

Memphis: 3 

Amilyen lendülettel kezdte a szezont, és amilyen jól játszott, most annyira nem megy neki. Helyzetig is alig jutott, bár túlnyomórészt őt keresték indításokkal az első játékrészben, és ő is próbálta megjátszani a csapattársait, de egyszerűen ma szó szerint semmi nem jött össze neki, mert az egyetlen ölbe hulló lehetőséget, amivel egyenlíteni lehetett volna is kihagyta, ugyanis Dimitrievski kivédte a tizenegyesét. A büntetőt szépen kiharcolta, amikor becselezte magát a védők közé, de azt követően a lövés nagyon rosszul sikerült, aminek köszönhetően pontot se tudott szerezni a Barcelona.

Cserék:

Demir: 3

Félórát kapott Koemantól — ami a rendes játékidőt illeti —, de csak egy blokkolt lövésig jutott. Ideje volt bizonyítani, miután beállt Sergi Roberto helyére, de sajnos nem tudta ezt kihasználni. Nem volt segítségére a csapatnak.

Gavi, Luuk de Jong: –

A 17 éves középpályás a 74., a holland center pedig a 84. percben állt be. Nem töltöttek sok időt a pályán, de mindkettejük lábában ott maradt az egy pont. De Jong üres kapura lőhetett kissé kiszorított szögből, miután a hazaiak kapusa kimozdult a kapujából, viszont de Jong nagyon rosszul találta el a labdát. Gavi pedig el se találta Agüero beadását követően…

R. Koeman: 2

Nem tudott szakmailag olyan változást eszközölni, hogy az nem hogy az eredményen, hanem legalább a játék képén szemmel láthatóan javítson. Dest jobbszélsőként való kezdőbe nevezése úgy, hogy kiderült, lett volna más megoldás is Demir személyében finoman fogalmazva is érdekes taktikai húzás volt (már ha ez annak nevezhető). Helyette Sergi Roberto játszott jobb bekket, ahelyett, hogy a katalán középpályás játszhatott volna az eredeti posztján is, ahol már idén két gólig és gólpasszig is jutott. Belenyúlni a mérkőzésbe ma se tudott, és ha ez nem csak rajta múlik, hanem a játékoskeret minőségén is, legalább tudnia kelett volna motiválni a játékosokat, hogy a pálya széléről egy karizmatikus edző érzetét tudja kelteni. Mint később kiderült, a Rayo elleni volt az utolsó találkozója a Barcelona kispadján.

***

Nézz be az Eurobarca shopjába és válassz eredeti, klubcímeres termékeink közül – a legjobbakat válogatottuk össze nektek!