Szélsőséges játék, szélsőséges pontok – Celta-Barça értékelő

Szépen szórnak a pontszámok a barcelonai számegyenesen a Celta elleni meccs után és nyilván nem meglepő, hogy inkább a védelem és a védekezés kapja a kritikát azok után, hogy a félidei háromgólos előnyből a 96. percre semmi nem maradt. Nálunk Nico volt a meccs embere, Lenglet pedig a legrosszabb, közte pedig minden pontból került kiosztásra. Egyébként ezen elvek alapján osztottuk ki a pontjainkat, a cikk végén (vagy EZEN a linken) pedig ti is értékelhetitek a látottakat.  

Egy félidő parádé, egy félidő pokol: Celta Vigo-Barcelona 3-3

Ter Stegen: 4

Az első félidőben sok dolga nem volt, aztán amikor kellettek volna bravúrok, akkor sajnos nem tudott segíteni a csapaton. A Celta szépítő góljában rendesen benne volt, még ha élesen kapta is előtte a lövést.

Mingueza: 4

Közepes. Közepes támadásban, mert látszólag egy sebességgel lassabban gondolkozik, mint a többiek. És közepes védekezésben is mert néha remekül lép közbe, néha meg nagyon lemarad az ellenfeléről vagy éppen rosszul helyezkedik. Hajszálon múlt, hogy nem csinált egy büntetőt, Spanyolországban az általa elkövetettnél sokkal kisebb lökésért is ítéltek már 11-est. Kicsit Oleguer érzése van az embernek vele kapcsolatban (már aki emlékszik még rá), eggyel újabb és azért jobb kiadásban.

Eric García: 6

Már a 30. percben besárgult, miután elkésett Aspas mellől-mögül. Nem tűnt életbiztosításnak a játéka, többször is bizonytalan volt az első félidőben, de nem emiatt cserélte le őt Sergi, hanem elvileg sérülés miatt. Valószínűleg egyébként nem tudta volna megmenteni ő sem a csapatot a bekapott góloktól, de ez már sosem derül ki.

Lenglet: 2

A főszereplő volt végig a meccsen, sajnos nem jó értelemben. Már a mérkőzés legelején beragadt Aspas mellett, és csak vigói támadó rossz lövése miatt nem lett hátrányban a csapat 2 perc után, majd egy rosszul hazafejelt labdánál is csak szerencséje volt, hogy az elpattant az ellenféltől, később pedig simán utolsó emberként felborított valakit, amit nem szankcionált (szerencsére) a bíró. A folytatásra úgy tűnt, jobb lesz, a második félidő elején volt egy remek lövés blokkja és pár jó labdakihozatala, aztán Aspasnak odaadott egy labdát, ami után ha elesik Aspas, piros és/vagy gól is lehetett volna belőle. A 2. Celta gólnál lemaradt Nolitóról és… Lehet, hogy tudnánk még folytatni, úgyhogy zárjuk csak úgy, finoman szólva is katasztrofális meccse volt.

Jordi Alba: 7

Kiválóan indította a védők mögé befutó Fatit a gólja előtt, aztán Memphisnek is adott egy gólpasszt, támadásban abszolút kulcsember volt. A félpályán elpasszolt labdáiból lehetett volna kevesebb, mert ezekből néha csak a Celtán múlt, hogy nem lett veszélyesebb kontra, védekezésben pedig volt már neki is jobb produkciója, de alapvetően nem miatta lőtt 3 gólt a Celta.

Frenkie de Jong: 5

Volt egy szép szólója az első félidőben, amiből Fati gólt rúghatott volna, aztán pedig még 3-2-nél belőhette volna a győzelmet jelentő gólt egy kontra végén, ám csak a kapufát találta el. Nem játszott kiemelkedően, se jól, se rosszul, de tőle többet várnánk, kulcsszerepet például. És még így is nyerő ember lehetett volna… Egyébként a whoscored.com szerint 8 sikeres csele volt, ám Nico és Busquets a játékukkal fölé nőttek a délután folyamán.

Busquets: 7

Sergio Busquets távolról gólt lőtt, ahelyett, hogy passzolt volna. Furcsa ezt leírni egy mondatban, lehet be is keretezzük és eltesszük emlékbe, mert nem fogjuk elhinni utólag, pedig megtörtént. Aztán persze a hurráhangulatot a második félidő borzasztó játéka rendesen letörte, amiben ő is benne volt. Szokás szerint rengeteget volt játékban és jól is irányította a csapatot, 3 kulcspassza a legtöbb volt a csapatban (Aspasnak volt a meccsen a legtöbb, 6…), de volt néhány labdavesztése, ami elkerülhető lett volna és magához képest a 82% passzpontossága is gyenge. Nolito szépítő gólja előtt párharcot vesztett a 16-os előterében, az kulcspillanat volt, még ha nem is kellett, hogy gólt eredményezzen a szituáció.

Nico: 8

Már ilyen fiatalon is érezni a „jelenlétét” a pályán, nem hozható könnyen zavarba, jól cselez, a támadásokba pedig már most remekül kapcsolódik be. A második gólnál a szólója után gólpasszt adott Busquetsnek, Memphis találata előtt pedig remekül helyezkedve kapott labdát a vigói védelem előtt és készített elő Albának a beadáshoz. Barcelonai oldalon az egyik legjobb volt, de Jong mellett egyébként neki is 8 sikeres csele volt. A második félidőben sajnos cserét kért ő is sérülés miatt, aztán a középpálya még egy szintet visszaesett, ez sokat mondó azért. Reméljük nincs komoly baja, néznénk őt leközelebb is a pályán.

Gavi: 6

A harcosságát és lendületességét most sem érhette rossz szó, de nem ő volt most a főszereplő. Sokat profitálhat abból, hogy Xavi lesz az edzője, mert nála jobb mestert Barcelonában aligha kívánhat magának egy középpályás. Feltéve, ha ott fognak számítani rá hosszú távon, mert most megint előretoltabban, jobb támadószerűt játszott. Persze ártani nem árthat neki, ha több pozícióban is feltalálja majd magát, elég, ha csak Iniestára gondolunk, aki szintén megjárta a támadópozíciókat pályafutása elején.

Xavi első szavai: „A legmagasabb elvárásokkal érkezem Barcelonába”

Depay: 7

Remekül készít elő a társaknak, hol elfutásokkal, hol passzokkal, de nem mindig sikerül jól összejátszania a társakkal. A góljánál remek volt a helyezkedése és a befejezése fejjel, a második félidőre azonban visszaesett a csapattal együtt, persze várható volt, miután kiesett mellőle Fati, a Celta pedig elkezdett nyomást gyakorolni.

Ansu Fati: 8

A gólja parádés egyéni megmozdulás volt, amiből sugárzott az, mekkora önbizalma van. Lehet és legyen is neki, mert látszik, hogy kulcsszerepe van a jelen Barcelonájának támadásaiban és góljaiban, ugyanakkor a félidő végén combizomsérülést szenvedett, így mindenképpen szomorúan ért véget a találkozó számára…  A találkozón a sérüléséig agilisan futballozott, de talán néha túl sokat dajkálja a labdát, Memphis néhányszor bosszankodott, hogy nem kapott tőle labdát. Reméljük hamar felépül, Coutinhóval nem leszünk helyette előrébb, bár ezzel Sergi is így lehetett, mert nem őt küldte be Fati sérülése után…

Cserék:

Baldé: 6

Játszott egy félidőt, voltak egészen ígéretes megmozdulásai, de még elég éretlen a játéka – rosszul/hosszan veszi át, rossz fele fordul… De ügyes és lelkes, szóval az alap megvan, több játéklehetőség meg nem árthat neki, de majd megnéznénk mit tud eredeti posztján balhátvédben is, mert ezúttal a megsérülő Fati helyett játszott bal támadót.

Araújo: 5

Hiába játszott jobban, mint Lenglet, a góloktól ő sem tudta megmenteni a csapatot. Fizikálisan messze a legjobb középső védőnk, magabiztossága is inkább neki van, mint Garciának vagy Lengletnek. Bízunk benne, hogy ő már nem tervez sérülést a szezon végéig.

Riqui Puig: 5

Ha tippelni kéne, miért nem játszik/játszott többet, akkor két okot tudunk mondani, ami a mostani meccsen azért feltűnt. Amellett, hogy látszik, nagyon jól lát a pályán, néha nagyon könnyelműen labdát tud veszíteni, másrészt pedig a védekezése jóindulattal erős közepes, a visszatámadásai alig érnek valamit. Nico kiválása után pedig látszott, hogy a szorongató Celta ellen nincs senki, akkor kontroll alatt tartsa a középpályát. Ha ez lett volna a feladata, nem sikerült neki megoldania. Persze ez nem hosszú távú ítélet vele szemben, csak a mai meccsre vonatkozik, de nála is érdekes lesz, hogy Xavinál mennyi szerepet kap. Ha a labdaimádó új mesterénél is perifériára szorul, akkor egészen biztos, hogy tényleg kevésnek találtatik az edzői által Barcelonában.

Abde: 5

Az elfáradó Gavi helyett érkezett a hajrára, volt egy-két ígéretes szólója, de vagy feldobta magát vagy túl/elcselezte magát.

Sergi Barjuán: 6

A félidőben aligha kérte azt, hogy dőljetek hátra srácok és üljetek rá az eredményre, mégis ilyen érzésünk volt. Nyilván nagyon nehéz dolga volt, mert Fati után előbb a támadójáték lett gyengébb, majd Nico kiválásával a középpályán is fölénybe került a Celta és elvileg Eric Garcia is sérülés miatt nem jött ki a 2. félidőre. Ettől függetlenül valamit tehetett volna még a győzelemért – ha mást nem, az utolsó cseréjét időhúzó jelleggel kihasználhatta volna. Két döntetlennel és egy fontos kijevi BL győzelemmel zárja a beugrós szerepet, nem váltotta meg a világot, de nyilván nem is ezt várták tőle, a szükséges minimumot és talán egy picivel annál is többet hozott a csapattal. Köszönjük a vendégszereplést, Sergi!

Ha pedig ti értékelnétek, ide gyertek: 

Ti jöttök! – Celta-Barcelona olvasói értékelő

***