Első idegenbeli győzelméért játszik ma este a Barça

Statisztikai előzetes a Villarreal elleni meccs előtt

Az FC Barcelona következő állomása a La Cerámica lesz, ahol a Villarreal fogadja a katalánokat szombat este 21.00-tól. A hazaiak már 26 mérkőzés óta nem tudnak nyerni a katalánok ellen, hazai pályán a 2007/08-as szezonban tudták megszerezni a három pontot utoljára. Statisztikai felvezetőnkben kifejtjük bővebben a két csapat egymás elleni esélyeit a számok alapján, megvizsgáljuk az idei teljesítményüket, és azt is megnézzük, hogy kik lehetnek a meccs főszereplői.

A Xavi-éra első idegenbeli mérkőzése következik

Előzmények

Ahogy az a bevezetőben is olvasható, már a 2007/08-as idény óta képtelen nyerni a Villarreal a Barcelona ellen, abban a szezonban viszont oda-vissza sikerült legyőzni a katalánokat (otthon 3-1-re, idegenben 2-1-re). Érdekesség, hogy mindkét találkozón játszott Xavi, ráadásul a másodikon gólt is szerzett. Azóta még számos emlékezetes eredmény született, viszont az egymás elleni párharcok 79%-át — vagyis 20 mérkőzést — megnyerte a Barcelona, és hat döntetlen született — ezek között van a két együttes eddigi talán legizgalmasabb összecsapása is 2018/19-ből, ami 4-4-re végződött.

Idei teljesítmény

A LaLiga tabellája alapján mindkét csapat alul teljesít magához képest, mivel a Barça a hetedik, míg a Villarreal a tizenkettedik helyen áll. Ez a tavalyi szezonhoz képest visszaesés, ugyanis a Barcelona négy, míg a Villarreal kilenc ponttal szerzett többet a 2020/21-es kiírásban 14 fordulót követően — tegyük hozzá, hogy ez a két együttes eggyel kevesebb mérkőzést játszott a mezőny többségéhez képest.

A Villarreal nyolc(!), a Barça pedig két helyet esett vissza tavalyhoz képest, de vannak olyan statisztikai adatok, amelyek ,,megmaradtak” erre a szezonra is: a Villarrealnak ugyanúgy hétszer sikerült döntetlent játszania, illetve a kapott góljaik száma is ugyanannyi, valamint a Barcelona is pontosan annyi kapott góllal rendelkezik, mint nagyjából egy éve.

Ami még érdekes a tabellára nézve az az, hogy a hazaiak a középmezőnyben helyezkednek el az otthoni teljesítményük alapján, mivel eddig hat mérkőzésből hármat megnyertek két döntetlen és egy vereség mellett, és ezzel a nyolcadik helyen állnak. Ez idáig még talán nem is tekinthető meglepetésnek, igaz még nem játszottak ,,nagy” ellenféllel, a Barcelona lesz az első idén hazai pályán. A katalánokra nézve — és inkább ez az érdekesség — viszont nem mutat szépen az idegenbeli táblázat, ugyanis egyike azon csapatoknak, akik még nem tudtak nyerni idén vendégként. Öt meccsel ugyan nekik van a legkevesebb szereplésük ebben a tekintetben, de finoman szólva se lehet büszkélkedni három döntetlennel és két vereséggel — a Villarreal se tudott még nyerni idegenben, de ennek a szombati mérkőzésre nézve nincs létjogosultsága.

Nyerőemberek

Mindkét együttes esetében a hollandok a ,,húzóemberek”, legalábbis ami a góllövést illeti. A hazaiaknál Arnaut Danjuma a legtermékenyebb öt találattal, míg a gránátvörös-kékek közül Memphis szállította eddig a legtöbb gólt, vagyis hetet. A különbség a két támadó között csak az, hogy Danjumának sokkal kevesebb játékperc (707) alatt sikerült ezt a mennyiséget összehoznia, mint Depaynak (1170), aki eddig az összes meccsen kezdő volt, és úgy szerzett hét gólt.

A Barcelonának a gólpasszok tekintetében nem a középpálya az erőssége, hanem a két szélső hátvéd, Jordi Alba és Dest, akik összesen hét alkalommal asszisztáltak a csapat góljaihoz (4-3 Alba javára). A másik oldalon a még mindössze 19 éves támadó középpályás, Yeremi Pino és Daniel Parejo azok, akik legtöbbször szolgálták ki a csapattársakat úgy, hogy abból gól született (3-2 Pino javára).

Azonban érdemes Gavit, Nicót és Busquets-cet is számításba venni az előző két mérkőzés alapján, mivel mindegyiküknek sikerült kulcspasszokat kiosztani, rendkívül (90% felett) pontosan passzolnak, és Busquets is régi önmagát idézte a rengeteg labdaszerzésével, illetve tanári meglátásaival, átadásaival.

További érdekességek

A Villarreal hazai pályán az Osasunától kapott ki utoljára még októberben, illetve egy hónappal ezelőtt játszottak döntetlent a Cádizzal, de ezeket a meccseket leszámítva mindegyik párharcát megnyerte otthon Unai Emery csapata az előző öt fordulóban. Ebből már nem nehéz kiszámítani, hogy a megszerezhető 15 pontból tízet sikerült otthon tartaniuk. A Barcelonával már más a helyzet, és erről fentebb lehet is olvasni, hogy hogyan szerepel Xavi csapata idegenben, azonban azt is fontos megemlíteni, hogy mindössze a mérkőzések 20%-át hozták le kapott gól nélkül, és a lövések hatékonysága is mindössze csak 7% úgy, hogy egyes statisztikai adatszolgáltatók szerint átlagosan 11.2-szer lőnek kapura meccsenként.

Xavi irányításával az eddigi két találkozó alapján egyértelműen kijelenthető, hogy erőnlét szempontjából fejlődött a csapat, de a második félidőre sikerült eddig mindig elfáradni — és persze ez nem egyik pillanatról a másikra fog megváltozni. Amiért viszont ez érdekes statisztika, azok a következő adatok: idegenben, Koeman irányítása alatt egyetlen második félidőt se sikerült nyernie a Barcelonának, négy döntetlen, egy vereség és 1-4-es gólarány a mérleg.

Esélyek

Egyik csapat sincs jó formában összességében, mivel a Villarreal öt, a Barcelona pedig nyolc pontot szerzett a legutóbbi hat mérkőzésén a megszerezhető tizennyolcból. Reális esély talán a döntetlenre van a két együttes mutatóiból kiindulva, de a Barçának ahhoz, hogy lépést tudjon tartani a top5-tel, mindenképpen nyernie kell, még ha idegenben nehezen is megy a játék.