Vegyes bizonyítvány: Villarreal – Barcelona értékelő

Egy rendkívül eseménydús mérkőzésen az FC Barcelona 1-3 arányban nyert a Villarreal otthonában. Ez volt a katalánok első idegenbeli győzelme ebben a szezonban. Araújo és Frenkie de Jong egyértelműen felfelé lógtak ki, Eric García volt a leggyengébb láncszem. Pontozni pedig ezen elvek alapján szoktunk.

A kezdőcsapat:

Ter Stegen: 6

Két lövés találta el a kapuját, az egyiket kisebb bravúrral hárította, a kapott gólért nem lehet felelősségre vonni. Azért már annál inkább, hogy a huszonöt hosszú passzából csupán tizenhárom volt pontos. A második találat az ő mélységi labdájának is köszönhető, igaz, szükség volt Estupinan hibájára is.

Eric García: 4

A fiatal középhátvéd ezen a találkozón kényszerből jobb oldali védőként futballozott. Már az első percekben gyakorlatilag ziccerbe hozta az ellenfél játékosát. Az esetek zömében lemaradt, ütemtelenül érkezett, a párharcait elbukta. A hazaiak egyenlítő gólja részben az ő pocsék bedobásának is köszönhető. Amikor a védelem hosszabb ideig nyomás alatt van, mindig kijönnek a hiányosságai. Akkor tud jól teljesíteni, amikor alig/nincs neki védőmunkája és meg tudja mutatni, hogy labdával mennyire ügyes.

Araújo: 7

A védelemből egyértelműen ő játszott a legjobban. Öt párharcából ötöt megnyert, bemutatott öt tisztázást, négy szerelési kísérlete közül három sikeres volt. Mindenhova időben odaért, szinte minden szituációt jól oldott meg. A meccs során sokszor került szembe az ellenfél egyik legveszélyesebb játékosával, Danjumával, akit gyakorlatilag teljesen kivett a játékból. Óriási szükség van rá.

Piqué: 6

Piqué ezen az összecsapáson átlagos teljesítményt hozott. Több alkalommal mentett, tisztázott, odaért időben, azonban hibákat is láthattunk tőle, például a Villarreal gólja előtt csúnyán lemaradt a gólpasszt adó játékosról, viszont Eric García eladott labdáját követően gyakorlatilag góltól mentette meg a csapatot.

Alba: 5

Jordi Alba nem villogott ezen az estén. Nem igazán tudott hatással lenni a csapat támadójátékéra és védekezésben is vétett hibákat. Mentségére szólhat, hogy a körülbelül a huszadik perctől kezdve valószínűleg nem volt 100%-os állapotban, a hetvenedik minutumban le is kellett cserélni. Egy hasznos megmozdulást láthattunk tőle, a vezető gól előtt ő adta be erősen a labdát a kapu előterébe.

Busquets: 6

Busquets ezúttal nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt, de sok/komoly kritika sem érheti. Hozta a tőle elvárható kötelező minimumot. Hat párharcából négyet megnyert, nyolc alkalommal labdát szerzett, de a támadásokhoz kevesebbett tett hozzá. Csak ötvenegy labdaérintése volt, ennél magasabb számokat szokott produkálni ebben a tekintetben.

Frenkie de Jong: 7

A holland középpályást mindenképpen a kulcsjátékosok közé kell sorolni. A vezetés megszerzését jelentő gól mellett több progresszív megindulása volt labdával, kialakított három helyzetet, illetve kiosztott három kulcspasszt is. Ezen felül négy labdaszerzése is volt. A La Ligában ezt megelőzően utoljára idén januárban, az Elche ellen talált be, korábban soha nem volt még ilyen hosszú (huszonnyolc mérkőzés) góltalansági sorozata a spanyol pontvadászatban.

Nico González: 6

Nico ezen a meccsen kevesebbet tett hozzá a csapat játékához, kicsit beleszürkült a mezőnybe. Nem láthattunk tőle kiemelkedő/kulcsfontosságú megmozdulást, de sok/komoly hibát sem vétett. Tíz párharcából hetet megnyert és mindhárom cselezési kísérlete sikeres volt.

Gavi: 5

A tizenhét esztendős középpályás ezen a napon is bal oldali támadóként futballozott. Keveset volt játékban (38 labdaérintés) és csupán 80%-os pontossággal passzolt. A találkozó elején komoly helyzetbe került, azonban nem sikerült gólra váltania, a lövése a kapufát találta el.

Memphis: 7

Memphis nagyon vegyes összecsapáson van túl. Két alkalommal is ígéretes gólszerzési lehetőséget puskázott el, inaktív volt, viszont a nyolcvankilencedik percben győztes találatot szerzett. Egyáltalán nem volt könnyű szituáció, nagyon higgadtan és ügyesen oldotta meg. Az első gólban is szerepet vállalt, szükség volt arra, hogy beleérjen Alba labdájába. Kidolgozott kettő helyzetet, illetve kettő kulcspasszt is adott.

Abde: 5

Abde először kezdett a felnőttek között és nem vallott szégyent. A legnagyobb pozitívum vele kapcsolatban az, hogy kapura törően játszik. A cselezőkészsége jó (három sikeres csel), azonban tizenhat átadása közül csak nyolc volt pontos. A védőmunkáján még rengeteget kell fejleszteni, a hazaiak balhátvédje nagyon nehéz pillanatokat okozott számára. Egy szögletet követően volt egy nagyszerű fejese is, amit Rulli bravúrral tudott hárítani.

Cserék:

Dembélé: 5

Ezúttal szűk fél órát kapott, de gyakorlatilag a labdával is alig találkozott.

Mingueza: 3

Jordi Albát váltotta, a pályán töltött huszonöt perce alatt három súlyos hibát vétett, az egyiknek köszönhetően egyenlített a Villarreal.

Coutinho: 6

A nyolcvanadik percben lépett pályára, összehozott egy büntetőt, amelyet ő maga értékesített.

Xavi: 5.5

A csapat az első húsz percben akár eldönthette volna a mérkőzést a maga javára, utána azonban teljesen kicsúszott az irányítás a katalánok kezéből. A labdakihozatalok is nagy nehézséget jelentettek, az ellenfél kezdte el többet birtokolni a labdát és ezért szenvedni kezdett a Barça. A jobb oldalon nagyon sebezhető volt a csapat, azon az oldalon sokszor a védelem mögé tudott kerülni Unai Emery együttese. A védekezésen még rengeteget kell dolgozni, a kapu előtti hatékonyság pedig a sérültek visszatérésével vélhetően javulni fog.

***