Xavi: „Dembélé a posztján a világ egyik legjobbja lehet, nem fog a lelátón ülni”

Xavi Hernández a szombat délutáni Real Betis elleni bajnokit megelőző sajtótájékoztatón több témát érintett és a Betis elleni bajnokin túl beszélt Ansu Fatiról, Dembéléről, Destről, valamint a hét eleji Aranylabda gála díjazottjairól.

Xavi egyetért Pep Guardiola azon véleményével, miszerint, ha Messi megkapja az Aranylabdát, akkor az nem lehet igazságtalan, továbbá gratulált a Barcelona női csapatkapitányának, Alexia Putellasnak, illetve Pedrinek, akik szintén díjazottak voltak a hétközi párizsi ceremónián; előbbi a hölgyeknél nyerte el az Aranylabdát, utóbbi pedig a legjobb 21 éven aluli játékos lett Európában 2021-es naptári évben.

Megpróbáljátok majd magabiztosabban megnyerni a meccset, mint a Villarreal ellen?

„A cél a győzelem, de több esélyünk lesz erre, ha jól játszunk. Hosszú hetünk volt arra, hogy kiigazítsunk néhány problémát, amelyek a labdakihozatalban jelentkeztek, amikor nyomást gyakoroltak ránk, a pozíciós játékban az ellenfél térfelén….. Ki kell javítanunk dolgokat, de ha nyerünk, annál jobb. Pozitív vagyok az edzéseket látva. A holnapi meccs nagyon fontos lesz. Továbbra is nagy szükség van a győzelemre, sok pont a lemaradásunk a riválisokkal szemben, és nem veszíthetünk több pontot. A Betis jelenleg közvetlen riválisunk, a tabellán felettünk állnak, és ez egy létfontosságú mérkőzés számunkra, hogy önbizalmat gyűjtsünk és tovább fejlődjünk.”

A szerdai meccs már foglalkoztat téged?

„A müncheni egy létfontosságú meccs lesz, de minden egyes hétnek nagy jelentősége lesz, mert sürget minket a helyzetünk. A Barçánál minden meccs létfontosságú. Számunkra a holnapi nap egy döntő lesz, ha csatlakozni akarunk az élmezőnyhöz és harcolni akarunk a bajnoki címért. A legjobb tizenegyünkkel fogunk játszani. A holnapra gondolunk, mert a La Liga sokat adhat nekünk. Még nem összpontosítunk a Bajnokok Ligájára.”

Laporta kizárta Ansu játékát, de hogy van?

„Ansu rendkívüli erőfeszítéseket tesz, és látni rajta, hogy nagyon elkötelezett érzelmileg. De óvatosnak kell lennünk. Az a fontos, hogy jól érezze magát, és száz százalékos állapotban legyen. Világos, hogy ezek létfontosságú meccsek, de száz százalékos állapotban kell lennie, mert nem veszíthetünk el több játékost. Olyan játékosokat kényszerítettünk játékra, akiknek az esetében ennek még nem volt itt az ideje, és emiatt újra elvesztettük őket. Nem lesz könnyű dolga, hogy szerdára készen álljon.”

A Dembélé-ügy: Hibát követ el, ha a gazdasági kérdést helyezi előtérbe?

„Amit biztosan tudok, az az, hogy ez nem csak pénzügyi kérdés. És világossá tettem számára, hogy tehetséges, és hogy a világ legjobb játékosa lehet a posztján. Ezt mondtam neki, és most is ezt mondom. A Benfica ellen úgy játszott, hogy nem volt százszázalékos. Világossá tettem számára a projektünket, és ő ennek az egyik kulcsembere. A számok nem tartoznak rám. Ez Dembélén és a környezetén múlik. De ez nem csak gazdasági kérdés. Lesz egy sportprojekt, és ő a projekt kulcsa.”

Ez a kulcsfontosságú hét lesz edzőként számodra?

„Nem hiszem. Fontos lesz, de a január is fontos lesz. És februárban ugyanezt fogod mondani nekem. Ez itt a Barcelona. Minden nap, minden mérkőzésen jó teljesítményt várnak el tőlünk, ezért a lehető legjobb formánkat próbáljuk hozni az edzéseken, és mindenki ellen fel akarjuk venni a versenyt. Nincs pihenés. Minden meccs létfontosságú lesz, és még inkább az, ha rólunk van szó, nem adhatunk ki semmit a kezünkből.”

Az elnök szerint a bajnokság megnyerésére törekszenek

„A Barça mindig arra törekszik, hogy mindent megnyerjen. Aztán majd az idő eldönti, sikerül-e. De a cél kétségkívül a győzelem. És ezt a fejedbe kell vésned. A győzelem, és újra a győzelem. És még inkább a Barçában. Mi egy győzelemre és versenyzésre teremtett csapat vagyunk, aztán majd meglátjuk, hol tartunk. Természetesen egyetértek az elnökkel.”

Mi a helyzet Desttel?

„Ő már száz százalékos. Ő is sérüléssel bajlódott. Minden játékos óriási elkötelezettséget mutat, és erre is van szükség. Boldognak látom őket, amint egymással vetélkednek. Ez jó, Sergiño is olyan, akiben látni az elkötelezettséget. A hátfájdalma miatt nem volt nyugodt, de most már jól van.”

Sok hiányossága van ennek a csapatnak támadásban?

„Természetesen észrevesszük mindazok hiányát, akik sérültek. Pedri, Ansu, Kun, Martin viszont sok percet játszott volna, de ez most a helyzet, és ez nem lehet mentség. Azokkal a játékosokkal kell versenyeznünk, akik a rendelkezésünkre állnak, és mennünk kell előre. A Betisnek nagyon jó játékosai vannak, de mi megpróbálunk támadni és versenyképesek lenni.”

Támogatja azt, hogy legyen majd néhány távozó?

„Lássuk csak. Ez még korai. Holnap és szerdán létfontosságú mérkőzések várnak ránk. A klub dolgozik ezen, és ha erősítenünk kell, valakinek távoznia kell. Meg kell néznünk, mit tehetünk, mit nem. Még korai lenne erről beszélni, mert a gazdasági helyzet nem túl jó.”

Milyen játékosprofilra van szüksége a Barçának?

„Én inkább azokról beszélek, akik itt vannak. Ha aztán igazolunk egy játékost, akkor majd beszélünk róla. A Barça-profilba illő játékosokat keresünk, ennyi az egész. Nem fogok nevekről beszélni, csak a jelenlegi helyzetről, és a holnapi meccsről.”

Messi a hetedik Aranylabda elsőséget zsebelte be – igazságos ez? Mit szólsz ahhoz, hogy Neymart ilyen mélyen látod?

„Először is szeretnék gratulálni Alexiának [a hölgyeknél ő végzett az élen ebben a tekintetben – a szerk]. Lenyűgöző, amit tett. Szoros kapcsolatot és barátságot ápolok vele. Fiatalon találkoztunk, és már akkor látszott rajta, hogy hatalmas képességekkel rendelkezik. És Pedrinek is gratulálok a díjhoz. Meghívta a csapatot vacsorára is. Messi pedig a futball legjobbja. Ő a legjobb a világon és a történelemben. Azt hiszem, Pep azt mondta, hogy sosem igazságtalan Messinek Aranylabdát adni, és ezzel egyetértek. Gondolkodhatsz azon, mi lett volna ha Lewandowski nyer. Ha felemelik a borítékot, és azt mondják, hogy Messi nyert, akkor úgy érzem, a futball igazságos. Ez a valóság. Vannak szavazatok, és igazságosan nyer, aki nyer. Ami a történelem legjobb futballistáját illeti, az én érvelésem az, hogy Di Stefano, Pelé és Maradona voltak koruk legjobbjai, és ha 30 év múlva lesz egy olyan jó futballista, mint Leo, akkor mondhatjuk, hogy ő jobb. Mert a labdarúgás fejlődött. Számomra nem kétséges, hogy ő a történelem legjobbja. Ami pedig Neymart illeti, ez a szavazatoktól függ.”

Mit gondolsz Cavaniról?

„Nem hallottál ez előbb, ugye? Nem figyeltél oda. Szerintem jó játékos, de inkább azokról beszélek, akik itt vannak. Az életünk forog kockán. Cavani jó játékos, természetesen az.”

Miért van az, hogy ha a Barça nyer, mint a Villarreal vendégeként, akkor a szerencséről beszélnek, a Madrid pedig tudja, hogyan kell nyerni? Mit kezdjünk ezzel?

„Nem tudom. Te vagy az, aki ezt mondja. A Barçában lenni a világ legnehezebb feladata, mert a győzelem mellett jól is kell játszani. Nem vagyunk elégedettek. Mi, katalánok ilyenek vagyunk. Nem elég 1-3-ra nyerni. De ahol kevés a pozitívum, fontos, hogy milyen értelemben kevés. Az öltözőben úgy tűnt, hogy ez egy címvédés, és a kispadon is. De az elvárások rendben vannak. Erre edzünk. De mi nagy jelentőséget tulajdonítunk a győzelemnek.”

Min dolgoztatok ezen a héten, miben láthatunk változást?

„Dolgoztunk a védelmi vonalunkon, újra magasan szeretnénk letámadni és nyomást gyakorolni az ellenfélre…”

Hogyan lehet több balszerencséd, mint Sergi Robertónak, hogyan kezelsz egy ilyen problémát?

„Lássuk csak, Sergi olyan ember, aki példát mutat a fiataloknak, a szakembereknek, az edzőknek. És már egy éve sérüléssel játszik. Sergivel szemben nagyon igazságtalanok voltak. Sok kritika érte, és a Camp Nou közönsége is kifütyülte őt. Egy saját nevelésű játékosról beszélünk. Szenvedve játszott, nem nyújtott remek teljesítményt, de ez ebben az állapotban nem is volt lehetséges. Mondtam neki, hogy állj, ha nem 100%-os, álljon meg, tegye rendbe magát és kezdje előről. Én így látom. De Sergi Roberto példa lehet mindenki számára, és nagyon-nagyon-nagyon igazságtalanok voltak vele szemben. Remélem, hogy boldogan tud játszani, ha felépül. Mert a csapatnak szüksége van rá, ez számomra egyértelmű.”

Mi volt a probléma eredete Emeryvel a meccs után? [a Villarreal vezetőedzője egyből az öltöző felé vette az irányt, nem gratulált Xavinak – a szerk.]

„Minden rendben van. Kezet ráztunk és megöleltük egymást. Nehéz helyzet volt ez nekik, de semmi különös nem történt. Ez megtörtént, és meg fog történni máskor is. Tiszteletem és csodálom a Villarrealt és Emeryt. Nincs ennek semmilyen jelentősége.”

A hosszabbítás kérdésén túl, vajon Dembélé készen áll-e arra, hogy kezdő legyen, vagy várni kell még erre?

„Ousmane jól van. Holnap döntünk. Meglátjuk, hogyan akarunk támadni és védekezni, de ő rendben van. Rendelkezésünkre áll, és száz százalékos állapotban van.”

Ha Dembélé nem hosszabbít, megengedheti magának a csapat, hogy a lelátóra küldjék?

„Nem ez lenne a cél. A szerződéssel rendelkező játékosnak játszania kell. De legyünk pozitívak, és higgyük el, hogy boldog itt. Én alapvetően fordítva gondolom, hogy ha szerződése van, akkor játszania kell. Ezzel tisztában vagyok, még a klub imázsát illetően is. Jelenleg nem gondolkodom ezen felvetett a lehetőségen.”

Mi a véleménye a női labdarúgás fejlődéséről?

„A női labdarúgás fokozatosan egyre jobban fejlődik. Ha nem vagy profi, nehéz fejlődni. Taktikailag, technikailag és fizikailag is sokat fejlődtek. Nézel egy női focimeccset, és élvezed. Minden tiszteletem az övék, és sok tehetséget látok bennük. Jenni, Mapi Leon, Alexia. A válogatottban pedig ők jelentik a különbséget. Sokat fejlődnek, és egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy egyszer egy női csapatnál edzősködjek a jövőben. Őszintén szólva inkább versenyezni szeretek, mint edzeni. Ez az én álláspontom ma.”

Mi a véleménye Guardadóról?

„Annak idején az Al Saddhoz akartuk szerződtetni. Nagyon kedvelem őt. Ő egy nagyon fontos játékos volt a Betis számára, olyan, mint egy metronóm. Képes a rövid és a hosszú passzos játékra, és a lövéseivel komoly veszélyt tud jelenteni az ellenfelek kapujára.”

***