Xavi: „Nem tudtuk, hogyan játsszunk az ellenfél térfelén, pedig gyakoroltuk”

Rendkívül csalódott volt az Osasuna elleni döntetlen után Xavi, mivel szerinte nagyon fontos lett volna megszerezni a három pontot, ráadásul hiába gyakorolták a pozíciós játékot a héten, a csapat képtelen volt labdát tartani és fölénybe kerülni, ahogy ezt várta volna. A katalán mester áradozott a fiatalokról, akik főszereplőkké válnak a meccseken, ugyanakkor jelezte, ez nem normális, nem lehet 18 évesektől folyamatosan kulcsszerepet elvárni. 

Az eredmény

„Az egy pont nem elégséges, rossz a szánk íze. Jó versenyszellemünk volt, 2-1-nél meg kellett volna tartanunk a labdát, de ez nem sikerült. Sürgősen változtatnunk kell a dinamikánkon, mert ez most negatív, dolgoznunk kell tovább rajta és hinni benne, hogy jönni fog az eredmény. Nem voltunk nyugodtak, nem voltunk fölényben a labdával. Feljöttek ránk, mi pedig szenvedtünk, nem voltunk képesek hosszabb ideig megtartani a labdát, semmit nem tudtunk ezzel kezdeni. Az egyenlítés pedig egy lepattanóból jött. Az egy pont nem elég… Nem voltunk képesek az ellenfél térfelén játszani, a 16-osunknál pedig nehéz védekezni. Keményen dolgoztunk, de két olyan gólt lőttek, amit nem lehet kapni. Annyi mindenen kell még javítanunk… Három nagyon fontos pont lett volna ez.”

A fiatalok

„Abde, Gavi és Nico kivételesen jó volt. Segítik a csapatot a nehéz pillanatokban, az erőfeszítéseik rendkívüliek. Ezek a fiatal srácok jelentik a különbséget és ezt nehéz megemészteni. Mert ez pozitív és negatív is egyszerre, nem fognak mindig kiválóan játszani, mert még fiatalok. Abde látványos meccset játszott, ahogy Nico és Gavi is, de nem lehetnek ők a csapat támaszai.”

A futballal van gond, nem a hozzállással

„Sokat kell még dolgozniuk. Nem a hozzáállással van baj, a futballal vannak gondjaink. De sürgősen kell egy győzelmet szereznünk.”

Abde a meglepetésember

„Abda egy olyan játékos, aki különbséget teremt, de nem csak a gólja miatt. Egy csoda, de meglepetés is, persze ez jó hír. Fantasztikus, ahogy legjobbjukat adják, mikor játszanak. De mindannyian még nagyobb elvárásokat kell támasztanunk egymás felé.”

Mi a cél?

„A cél, hogy versenyben legyünk, a top 4-be akarunk kerülni, de ez most nehéz. Nem könnyű a valóság.”

A legnagyobb probléma

„3-4-3-ban támadtunk, végig. A labdát akartuk, a labdával akartunk védekezni, és onnan támadni. És támadtunk, de nem tudtuk, hogyan játsszunk az ellenfél térfelén. Nagyon fontos lenne ott játszani és pozíciós játékokat kialakítani, de nem tettük, pedig egész héten ezt gyakoroltuk az edzéseken. Nem lehet így.”

Umtiti játszott, Eric García nem

„Umtiti jól edzett, szerintem jó meccse volt. Mindannyian megérdemlik, hogy játsszanak. Mindannyian megmutatják, mire képesek. Technikai és taktikai döntések ezek.”

Mit gondol a Real Madridról?

„A Barcelonára koncentrálok csak.”