Rengeteg témát érintett és sok játékossal kapcsolatos kérdésre válaszolt Xavi a Granada elleni bajnoki előtti sajtótájékoztatóján, ami a csapat körüli mozgalmas napokat látva nem meglepő. A Barça mestere beszélt Coutinho távozásáról, a Kupa sorsolásról, a fiatalokról, Dembéléről, de például arról is, hogy szerinte képes lesz a csapat felvenni a versenyt a Real Madriddal jövő héten a Szuperkupában. Emellett elmondta, sokan visszatérnek már most, többek között Memphis már játszhat, Ansu pedig jövő héten térhet vissza. 

Hogyan készülnek a meccsre?

„Fontos mérkőzés lesz ez mindig csapatnak, mert mindketten jó formában vagyunk. Életbevágó a három pont, hogy a BL helyekre érjünk. Meg kell mutatnunk, hogy folyamatosan fejlődünk, ez egy jó esély lesz erre.”

Hogy van Ansu?

„Nagyon jól, de kétlem, hogy ott lenne velünk holnap, mert többször is volt visszaesése. De a Szuperkupán ott lesz, ami fantasztikus hír számunkra. Nem akarunk semmilyen kockázatot vállalni vele.”

Mi kell Ferran Torres regisztrációjához?

„Ma újra pozitív volt a COVID tesztje. Mateu Alemany napi 24 órában dolgozik, hogy regisztrálhassuk, de holnap még nem lehet ott velünk.”

Befolyásol valamit, hogy a Granada utána a Real Madrid elleni mérkőzés következik?

„Jelenleg csak a Granadára koncentrálunk, nem gondolunk még a Madridra. Ansut is fizikális okok miatt tartalékoljuk. A Szuperkupára még több emberünk fog felépülni.”

Mit szól hozzá, hogy az Athletic lesz az ellenfél a Kupában?

„Minden héten fontos meccsek vannak. Ellenük is 100%-os erőbedobással fogunk játszani. Fontos hét lesz, de nem több vagy kevesebb, mint máskor, például a holnapi meccsnél.”

Hátrány, hogy idegenben a San Mamésben kell játszani ellenük?

„Nem volt ezzel szerencsénk, nehéz sorsolás, nagyszerű edzőjük van, az egyik legjobb az első osztályban és a csapatuk is remek. De megpróbálunk nyerni.”

Mit gondol Coutinho távozásáról?

„Sokat elmond róla, hogy távozni akart, hogy játszhasson és emiatt a fizetéscsökkentésbe is belement. Itt nem volt egyszerű már számára, ezért alternatívát keresett.”

Umtiti lesz a következő?

„Meglátjuk, mi történik Umtitivel, örülök neki, hogy számolhatok vele, mert neki is profi hozzáállása van. Nem tudok semmi miatt panaszkodni.”

Fontos lenne, hogy Nico és Gavi már a felnőtt csapat tagjai legyenek?

„Fontos lenne, de meglátjuk, mit tudunk tenni a fizetési korlátozások fényében. Mindkettőjük számára realitás, hogy az első csapatban legyenek, nincs értelme már, hogy a B csapatban játsszanak. Az egyik már válogatott, a másikuk pedig hamarosan az lesz.”

Mit gondol gondol Roberto Morenóról [Moreno volt Luis Enrique edzősködése idején a segítője, 2013-2017 között – a szerk.]

„Nagyon jó emlékeim vannak róla, azon túl, hogy mindent megnyertünk együtt. Számomra Luis Enrique egy hivatkozási pont, fantasztikus edzői gárdája volt. Nehézkesen indult, januárban volt egy kis összezördülés is, de aztán tripláztunk, többek között Robert munkájának köszönhetően is.”

Megváltozott Dembélé játszatásáról alkotott véleménye?

„Nem. Az elmúlt meccsen is tett azért, hogy játsszon a COVID-ból visszatérve és ő jelentette a különbséget a meccsen. Továbbra is fontos lesz a csapat számára.”

Hogy vannak a pozitív tesztet produkáló játékosok?

„Abdét és Baldét visszakapjuk, Lenglet és Umtiti is visszatér. Már kezdjük látni, hogy egyre több jó hír lesz.”

Fontos lenne a győzelem az önbizalom szempontjából?

„A győzelmek mindig segítenek, ettől ébredsz fel boldogan, és amikor tükörbe nézel, még jóképűbbnek látszol. Kompetitívek leszünk és megpróbálunk megnyerni minden meccset.”

Tudja már, hogy Colladóval szembe kerülhetnek?

„Szeretném, ha játszana a benne rejlő tehetség miatt. Kár, hogy nem tudtuk regisztrálni, mert sokat tudott volna segíteni. Az edzéseken mindig fantasztikus volt. A cél, hogy júniusban visszatérjen.”

Érzi már úgy, hogy a Barcelona fel fogja tudni venni a versenyt a Real Madriddal?

„Szerintem mindenkivel fel tudjuk venni a versenyt. Eddig csak egy valaki volt jobb nálunk, a Bayern. Mindenkivel versenyben voltunk, a Sevillával is, akiknek tízzel több pontjuk van. És a Betisszel is, akiktől ugyan kikaptunk. Az egyetlen, aki nem hagyta, hogy versenyre keljünk vele, az a Bayern volt. Remélem nyerünk a Madrid ellen és ott leszünk a döntőben.”

Nézhetjük úgy a bajnokság második felét, hogy ez lesz a lehetőség, hogy meginduljanak felfelé?

„Remélhetőleg folyamatosan fejlődünk a játékunkat illetően és ezt reméljük gazdaságilag is. Meglátjuk, hogyan fejlődik a játékunk, én optimista vagyok.”

Miben fejlődött eddig a csapat?

„A játék minden részén dolgozunk, fejlődni akarunk a mérkőzés eleji játékban és a betömörülő csapatok ellen, ami elég általános dolog.”

Milyen szerepet szán Dani Alvesnek?

„Rengeteg dolgot adhat nekünk, szélsőhátvédként, belső középpályásként, vagy védekező középpályásként, de akár még szélső támadóként is. Nagyon sok alternatívát jelent nekünk.”

Hogyan értékeli Jutglá eddigi teljesítményét?

„Nagyon érett játékos, sok dolgot hozott a csapatba. Érti a pozíciós játékot, ami nagyon örömteli. Több gólt is rúgott már és mindig jól helyezkedik. Csodálatos.”

Araújo játszhat a Szuperkupán?

„Meglátjuk, nem lesz könnyű, hogy ott legyen, de meglátjuk.”

Memphis játszani fog?

„Jól van már, rövidebb idő alatt felépült. Ha minden jól megy, számíthatunk már rá is.”