Impotens támadójáték, minimális győzelem: Alavés-Barça 0-1

A borzasztó gyenge (támadó)játéka ellenére is sikerült a 19. helyezett Alavés ellen begyűjtenie a három pontot a Barçának, a kilátástalannak tűnő mezőnyfölény ugyanis a találkozó végére mégis góllá érett egy szép kombináció végén. Frenkie de Jong gólja egy végletekig kijátszott támadás végén született, ám ilyen gyakorlatilag nem volt több a meccsen, a Barcelona nem volt képes a mezőnyfölényét valódi helyzetekre váltani, emiatt csak szenvedett, míg az Alavés a kevés, de nagy lehetőségét nem lőtte be. Győzelmével a csapat már 5. a tabellán. 

 

 

A kezdőcsapatot illetően nem sok meglepetést tartogatott Xavi, ugyanis megint nem volt túl nagy merítési lehetősége. Visszatértek ugyan többen is sérülés után az elmúlt héten (Dest, Pedri, Fati), de utóbbi például szerencsétlen módon újra megsérült, így ő most arra vár, hogy eldőljön, szükséges-e műteni a combját – ha igen, azzal vége lenne a szezonjának -, Memphis, Roberto, Umtiti, Garcia nem egészségesek, Gavi pedig eltiltott volt. Újra kezdőként játszott így Pedri, aki nem bírta végig a kupameccset Bilbaóban, de nincs újabb sérülése, csak fáradtság miatt kért cserét, Luuk de Jong is újra csapatba került, Dembélé ugyanis nem szívesen látott vendég már a meccsre utazó keretben és Dest is kezdett jobbhátvédként, miután Alves végig játszotta csütörtökön a kupameccset Bilbaóban.

A meccs képe egy Barcelona szurkoló számára aligha volt meglepő egy kisebb csapat ellen, főleg mióta Xavi visszatért: a csapat teljes dominanciára törekedett, gyakorlatilag nem engedte labdához jutni az Alavést, de az ellenfél kapuja megint nem volt össztűz alatt, helyzetek elvétve akadtak csak. Pedriék a félidő közepén már 80%-ban birtokolták a labdát, és 4-5x többet passzoltak, szögletből is abszolút fölényben voltak, így igazából folyamatosan arra vártunk, hogy ez a fölény góllá, de legalább veszélyes helyzetekké érjen. Nem lett így.

Az látszott, hogy Xavi elképzelése az volt, hogy folyamatos oldalváltásokkal és hosszú labdákkal nyissanak üres területeket a védelem mögött, azonban az Alavés annyira kompaktan védekezett, hogy semmi területet nem engedett, a csapat pedig kreativitásból és váratlan megoldásokból gyakorlatilag semmit nem mutatott, hogy erre legyen ellenszere. A 15. perc környékén volt egy viszonylag váratlan labda a védelem mögé Pedritől, amit kapásból Luuk de Jong rúgott mellé, illetve a 32. percben egy ígéretesnek kinéző kontra végén Torres lőtt fölé, talán elhamarkodottan, de barcelonai részről ennyi volt a félidő, a fölény teljesen meddő maradt. Az Alavésnek a túloldalon csak pontrúgásokból volt esélye a 16-os környékére érkezni, a barcelonai játékosok ugyanis most nem voltak ajándékozós kedvükben – szerencsére. A félidő végén viszont Ferran Torres labdavesztése után az első helyzetéből így is gólt lőhetett volna a hazai csapat egy kontra végén, miután nagyon lassan próbált visszazárni a Barça, ám Pere Pons csak ter Stegenbe rúgta a labdát.

Sokat mondó adat volt, hogy a Barça 77%-os labdabirtoklás, ötször több (63 vs. 317) sikeres passz, 5 szöglet és 6 kapu felé tartó lövés ellenére egyetlen veszélyes (gól)helyzetet sem alakított ki, az Alavés meg az egyetlen támadásából gólt lőhetett volna.

A barcelonai gólhelyzet aztán majdnem megérkezett a folytatásban, Abde kapott szép indítást Frenkie de Jongtól, a centerezéséről azonban Luuk éppen lemaradt, ahogy a 64. percben, egy szabadrúgás után is a holland érkezett egy kapu elé belőtt labdára, ám a pöckölését védte a hazai kapus. A két helyzetecskén túl Barça továbbra is szenvedett, képtelen volt nyomás alá helyezni az Alavést, így nem jöttek a helyzetek sem. A gólnélküli döntetlen az Alavés számára tökéletes eredmény volt, ráadásul a 2. félidő hajrájában próba-szerencse alapon már próbálkoztak egy-egy támadással, a 78. percben pedig meglehetett volna a góljuk is: a teljesen indiszponáltan játszó Alba mellett simán beadta a labdát Jason, az alvó Destet pedig megelőzte Joselu, a fejese azonban mellé ment.

Xavinak túl sok variációs lehetősége nem volt a padon, de pont azt a két embert, Abdét és Luuk de Jongot hozta le, akik valamiféle veszélyt jelentet(het)tek (volna) az Alavés 16-osa környékén, mert ha másban nem, abban azért lehetett bízni, hogy Luuk de Jongot eltalálja egy beadás… Végül aztán Xavinak lett igaza, legalábbis nélkülük is sikerült összehozni a gólt. És végül nem a helyükre beállt Nico és Jutglá játszották a főszerepet abban, hogy a Barcelona fölénye góllá érett nagy helyzetek nélkül, hanem három olyan játékos játszott össze végre pontosan, akiknek egyébként nem volt túl jó meccsük: Alba jobbal ívelte be tökéletes ütemben a védők mögé beinduló Ferran Torresnek a labdát, aki Frenki de Jonggal lövetett gólt közelről, 0-1!

Erre már nem volt a hazaiaknak válaszlehetősége, így a holland középpályás gólja döntött, amivel legalább a három pontot begyűjtötte a Barça. De ez csak a minimum volt, csapat játéka ugyanis továbbra is nagyon kiszámítható, a támadók kapura veszélytelenek és ilyen kevés kidolgozott lehetőség egy várhatóan másodosztályba kieső csapat ellen egyszerűen nem elfogadható. Függetlenül attól, hogy mindannyian tudjuk, türelem és türelem kell még Xavinak és a csapatnak. Mert egy dolog nem gólokat lőni, de jól játszani és fölényben lenni; és más dolog kilátástalanul passzolgatni 85 percen keresztül. Utóbbival már rövid távon is muszáj kezdeni valamit.

A győzelemnek köszönhetően mindenesetre levegőhöz jutott a csapat, a tabellán is előrébb lépett és feljött az 5. helyre és a 3. Betis mögött már csak (egy meccsel kevesebbet játszva) 5 ponttal van lemaradva. És most lesz két hete készülni a folytatásra – ennyi idő alatt kellene mindenképpen előrébb lépni, mert az EL-ben a Napoli ellen ez kevés lesz és ilyen játékkal a minimális célt jelentő negyedik hely is veszélyben lesz a bajnokságban.

Deportivo Alavés – FC Barcelona 0-1 (0-0)
La Liga, 22. forduló
Mendizorrotza Stadium, Vitória
14.056 néző
Vezette: Jorge
Figueroa Vázquez

Alavés: Pacheco – Aguirregabiria, Laguardia, Lejeune, Javi López – Jason, Escalante, Pere Pons, Pina, Rioja – Joselu.

Barcelona: ter Stegen – Dest, Araújo, Piqué, Jordi Alba – Frenkie de Jong, Busquets, Pedri (Lenglet 90’) – Ferran Torres, Luuk de Jong, Abde.

Gól: Frenkie de Jong 87’.

Sárga lapok: –

A whoscored.com statisztikái

***