Xavi: „Nem akarjuk, hogy az Atletico elleni jó játék csak egyszeri eset legyen”

A Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández a vasárnap esti Espanyol elleni derbit megelőzően beszélt arról, hogy a két csapat első találkozása óta -, amikor a mester debütált a Barcelona kispadján – ugyan sokat fejlődött a csapat minden tekintetben, de ennek ellenére nem szabad átesniük a ló túloldalára és továbbra is alázattal kell dolgozniuk. Emellett kitért arra is, hogy bár a spanyol bajnokság megnyerését továbbra sem zárják ki, a cél jelenleg az, hogy a legjobb négyben maradjon a Barcelona.

 

 

Az Espanyol elleni első mérkőzés, amely egyben az edzői debütálásod is volt a Barça kispadján, viszonyítási pontként szolgálhat most számodra?

„A dolgok azóta megváltoztak. Az Espanyol játéka keményebb, intenzívebb lett. Remek edzőjük van, és az utóbbi évek egyik legjobb csapatával rendelkeznek. Egy hasonló Espanyolt fogunk látni, mint a Camp Nouban, de mi most jobb formában vagyunk, amit szeretnénk is hosszú távon fenntartani. Nem akarjuk, hogy az Atlético elleni remek játék csupán egy találkozón legyen látható. Ez a derbi egy újabb vizsga lesz számunkra.”

Fontos, hogy erőt adjon a folytatásra az Atlético elleni győzelem?

„Igen, védekezésben és stratégiailag javulnunk kell, de azt is meg kell erősítenünk, amit jól csináltunk. Két-három jó eredményre van szükségünk egymás után. Nagyon jól teljesítenek a játékosok az edzéseken, egész héten készültünk, és azt hiszem, jó úton haladunk. Úgy gondolom, erősödtünk az intenzitásban, a játéktempóban és nyomásgyakorlásban. Ezzel az intenzitással és ezzel a ritmussal kell folytatnunk a munkát.”

Fontolgatja, hogy Alves hiánya miatt változtat a rendszeren?

„Rosszul érzem magam az eltiltása miatt, mert ő egy nagyon fontos játékos számunkra, de nem tehetünk ellene semmit. A védelemben több lehetőségünk is van, és a rendszert is megváltoztathatjuk… De Alves hiányozni fog nekünk, mert nagyon jól érti a pozíciós játékot. Majd meglátjuk, hogyan csináljuk. Frenkie de Jong játszhat ott egy kicsit? Nem tudok előre semmit sem mondani, mert megpróbáljuk meglepni őket. Majd holnap meglátjuk, de nem akarok ennyire előre szaladni.”

Mi a csapat következő célja?

„Azt mondtam, hogy nem zárunk ki semmit. 15 pont a lemaradásunk a listavezetőhöz képest, és ugyan még vannak meccsek, nehéz a helyzet a távolság miatt, de nem zárunk ki semmit. Majd meglátjuk. A következő mérkőzéseken kiderül. Össze kell szednünk magunkat, hogy lássuk, meddig juthatunk el, és meddig tudunk versenyezni. Az előttünk álló csapatoktól is sok minden függ. Egyáltalán nem zárjuk ki a Liga megnyerésének lehetőségét, de most az első négyben kell maradnunk.”

Mit gondol Ferran Reverter vezérigazgató távozásáról, tud valamit az ügyről?

„Igen, beszéltem vele, azt mondta, hogy eljön elbúcsúzni. De ez egy személyes helyzet, és minden jót kívánunk neki. Kár, de személyes okok miatt távozik a klubtól.”

Eric és Memphis készen áll a játékra?

„Eric ott lesz a keretben, és majd meglátjuk, hogy kezdő lesz-e. Memphisnek még van egy kis problémája, de jól van. Volt egy kis visszaesése, és néha ez nehéz, de úgy gondolom, hogy jövő héten már a csapat rendelkezésére fog állni.”

A csapat legjobb verzióját várja a következő két hétben, amikor öt nagyon nehéz meccs vár rájuk?

„Az Atlético elleni napon egy nagyon jó Barçát láttunk, de a legnagyobb alázattal kell tovább dolgoznunk. Egy egységnek, egy családnak kell lennünk. Ezen az úton kell folytatnunk. Jól állunk, de nem dicsekedhetünk. Az érzéseink jobbak, de továbbra is alázattal kell dolgoznunk.”

Mióta Messi elment, úgy tűnik, hiányoznak a szabadrúgás-specialisták. Van valamilyen kritérium arra vonatkozóan, hogy ki végezze el a szabadrúgásokat?

„Nálunk vannak. Pedri, Ferran, Eric García, Braithwaite… De ezeket be kell gyakorolni. Messivel is ez történt. Amikor 21 éves volt, nem próbálkozott közvetlen szabadrúgásokkal, amíg Tito nem mondta neki, hogy próbálkozzon. Az edzésen múlik. A mérkőzés előtti napokban közvetlen szabadrúgásokat gyakoroltunk. Memphis Depaynak, Daniel Alvesnek és olyan játékosoknak is meg kell próbálniuk, akiknek vezéreknek kell lenniük. És végül készítünk egy listát arról, hogy ki végezheti el szabadrúgásokat. De mi ezt szeretnénk begyakoroltatni velük, mert az edzés jobbá tesz. És itt van Messi példája, aki talán az elmúlt tíz év legjobb szabadrúgáslövője volt, és 21 évesen nem vállalta el…”

És mi a helyzet a büntetőkkel?

„Ezt a listát is mi magunk készítjük el. Végül is ez csak érzés kérdése. Busquets jó hatékonysággal értékesíti a büntetőket. Korábban Messi mindent elvitt. Itt van még Memphis, Aubameyang, Piqué. Csak megszoktuk, hogy mindig Messi végzi el őket.”

Várható, hogy a játékvezetőre nyomás nehezedik? Az Espanyol még nem nyert, amikor ő fújta a meccset.

„Nem nyertek? Minden mérkőzés egy külön történet. Segítenünk kell a játékvezetőnek és tisztességesnek kell lennünk, ennyi. És győzzön az, aki megérdemli.”

Befolyásolhatja-e a dolgokat, ha egy játékvezető 11 évesen azt mondja, hogy Barcelona-szurkoló? A napokban látott napvilágot egy interjú, amelyben Hernández Hernández a Barçával való szimpátiájáról nyilatkozott.

„Lehet, hogy rossz hatással van rá, lehet, hogy ellenünk fúj majd, hogy ne vegyük észre, hogy ő kedveli a Barçát (nevet). A játékvezetők mindig, minden körülmény között igazságosak akarnak lenni, ennyi az egész.”

Dembélé mosolyog az edzésen. Beszéltél vele, tiszta lappal indul innentől? 

„Elmondtam neki, hogy az volt a tervem, hogy az Atlético ellen játszatni fogom, de a körülmények megakadályoztak ebben Alves kiállítása miatt. Ő is a csapat tagja. Azt hiszem, az ügye lezárult (szerződéshosszabbításával kapcsolatos  kérdések – a szerk). Ő is a csapat tagja, és én fogom eldönteni, hogy mikor játszik, és mikor nem.”

Milyennek látja Gavit, miben kell még fejlődnie?

„Ő egy fenevad, szeret belemenni a fizikai párharcokba, amit a legtöbb esetben meg is nyer. Brutális a nyomás, amit pályára tesz. Jól érkezik az ellenfél tizenhatosának környékén… Ő egy tehetség, de rendezettnek kell lennie, amikor a csapatrészek közötti területeket kell támadnia, ilyenkor fel kell szabadítania a folyosót a szélső hátvédnek.. De ő egy csoda, egy fenevad.”

***