Xavi: „Haaland? Csak annyit mondhatok, hogy a klub jelenéért és jövőjéért dolgozunk”

A Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández a vasárnap délutáni Elche elleni idegenbeli bajnoki mérkőzés előtt nem cáfolta de nem is erősítette meg azokat a híreket, miszerint az elmúlt héten Münchenben jártak, hogy személyesen is felvegyék a kapcsolatot Haalanddal és ügynökével és elmondják nekik a klub sportszakmai tervét a jövőre nézve. A mester erre a kérdésre azt válaszolta, hogy mindig a csapat megerősítésén dolgoznak és ha be tudnak majd jelenteni valamit, akkor azt megteszik. Szó esett még Pablo Torréról is, aki nagy várakozással a nyáron csatlakozik majd a csapathoz.

Pablo Torre leigazolása hivatalos lett, akit nagyon dicsértek, mit láttál benne, hogy szerződtettétek?

„Számomra ő egy született tehetség, aki a középpálya közepén és szélén is tud játszani. Mindkét lábával jól irányítja a játékot, jók az utolsó passzai, pontosak a beadásai és rendkívül gólerős is. Ő egy természetes tehetség, nagyon fiatal, 18 éves, és képes arra, hogy évekig Barcelonában játsszon. Ő egy szerény fiú, focista családból származik. Úgy gondolom, hogy ő egy nagyszerű igazolás a jelen és a jövő számára. A felnőtt csapatban is játéklehetőséghez juthat majd, ha pedig nem játszik, akkor a B együttesben kap majd szerepet, csakúgy, mint Abde vagy Jutglá.”

Amikor az átigazolásokkal kapcsolatban foglalsz állást, akkor az, hogy játékosként milyen voltál, pluszt jelent?

„Talán igen. Talán ez előny. De többről van szó, mint arról, hogy játékos voltam, a projekt magyarázatáról, a bizalomról, a szeretetről és arról, hogy ne csapjuk be őt. A lényeg, hogy őszinték legyünk, és elmondjuk neki, mit akarunk. Nagyon sok körülmény van, ami miatt a játékosok ide akarnak jönni… Nem láttam még egyetlen játékost sem, aki azt mondta volna, hogy nem akar a Barçához jönni. Mindenki izgatottan várja, hogy ide jöjjön, és ezt ki kell használnunk. Egy másik dolog a szerződésekben szereplő záradékok, és a személyes szempontok…”

Mit jelent a klub számára, hogy Pablo Torre a Barça és nem a Real Madrid mellett döntött?

„Ez a kérdés mindig a játékost illeti, nekünk van egy tehetségeken alapuló projektünk. És számomra ez a Barça profilja. Nem azért vagyok itt, hogy bárkit is megtévesszek, csak a valóságot akarom elmagyarázni.”

Mit vársz a holnapi mérkőzéstől?

„Az Elche sokat fejlődött Franciscóval, még nem veszítettek meccset az irányítása alatt. Az ő esetükben egy olyan csapatról beszélünk, amely szeret belemenni a fizikai párharcokba, amely közvetlenül játszik, két csatárral, Boyéval és Carillóval. Aztán sok labda érkezik be náluk a szélről elsősorban Pere Milla, Josan és Fidel révén. Ez egy fontos mérkőzés lesz számunkra.”

Tudna részleteket mondani a müncheni utazásról [Xaviék a hírek szerint Németországba utaztak, hogy beszéljenek Haalanddal a klub terveiről a jövőre nézve, amelyben ő kulcsfontosságú szerepet kapna – a Szerk] ?

„Nem tudok részleteket mondani. Csak azt tudom mondani, hogy a klub jelenéért és jövőjéért dolgozunk. És amikor be tudunk jelenteni valamit, mint például Pablo Torre szerződtetését, akkor megtesszük. Nem mondok semmit, csak azt, hogy a jelenért és a jövőért dolgozunk.”

A védelem megerősítésén is dolgoznak. Christensen érkezése meglehetősen közel van. Szerinte Piqué nem folytatja a szezon végén, vagy ez az ügy kapcsolódhat ehhez?

„Az az érzésem, hogy nem ez a megfelelő időpont, hogy ezekről a dolgokról beszéljünk. Megértem, hogy a csapat reményt kelt a jövőre nézve, de a jelenről kell beszélnünk. Most nem a szerződéskötésekről és a jövőről kell beszélni, hanem a jelenről. Piqué teljesítménye pedig rendkívüli volt. Óriási lépést tett előre. Jól bánik a labdával, ő a védelem vezére. Az ő teljesítménye rendkívüli, ez van.”

Anélkül, hogy nevekbe bocsátkoznánk, hogyan látod a döntésekben való részvételed szerepét?

„Egy csapat vagyunk, az elnökkel az élen, Mateuval, Jordival, a vezetőséggel. Jó csapatot alkotunk, és jól érzem magam. Többet nem is kérhetnék. És egy csapatot alkotunk. Egyetlen személy sem dönt egyoldalúan a kérdésekben, mindent megbeszélünk és végül közösen döntünk. Fantasztikus. Olyan ember vagyok, aki szeret kérdezni, csapatot alkotni, hagyni, hogy az emberek elmondják a véleményüket. De nem vagyok egyedül, egy csapat vagyunk, és ez nagyon jó a Barçának.”

Van olyan érzésed, hogy a riválisok és a csapatok gyengülnek?

„Ha az elmúlt néhány mérkőzést nézzük, akkor igen, de a holnapi nap egy újabb vizsga lesz. Tudom, hogy nagy a lelkesedés és vannak elvárások a csapattal szemben. Tovább kell dolgoznunk, nincs más lehetőség. Az Elche az új edzőjével hazai pályán még nem kapott ki, nehéz mérkőzésre számítok.”

Miért dicséri ennyire Pedrit?

„Ez természetes volt számomra, ezt érzem, amikor látom őt játszani. Az összehasonlítások visszataszítóak, nem teszem többé. De bármennyi kritika is ért ezért, engem még mindig Iniestára emlékeztet. Az igazat kell mondanom. Rosszul érzem magam, hogy emiatt kritizálnak, de egyszerűen ő rá emlékeztet. Andrés pedig a legnagyobb tehetség, akit valaha láttam a spanyol futballban. Pedri alázatos és bátor. Elfogadjuk a kritikát. Nincs probléma.”

Jó hír lenne, ha Alves folytatná [idén nyáron lejár a szerződése – a Szerk.]?

„Nem beszéltünk még erről, de a teljesítményét tekintve nincs kérdés. Látványos dolog nézni, ahogy edz. Dani egy példakép lehet mindenki számára. Remélem, hogy a szezon végéig tudja tartani ezt a teljesítményét és a folytatás mellett dönt. És szeretném, ha így lenne, mert amit a csapatba hoz, az látványos. Szeretném, ha folytatná, és jelenleg sokat ad nekünk. Jövőre pedig a kora ellenére sem változna ez meg.”

Kell-e a LaLigának nagyobb igazolás, ha jön Haaland és Mbappé?

„Minél több világklasszis játékos van, annál jobb. Segítenének a klubokon, amelyekhez csatlakoznak, és javítana a Liga színvonalán. Ők olyan játékosok, akik mindenkit vonzanak.”

A minap három csatár is betalált, világos már, hogy a támadósor hogy fog kinézni holnap?

„Két hét alatt öt mérkőzésünk lesz, és fontos lesz, hogy hogyan kezeljük majd a fáradtságot. Most egészen sok lehetőség nyílik előttünk, különösen elöl. Örülök, hogy ennyi játékos közül választhatok. Ez előnyt jelent számomra és a csapat számára.”

Hogyan látod Riqui helyzetét, és milyen szerepet fog betölteni a csapatban?

„Riqui posztján rendkívül nagy a versenyhelyzet, ez van. Rosszul érzem magam, hogy nem tudok neki több játékpercet adni, de a középpályán sok lehetőségünk van, mint például Nico, Gavi, Pedri, vagy Frenkie. Riqui jól edz, példa lehet mindenki számára. Egyénileg követjük őt, figyeljük a helyzetét, de nagy a versenyhelyzet.”

***