Megszenvedtek a fordításért, Elche-Barça 1-2

Jobban játszott, így megérdemelten nyert a Barcelona az Elche vendégeként, ám ezúttal alaposan megszenvedett a három pontért a csapat. A Barça az első félidőben csak nehezen jutott el a hazai kapuig, a második félidőben pedig aztán nagyon bőkezűen bánt a helyzetekkel, így a találkozó végéig döntetlen volt az állás, de a hajrában jött Memphis és belőtte a győztes gólt tizenegyesből.

Egy remek februári sorozat után látogatott az Elchéhez a Barcelona a Liga 27. fordulójában, méghozzá abban a reményben, hogy folytatni tudja a jó sorozatát – a csapat 10 meccses veretlenségi sorozatot tudott maga mögött a találkozó előtt. Ezt végül sikerült tovább nyújtani, de ezúttal megszenvedett érte a csapat és csak a hajrában, hátrányból fordítva sikerült a három pontot megszerzni.

Xavitól várni lehetett előzetesen egy kis rotációt a mérkőzésre, de ez csak annyiban valósult meg, hogy Ferran Torres helyett ezúttal Gavi kezdett és Dembélé is újra az első perctől a pályán volt. Jó iramban kezdődött a mérkőzés és ebben a hazaiaknak is szerepe volt, mivel több barcelonai labdavesztés után is bátran támadtak kontrákból, bár veszélyt végül egy ideig nem jelentettek Ter Stegen kapujára. A Barcelona a mérkőzés elején elsősorban labdát tartott és hosszú indításokból próbált az Elche védelme mögé kerülni, ami egy-két alkalommal sikerült is, de jelentősebb veszélyt ez sem jelentett, Dembélé és Aubameyangnak volt egy-egy próbálkozása az első 15 percben, később pedig második szándékból Alba próbálkozott jobbal 20 méterről gyengén.

A 26. percben aztán meglehetett volna a barcelonai vezetés, Dembélé ugrott ki Auba labdájával, emelését középre ütötte a hazai kapus, de Jong ismétlését pedig a gólvonalról tisztázta González. Tíz perccel később újra de Jong rontott ziccerben, a két helyzete között pedig az Elche is közel került a gólszerzéshez, egy baloldali beadás után Morente a kapuval szemben lőtt fölé. A két katalán lehetőséget leszámítva egyébként nem volt túl attraktív a Barcelona, nyoma sem volt annak a látványos és kombinatív játéknak, ami az elmúlt hetekben jellemezte a csapatot és inkább csak erőlködött a csapat támadásban. Védekezésben sem volt ellenállhatatlan a csapat, elsősorban Alves mellett-mögött tudott a védelem mögé kerülni az Elche és a kisebb-nagyobb helyzetei is innen jöttek.

A félidő vége előtt aztán egy borzasztó egyéni hiba után megszerezte a vezetést az Elche: a menteni igyekvő Pedri gyakorlatilag „gólpassz” értékűen indította Alves mögött Fidel Chavest, aki tökéletesen lőtte ki a hosszú sarkot Ter Stegen mellett, 1-0!

A folytatásra a jobbára csak erőlködő Gavi helyett Ferran Torres érkezett a pályára és egyből megváltozott a csapat játéka a baloldalon: előbb centerezésig cselezte magát, majd az 53. percben kapásból lőhetett senkitől sem zavartatva az ötös sarkáról – fölé. A Barcelona továbbra is nehezen találta a ritmust, de kezdte növelni a nyomást az Elche kapuján, aminek meglett az eredménye: Ferran a második helyzetét már értékesítette, miután Dembélé beadása után Alba lövése-passza pont megtalálta őt a kapu előtt 1-1!. A spanyol támadó aztán egy perccel később már a vezetést szerezhette volna meg, Alba lekészítése után ballal ziccerben lőtt fölé.

A túloldalon aztán Ter Stegen is megmutatta magát, a 64. percben Pere Milla lövésénél védett nagyot, de az Elche kontrái mellett is a Barcelona maradt támadásban, Ferran Torres például megint nagyszerűen került helyzetbe, de a helyzetkihasználása a Napoli ellen meccshez volt hasonló, mert egymás után rúgta a labdákat a kapusba és fölé. A 82. percben aztán megkapta a lehetőséget a Barcelona, hogy megnyerje a meccset, Memphis harcolt ki egy büntetőt (a VAR segítségével, Barragán kezezett), majd tökéletesen értékesítette is azt, 1-2!

A Elche az utolsó percekben megpróbált még rohamozni, de a legközelebb csak akkor járt az egyenlítéshez, mikor Alba, majd Busquets kezéhez ért a labda a 16-oson belül – a két eset azonban nem ért büntetőt, a testük mellett lévő kezüket találta csak el a labda. A végén még felrúgták Adamát egy kontra végén, ami egyértelműen 11-est ért volna, de a játékvezető inkább lefújta a találkozót videózás helyett a 96. percben.

A győzelmi sorozat tehát folytatódott és immár 11 találkozó, december eleje óta nem vesztett meccset a Barcelona a Ligában. Az Elche nem adta magát könnyen, a Barça nehezen találta csak a ritmust a találkozón, nem volt meg ugyanaz az agresszivitás, mint az elmúlt hetekben, de a csapat alapvetően jobban játszott ellenfelénél és megérdemelten nyert a helyzetek alapján. A katalánok támadásban csak a második félidőben pörögtek fel Ferran Torres beállása után, aki kulcsszereplő volt, ő egyenlített és aztán ő hagyott a lábában újra egy mesterhármasnyit. A kihagyott helyzetei ellenére muszáj inkább pozitívan írni róla, mert nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megváltozzon a játék képe pozitív irányba, hiszen ismét nagyszerűen került helyzetbe többször is, de a helyzetkihasználásán muszáj még javítania – ha ez sikerülne neki, kis túlzással pár forduló alatt a csapat házi gólkirálya lehetne…

A fordulóban a Sevilla nem nyert, így vesztett pontok tekintetében már csak 4 pont az előnyük a második helyen, a Betis pedig az Atleticót fogadja este és ha nem nyer, Xavi csapata már a harmadik helyen zárja a fordulót. Folytatás csütörtökön a Galatasaray ellen, majd jön egy újabb kötelező győzelem az Osasuna ellen a Camp Nouban.

Elche – FC Barcelona 1-2 (1-0)
La Liga, 27. forduló
Elche, Estadio Martinez Valero
30.146 néző
Vezette
: Alejando Hernández Hernández

Elche: Badia – Barragán, Roco, González, Mojica – Morente (Ponce 66’), Guti (Marcone 79’), Mascarell (Kike Perez 85′), Fidel Chaves (Josan 78′) – Boyé (Carillo 66’), Pere Milla

Barcelona: Ter Stegen – Alves (Dest 85’), Piqué, Araújo, Alba – Frenkie de Jong (Nico 69’), Busquets, Pedri – Dembélé (Adama 75’), Aubameyang (Memphis 75’), Gavi (Ferran 46’).

Gólok: Chaves 44’, Ferran Torres, Memphis 84’ (11-esből)

Sárga lapok: Araújo 49’, Barragán 56’, Dembélé 58’, Ponce 67’, Alves 72’, Piqué 82’, Memphis 95’

Kiállítva: Javier Pastore 88’ (kispadról).

A whoscored.com statisztikái

***