Nagyobb szórás a lőlapon: Elche-Barcelona értékelő

A vártnál talán nehezebben, hátrányból fordítva nyert a Barcelona az Elche vendégeként. Gyenge és jó egyéni teljesítmények egyaránt voltak, Ter Stegent, Piquét, Albát és Memphist mindenképpen dicséret illeti, Ferrán játékban kiváló, helyzetkihasználásban pocsék volt, Alves a visszatérése óta pedig a legrosszabb meccsét játszotta. Pontozni ezen elvek alapján szoktunk.

Megszenvedtek a fordításért, Elche-Barça 1-2

A kezdőcsapat:

Ter Stegen: 8

A kapott gólért nem lehet felelősségre vonni, a második félidőben bemutatott két hatalmas és egyben kulcsfontosságú bravúrt, amivel komoly mértékben hozzájárult a három pont megszerzéséhez. A passzjátéka is rendben volt, 33 átadásából csupán 4 volt pontatlan.

Dani Alves: 4

A 38 esztendős játékos gyengén futballozott ezen a találkozón, a védelemből egyértelműen ő volt a leggyengébb láncszem. Az ellenfél elsősorban az ő oldalán vezetett veszélyes támadásokat, többször is mögé tudtak kerülni, aminek eredményeként helyzetekig jutottak. A támadásokhoz alig tudott hozzátenni, 9 beadásából csak 3 talált csapattársat és most a középpályán sem játszott túl sokszor plusz emberként, inkább a vonal mellett maradt. Most belefért, Dest jöhetett volna előbb is helyette.

Araújo: 6

A védőmunkáját korrekt módon látta el. A szokottnál sokkal többször cipelte fel a labdát egészen a középpályára, ezt jól csinálta. Azonban a hosszú labdái ezúttal pontatlanok voltak, 9-ből csupán 3 volt pontos, Gavi volt sokszor az áldozata ennek.

Piqué: 7

Piqué a legjobbak közé tartozott ezen az estén, hátul jól tette a dolgát. Bemutatott négy tisztázást, a földön nem veszített párharcot (2/2) és a levegőben is csupán kettőt (6/8). Ezúttal is aktívan kivette a részét a támadások felépítéséből, 6 hosszú passzából 4 sikeres volt.

Jordi Alba: 7

Az első félidőben alig lehetett észrevenni támadásban, a második játékrészben már jól teljesítményt nyújtott. A csapatból ő osztotta ki a legtöbb kulcspasszt (4), alakította ki a legtöbb helyzetet (4), és védekezésben is hasznos volt, 4 tisztázást hajtott végre és ő szerezte a második legtöbb labdát (9). Egyértelműen jobban ment neki a játék, miután Gavi helyett beállt bal támadónak Ferran Torres, sokat kombináltak, az első gólnál nagyszerűen szolgálta ki őt, még ha nem is biztos, hogy úgy akart passzolni. Később még több gólt rúgathatott volna honfitársával.

Pedri: 5.5

Mezőnyben jól, hasznosan játszott, szokás szerint hozta magát, és bár nem láttunk most tőle kiemelkedő megmozdulást, szépen segítette az akciókat. Az Elche góljánál viszont vétett egy óriási hibát, amikor menteni akart és gyakorlatilag „gólpasszt” adott az ellenfélnek. Ez végül nem bizonyult végzetesnek, mert a végén sikerült fordítani, de ilyen hibákból vesztett pontokat ősszel a csapat. Csak 83%-os pontosságal (60/72) passzolt, a csapatból az ő nevéhez fűzödött a legtöbb pontos hosszú labda (6/6).

Busquets: 7

A spanyol középpályás jó teljesítményt nyújtott ezen az összecsapáson. Nagyon sok, egészen pontosan 11 szerzett labdát jegyeztek fel a részéről. A passzjátéka most átlagos volt a kiemelkedő napjaihoz képest: 88%-os pontosság (51/58), illetve 7-ből 4 sikeres hosszú labda. Építkezésnél a szerepe, a mozgása, a helyezkedése továbbra is kulcsfontosságú, látszik, hogy tudja, érti, mit akar Xavi a csapattól, így a játéknak még mindig ő a központja.

Frenkie de Jong: 6

Az első félidőben egyszer ajtó-ablak ziccerbe került, illetve egyszer a kapussal került szembe, de egyik lehetőséget sem tudta gólra váltani, pedig legalább az egyiket illett volna. Előbbi esetében a gólvonalon álló védőbe rúgta a labdát, utóbbinál a kapus védett. Ezt leszámítva egyáltalán nem lehetett rá panasz, sőt, mezőnyben kifejezetten jó teljesítményt nyújtott, jól segítette a támadásokat és ha az első félidőben eredményesebb, sokkal könnyebb meccse lett volna valószínűleg a csapatnak.

Dembélé: 5

Dembouz ezúttal nem futballozott jól, legalábbis a legutóbbi parádéjához képest biztosan nem. Kicsit kiszorított, de jó helyzetből nem tudta átemelni az Elche kapusát (aztán a lecsorgót hagyta ki de Jong), a másik lövése pedig kaput sem talált. Cselezési kísérleteinek csupán a fele volt sikeres (2/4), ennél hatékonyabb szokott lenni. Nem tudta azt a lendületet hozni a csapat játékéba, mint az Athletic ellen, raádásul 8 beadása közül csak 2 talált társat. Az egyenlítő találat előtt viszont szépen verte meg az emberét, utána pedig pontos passzt adott Albának, de a pozitív oldalon most gyakorlatilag csak ennyit lehet megemlíteni.

Aubameyang: 4

Alig lehetett észrevenni a pályán, a kezdőbe kerülő játékosok közül (a félidőben lecserélt Gavit leszámítva) az ő nevéhez volt köthető a legkevesebb pontos átadás (15) és labdaérintés (34). Kétszer lőtt kapura, de egyik sem volt veszélyes próbálkozás.

Gavi: 4

A 17 esztendős játékos ezen a napon nem eredeti posztján, hanem a bal szélen játszott, ami meg is látszott a teljesítményén – még ha volt már korábban rá példa, hogy itt is kiválóan futballozott. Most viszont gyakorlatilag észrevehetetlen volt, mintha pályán sem lett volna, mindösszesen 5 pontos passzt láthattunk tőle. Nem csoda, hogy a második játékrészre már sem jött ki, de azt Xavi is elmondta a meccs után, hogy nem ő játszott rosszul, hanem más típusú játékos kellett (volna, korábban) az Elche ellen, egy valódi szélső, aki 1:1-ben jobban képes helyzeteket kialakítani és helyzetbe kerülni.

Cserék:

Ferrán Torres: 7

A második félidőre állt be és óriási szerepe volt abban, hogy a Barcelona szempontjából egyből pozitív irányban változott meg a játék képe és egyre jobban nyomás alá tudták helyezni az Elche kapuját. Nem csak a baloldali támadójáték javult fel, hanem a beállása után a csapat végre elkezdett gyorsabban, kombinatívan, sok helyzetet kialakítva játszani. 45 percet töltött a pályán, de így is hatszor(!) lőtt kapura, a legtöbbet a pályán lévők közül. A 4 zicceréből csak egyet használt ki, a többit a kapusba/mellé-fölé lőtte. Nagyon hasznosan futballozik, nagyszerűen tud helyzetbe kerülni, csak azok a fránya befejezések… ebből a szempontból muszáj lesz fejlődnie. De az összkép mindenképp jó.

Nico González: 6

A 68. percben Frenkie helyére érkezett, nem láthattunk tőle sem súlyos hibát, sem kulcsfontosságú megozdulást.

Memphis Depay: 7

Remek csere volt, ő harcolta ki a tizenegyest, amit aztán rendkívül magabiztosan értékesített. Az Athletic ellen is betalált, ha így folytatja, akkor még komolyabb verseny lesz a támadósorban a kezdőbe kerülésért.

Adama Traoré, Dest: – 

Játszottak egyet, Adama még egy 11-est is összehozhatott volna, ha a játékvezető nem kívánja lefújni a meccset.

Vezetőedző:

Xavi: 7

Ezúttal hiányzott a korábbi meccseken látott agresszivitás, az első félidőben pedig kevés szép akciót láthattunk – nehéz utólag magyarázatot találni, miért Gavi kezdett a baloldalon és nem Ferran, Adama vagy akár Memphis. Ezt látva jól reagált, a második játékrészben már nemcsak mezőnyben, hanem helyzetek tekintetében is sikerült fölényt kiharcolni. Kontrák ellen sebezhető volt a csapat, főleg Alves oldalán, az utolsó 10 percben át kellett élni pár meleg pillanatot. Mindenképpen dicséret jár azért, hogy a két találatot két cserejátékos szerezte.