Ezt a meccset nem teszik ki az ablakba: Barcelona – Rayo értékelő

Vasárnap este a Barcelona 0-1 arányban vereséget szenvedett a Rayo Vallecano együttese ellen a La Liga 21. fordulójából pótolt meccsen. Senki sem futballozott jól, hatos volt a legmagasabb osztályzat, amit kiosztottunk. Dest, Ferrán Torres, illetve Aubameyang nagyon gyenge teljesítményt nyújtott, ők lógtak ki leginkább lefelé, de Ter Stegen és Frenkie de Jong is minden bizonnyal minél hamarabb szeretné elfelejteni ezt az estét.  Pontozni ezen elvek alapján szoktunk.

Dupla kudarc idén a Rayo ellen… Barcelona-Rayo Vallecano 0-1

A kezdőcsapat:

Ter Stegen: 4

A kapott gólért Ter Stegen is felelősségre vonható, mert rosszul helyezkedett: Dest blokkolta a hosszút, ezért csak a rövidre érkezhetett a lövés, de nem zárta le azt az oldalt. Ezen kívül nem is találta el másik lövés a kapuját.

Dest: 3

A 21 esztendős jobbhátvéd nagyon gyenge teljesítményt nyújtott ezen a mérkőzésen. A vendégek góljában ő is alaposan benne volt, nagyon csúnyán, méterekkel maradt le a gólszerzőről. A támadójátékhoz nem tett hozzá semmit. A legutóbbi sérülése előtt jó formában játszott, de azóta nem azt bizonyítja, hogy a klubnak és az edzői stábnak érdemes lenne hosszú távon számolnia vele.

Araújo: 5.5

Araújónak alig akadt dolga hátul, azt a nagyon keveset korrektül megoldotta. Nyolc párharcából ötöt sikerrel vívott meg. A passzjátéka nem tartozik az erősségei közé, de ezúttal ő osztotta ki a legtöbb pontos hosszú labdát (11) a csapatból.

Eric Garcia: 5.5

A spanyol belső védőnek nagyon csendes meccse volt. A védőmunkáját korrektül ellátta, ő hajtotta végre a legtöbb tisztázást (5) a csapatból. Kilenc párharcából hármat veszített el. Araújóhoz képest sokkal kevesebbet, csupán három pontos hosszú labdát adott.

Jordi Alba: 4

Alba rosszul futballozott ezen az estén. Próbálta segíteni a támadásokat, de nagyon nem volt hatékony, nyolc beadásából csak egy talált csapattársat. Négyszer lőtt kapura, de csak az egyik találta el annak felületét, és az sem volt igazán veszélyes. Az első kísérletével járt a legközelebb a gólszerzéshez, a labdája  hozzáért a kapufa külső oldalához.

Busquets: 5

Busquets nem nyújtott rossz teljesítményt ezen a találkozón, de nem osztogatott olyan szépen, mint ahogyan azt korábban már számtalan alkalommal megtette, akár ebben a szezonban is. A passzjátéka elmaradt a szokásostól: csupán 84%-os pontossággal (74/88) passzolt. Azonban rendkívül sok, egészen pontosan 14 labdaszerzés fűződött a nevéhez, amivel kiemelkedett a többiek közül.

Frenkie de Jong: 4

A holland középpályás ezúttal rendkívül enerváltan, indiszponáltan, fásultan és kedv nélkül játszott. Nem tudott hozzátenni a csapat támadójátékához. Nagyon látszódnak rajta a fáradtság jelei, ő maga és a csapat is azzal járna a legjobban, ha pihentetnék. A csapat teljesítményének visszaesésével párhuzamosan az övé is visszaesett, pedig a februári-márciusi időszakban egyértelműen húzóember volt.

Gavi: 6

Ezen az összecsapáson Gavi játszott a legjobban a csapatból. Nagyon hajtott, küzdött, az ő játékában lehetett látni fantáziát. Négyből négy sikeres cselt mutatott be, és a csapatból ő járt a legközelebb a gólszerzéshez, de a labdája kifelé pattant a felső lécről. Kétszer is szabálytalankodtak ellene a tizenhatoson belül, de egyikért sem járt büntető mind a játékvezető, mind a videóbíró szerint. Nagyon-nagyon sok, egészen pontosan 28 labdavesztés fűződött a nevéhez, és csupán 77%-os sikerességgel (36/47) passzolt, szóval a precizitás hiányzott a játékából, de ebben a tekintetben minden bizonnyal fejlődni fog, ahogyan egyre tapasztaltabb lesz.

Ferrán Torres: 3

Ferrán nagyon gyenge teljesítményt tett le az asztalra ezen a mérkőzésen, nem láthattunk tőle egyetlen egy hasznos, értelmezhető megmozdulást sem. Inaktivitását jól jelzi, hogy 10 pontos átadást és 26 labdaérintést jegyeztek fel a neve mellett. Frenkiehez hasonlóan nagyon elfáradt, őt is pihentetni kellene, mert ennek így nem sok értelme van.

Aubameyang: 3

Pontosan ugyanaz mondható el a gaboni centerről, mint Ferránról: teljesen láthatatlan és hasznavehetetlen volt végig, amíg a pályán tartózkodott. Hat pontos passz és 17 labdaérintés…

Dembélé: 5

Dembélé is próbálkozott becsülettel, az ő játékában volt némi veszély, de a francia szélső megoldásai sem jöttek be. Ötször lőtt kapura, de csak az egyik találta el annak felületét. A ráadás utolsó perceiben pont oda rúgta a labdát, ahol az ellenfél játékosai álltak, egy jobb lövéssel akár egyenlíthetett is volna. Amióta rossz formában van a csapat, mindig a csapat egyik legjobbja mezőnyben, de a kapu előtti megmozdulásai neki sem válnak be.

Cserék:

Lenglet: 5.5

A félidei szünet után lépett pályára. Sok feladata nem volt, azt a nagyon keveset hiba nélkül megoldotta.

Memphis Depay: 6

A cserék közül egyértelműen ő futballozott a legjobban. Vitt egy pici lendületet a támadásokba, sokat vállalt, láthattunk tőle jó megmozdulásokat, de gólt rúgni vagy gólpasszt adni ő sem tudott. Három lövési kísérletet láthattunk tőle, de csak az egyik találta el a kaput.

Nico González: 5

Nem volt hatása az eredmény alakulására sem negatív, sem pozitív értelemben.

Adama Traoré: 5

A 71. percben cserélték be, ennek ellenére ő mutatta be a legtöbb sikeres cselt (5) a csapatból. A ráadás elején egy szép szóló után kapura lőtt, de a Rayo kapusa hárítani tudott.

Luuk de Jong: 5

Menni kellett az eredmény után, ezért ismét pályára küldték, ezúttal a 71. percben, de még helyzetbe sem került.

Vezetőedző:

Xavi Hernández: 4

Továbbra sem tudja kirángatni a csapatot a rossz formából. Muszáj lenne többet rotálnia, mert egyes játékosok (például Frenkie, Ferrán) teljesen kifulladtak. A cseréi sem tudtak szignifikáns változást hozni a csapat (támadó)játékába.