Busquets nélkül a Celta ellen

Barcelona-Celta Vigo előzetes

Kedd este fél tízkor a Barça a 11. helyezett Celta Vigót fogadja a La Liga 36. fordulójában. A katalánok abban a tudatban készülhetnek a találkozóra, hogy a jövő évi Bajnokok Ligája szereplést már bebiztosították, és ha a hátralévő három mérkőzésen kétszer nyernek, a rossz idénykezdet után ezüstérmet szereznek a bajnokság idei kiírásában. A dolgukat megnehezítheti, hogy a csapat motorja, Busquets eltiltás miatt nem játszhat az ellen a Celta ellen, melyet az utóbbi két alkalommal nem sikerült legyőzniük.

A barcelonaiak a sorozatban elszenvedett hazai vereségek után felszálló ágban vannak, utóbbi két meccsüket megnyerték. Ahogy Xavi is elmondta a Betis elleni győzelem után, a Bajnokok Ligáját érő helyezés bebiztosítása után lényegesen kisebb a teher játékosain. Feladat még így is vár rájuk, hiszen a klubnál egyértelmű cél a második helyezés megszerzése, amivel kvalifikálhatják magukat a következő Szuperkupára.

A szombati győzelem után Xavi már az idei szezon egészét is értékelte, illetve előre tekintett a következőre is. Ismét elhangzott, hogy gazdaságilag nehéz helyzetben van a csapat, viszont van terv ennek kezelésére is, és a cél az lesz a nyáron, hogy egy versenyképes keretet alakítsanak ki, mely ismét trófeákat képes nyerni. Elmondta, továbbra is ragaszkodik a csapat játékstílusához, abban nem várható változás. Szót ejtett a labdavesztésekről, azoknak hatásáról a csapatra, és arról, miben kell ezzel kapcsolatban játékosainak fejlődnie. Hangsúlyozta Ansu Fati visszatérésének jelentőségét, a fiatal támadó egyre jobb állapotban van, de egyelőre nem várható el, hogy 90 percet a pályán töltsön.

Xavi: “Ez a klub nem maradhat évekig címek nélkül”

Továbbra is problémát jelent, hogy sok a sérült, illetve most az eltiltás miatt kieső Sergi Busquets pótlása is nehéz lesz (jó eséllyel de Jongra vár ez a feladat), hiszen a Barça játékának talán legfontosabb eleme az, ahogy ő mozgatja a csapatot. Mivel a középpályáról mellette Pedri, Nico és Sergi Roberto is hiányzik, akár kezdőként is szerepet kaphat Riqui Puig. Róla Xavi külön is beszélt a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón, elmondta, korai az ő jövőjéről beszélni, mert kulcsszerep várhat rá az utolsó három mérkőzésen. A védelemből továbbra is hiányzik a combsérüléssel küzdő Piqué, és pár napig még biztosan nem lesz bevethető Dest sem. Ter Stegen betegség miatt kihagyta a szombati találkozót, van esély a játékára ma este, de több forrás is Netót várja a kezdőbe.

A vigóiak teher nélkül, de hullámzó formában érkeznek a Camp Nouba. A középmezőnyben tanyáznak, ki nem eshetnek, és európai kupaszereplést érő helyre sincs reális esélyük odaérni. Legutóbb fölényes győzelmet arattak az Alaves ellen, előtte viszont négyből csak egy mérkőzésen tudták megszerezni a három pontot. Ráadásul úgy szereztek az utolsó öt fellépésükön 7 gólt, hogy múlt hétvégén négyszer vették be az Alaves kapuját. A Barça leginkább Iago Aspastól tarthat, a spanyol válogatott játékosnak van esélye a Zarra trófeára, melyet a szezonban a legtöbb gólt szerző spanyol játékosnak ítélnek oda. Érdekes lehet még a balhátvéd Javi Galán játéka is, sajtóhírek szerint a katalánoknál szóba került, hogy a nyáron leigazolják. A vendégektől sérülés miatt Santi Mina, Hugo Mallo és Nolito fog hiányozni.

A két csapat egymás elleni mérlege természetesen a Barça felé billen, 27 mérkőzésükből 14-et nyertek meg 7 vigói siker és 6 döntetlen mellett. Az utolsó két meccsen viszont nem tudott nyerni a barcelonai alakulat, az idei szezonban ősszel Vigóban 3-3-as döntetlent játszottak egymással a felek, tavaly tavasszal viszont a Camp Nouban győzött a Celta 2-1-re.

FC Barcelona – Celta Vigo
La Liga, 36. forduló
Camp Nou, Barcelona
21.30
Vezeti: Miguel Ortiz

Barcelona: Neto – Dani Alves, Araújo, Eric García, Alba – Puig, Frenkie de Jong, Gavi – Dembélé, Aubameyang, Ferran Torres

Celta Vigo: Dituro – Vázquez, Aidoo, Araujo, Javi Galán – Beltrán – Méndez, Suárez, Cervi – Iago Aspas, Galhardo