A tökéletes helyzetkihasználás estéje: Barça-Celta 3-1

Elsősorban a remek helyzetkihasználásának, másodsorban bő félóra emberelőnynek köszönhetően végül izgalmak nélkül, simán nyert a Barcelona a Liga 36. fordulójában a Celta Vigo ellen 3-1-re. A katalánok részéről Dembélé kiváló meccset játszott, két gólpasszt is kiosztott, a csapat az első három kaput eltaláló lövéséből gólt szerzett, hátul viszont rengeteg hibával játszott, és csak a vigói támadók kapu előtti határozatlansága miatt nem lett szorosabb az állás egyszer sem. A Celta legyőzésével megtette a Barcelona az utolsó előtti lépést, hogy második helyen zárja a bajnokságot – a cél teljesítéséhez pedig már csak 3 pont kell.  

 

 

Mivel a hiányzók miatt a középpályán nem sok lehetősége volt Xavinak a variálásra, az eddig mellőzött Riqui Puig kezdőtagságára számítani lehetett, a katalán mester azonban ezúttal sem számolt vele. Helyette végül négy támadóval kezdett a Barcelona, Dembélé, Aubameyang, Ferran Torres mellett Memphis került a csapatba. Utóbbi játszott inkább visszavontabban az első félidőben, de nehéz volt megállapítani, pontosan milyen hadrendet vízionált a pályára Xavi, miután Alba sokat lépett fel a középpályára, a szélső támadók pedig olykor szélső védőt játszottak. Nyilván ez nem egy állandó kép volt, de volt több hasonló is, ami egy érdekes kísérlet eredménye lehetett és a Barcelona eddigi meccseihez képest szokatlan látványt nyújtott.


A Twitter népe sem volt rest megemlékezni egy-egy extrémebb jelenetről

A helyzetkihasználást illetően sem a megszokott formáját hozta a Barcelona, de ez most abszolút pozitív volt: mezőnyben egyáltalán nem játszott fölényben a csapat, de a kapu előtt gyakorlatilag minden lehetőségét kihasználta. A 30. percben Memphis lőtt szép gólt Dembélé csodás szólója után, a 41. percben pedig Aubameyang duplázta meg az előnyt, miután Memphis szerencsés centerezése után estében lőtt a kapuba.

Miközben a csapat szépen értékesítette a kevés helyzetét, hátul törékenyebb volt, és sok hibával játszott. A 14. percben Aspas szórakozott el egy helyzetet, miután Araújo hibázott, a 34. percben Galhardo lövését védte bravúrral Ter Stegen, a következő támadásban pedig ismételt a Celta támadója, de fejjel sem tudott gólt szerezni. Helyzetekben és mezőnyben is méltó partner volt a vendég csapat, az első játékrészben még a labdát is többet birtokolta, de a kapu előtt határozatlan volt és – ekkor még – nem tudott élni a kínálkozó lehetőségekkel.

A második félidőre a Barça visszatért a standard 4-3-3-as felállásához, miután Puig végül beállt Ferran Torres helyére, majd a csapat, folytatva a remek helyzetkihasználását, a harmadik kaput eltaláló lövéséből megszerezte a harmadik gólját: a 48. percben ismét Dembélé tálalt tökéletesen középre, miután lefutotta az emberét és rúgatott ezúttal Aubameyanggal gólt.

Két perccel később viszont máris szépített a Celta Vigo, kihasználva a katalán védelem újabb hibáját: Ter Stegen passzolt Araújóhoz hosszan a barcelonai kapu előtt, Aspas pedig ezúttal nem hibázott, Galhardo passzából közelről gólt szerzett, 3-1. Jellemző jelenet volt egyébként, hogy labdakihozataloknál a szokásosnál könnyelműbb volt a Barça, Alves is sok labdát veszített, de gyakorlatilag nem volt olyan a hátsó sorban, aki egy-egy ígéretes passzal ne kínálta volna meg a vigói támadókat. A mérkőzés aztán idő előtt eldőlt, mielőtt izgalmasabbá vált volna, mikor az 58. percben Murillo utolsó emberként szabálytalankodott Memphisszel szemben, így piros lappal kiszállt – a 18 méterről megítélt szabadrúgást a sértett fölé-mellé rúgta.

A 60. perc környékén aztán több mint 10 percig állt a játék a pályán, Araújo és Gavi ugyanis összefejeltek, ami után az uruguayi védő egy pillanatra eszméletét is vesztette, egyből kórházaba is szállították, de szerencsére – egyelőre úgy néz ki – agyrázkódással megúszta az esetet. A játék ezután, immár emberelőnyben, ott folytatódott, ahol abbamaradt, a Barcelona – most Eric García – megpróbált gólt rúgatni Aspasszal, sikertelenül; Dembélé folyamatos veszélyt jelentett a jobb oldalon és ezúttal bőven voltak emberhez érkező, remek labdái. Viszont gólt már nem sikerült rúgnia sem neki, sem másnak, hiába érkezett még Ansu Fati és Luuk de Jong is, a játékosok koncentrációja látványosan visszaesett. Riqui Puig egyszer ugyan beköszönt, de García lesen volt, így a VAR segítségével a bíró érvénytelenítete a találatot.

A 11 percesre nyúló hosszabbítás végére azért még történtek a következő meccs szempontjából fontos események, mert Eric García után Jordi Alba és Frenkie de Jong is sikeresen begyűjtötte az 5. sárga lapját, így ők hárman biztosan nem játszanak hétvégén a Getafe ellen. A bajnokság utolsó előtti találkozója lesz vasárnap, és ott le is zárhatja a bajnokságot a Barcelona: ha a Celta után a Getafe ellen is nyerne, a zárófordulótól függetlenül megszerezné a második helyet a Ligában.

FC Barcelona – Celta Vigo 3-1 (2-0)
La Liga, 36. forduló
Camp Nou, Barcelona
55.899 néző
Vezette
: Miguel Ortiz

Barcelona: ter Stegen – Dani Alves (Mingueza 88’), Araújo (Lenglet 68’), Eric García, Alba – Frenkie de Jong, Gavi – Memphis (Ansu Fati 65’) – Dembélé, Aubameyang (Luuk de Jong – 84′), Ferran Torres (Riqui Puig 46’)

Celta Vigo: Dituro – Vázquez (Murillo 46’), Aidoo, Araujo, Javi Galán – Beltrán (Veiga 90’) – Méndez, Suárez (Fontán 90’), Cervi (Solari 97’) – Iago Aspas, Galhardo (Tapia 60’)

Gólok: Memphis 30’, Aubameyang 41’, 48’ ill. Aspas 50’

Sárga lapok: Eric García 80’, Frenkie de Jong 90+9’, Jordi Alba 90+11’

Piros lap: Murillo 58’

A whoscored.com statisztikái:

***