Xavi: „Talán nem érdemeltünk három pontot, de harcban vagyunk a második helyért”

Xavi Hernández elemezte a Celta elleni 3-1-es győzelmet a Camp Nouban lejátszott meccs után, ami a La Liga 36. fordulójának kedd esti mérkőzése volt. Xavi elmondta, hogy a legfontosabb, hogy a Barça fontos lépést tett előre, hogy bebiztosítsa második helyét a tabellán, de a játék képe alapján a három pontot talán nem érdemelte meg a csapat.

Összegzés a meccsről?

„A megszerzett három pont kulcsfontosságú volt, de talán nem érdemeltünk meg ennyi pontot. Az első félidőben nem játszottunk jól, folyamatosan az volt az érzésem, hogy gyengén focizunk. Jobban kell játszanunk, értenünk kell, hogy mi történik a mérkőzésen, és mit várhatunk meccstől, az ellenféltől. Több türelemre, több kontrollra van szükségünk, de ez csak a kiállítás után vált könnyebbé. Küzdöttünk a Celta ellen, de hiányzott a kreativitás, a szellemesség a játékunkból, viszont nagyon hatékonyak voltunk. Még mindig harcban vagyunk a második helyért.”

Mi volt az elképzelés a hadrenddel kapcsolatban?

„Először megpróbáltunk három belső védővel felállni, de a játékosok nem érezték magukat komfortosnak ebben a szisztémában. Az elképzelés az volt, hogy 3-4-3-as hadrendben játszunk, de ez nem működött jól, nem játszottunk jól, ez a rendszer nem volt beolajozva. Aztán változtattunk, és beállítottunk egy másik, valódi középpályást, Riqui Puigot. De nem voltunk jók, sok labdát vesztettünk, nem értettük a játékot. Hiányzott a tempó, gyengék voltunk, ez nyilvánvaló.”

Csapat?

„Ma volt néhány nagyon fontos hiányzónk, Piqué, Pedri, Busquets… ez látszik. De magabiztosabbnak kell lennünk, és ennyi vereséget sem szenvedhettünk volna el az elmúlt hetekben. De még mindig versenyben vagyunk, és jó pozícióban a második helyért vívott harcban.”

Dembélé

„A különbséget nem csak a gólszerzés jelenti, hanem a gólpasszok is és a jó védekezés is….. Szinte egymaga megcsinálta a vezető gólt, aztán volt egy kiváló asszisztja Aubameyangnak is. Ő jelenti sok esetben a különbséget, képes arra, hogy megváltoztassa a játék menetét. Ő jelentette a különbséget akkor is, amikor a csapat mélyen maga alatt játszott. Ő egy különleges labdarúgó, más…. „.

La Liga második helyezése?

„Ez még nem végleges, de fontos lépést tettünk előre. Visszakapjuk Busquetset, meglátjuk mi lesz Araújoval… a sárga lapok sem voltak betervezve (Eric García, Frenkie de Jong és Jordi Alba megkapta az ötödik sárga lapját, ezért a Getafe elleni meccset ki kell hagyniuk – a szerk.). Ma három pontot szereztünk, pedig nem játszottunk jó meccset, viszont nagyon hatékonyak voltunk.”

Araújo

„Az ember először megrémül, de az orvos azt mondta, hogy eszméleténél van, és rendben van. Az éjszakát elővigyázatosságból a kórházban tölti. Megijedtünk, azt gondoltuk, hogy valami rossz történhetett. Holnap szerencsére már otthon lesz. Nagy volt az ijedtség.”

Haaland

„Minden jót kívánok neki. Pénzügyileg nem tudtunk versenybe szállni érte. Lehetetlen számunkra elérni ezeket a pénzügyi számokat.”

Motiváció?

„Második helyen végezni, trófeákért játszani… de ez gazdasági kérdés is…. A motiváció megvan. Nem voltunk jók, de hajtottunk. Javulnunk kell, ez nem kérdéses.”

Riqui Puig

“Másik játékrendszerre váltottunk, két szűrővel és szélsőkkel. Ezért szükségünk volt olyan játékosokra, akik felérnek a tizenhatoshoz. Nagy versenyhelyzettel kell megküzdenie, ahogyan sok más játékosnak is a keretből. Jól játszott, elégedett vagyok vele.”

Labdatartás?

„Egyszerűbben, könnyedebben kell játszani….. Ha elveszítesz egy labdát, a következőt jobban meg kell becsülni, arra kell törekedni, hogy ne veszíts labdát. Nagyobb fókuszáltságra van szükségünk, edzenünk kell. Nem voltunk jók.”

Memphis

„Meglátjuk mi lesz a következő szezonban. Ő egy fontos játékos. Különbséget tud jelenteni, vezető alkat, sokoldalú, jól dolgozik, vannak céljai. Nagyon meg kell becsülnünk őt.”

Felállás

„Sokszor játszhatunk 3-4-3-at, de ez sok kockázatot rejt magában. Nagyon vigyáznunk kell ennél a felállásnál, többször az utolsó félórában használják ezt a hadrendet a csapatok a meccsek megnyerésére. De ez most nem vált be nekünk.”

Memphis a középpályán?

„Tud középen is játszani, érti a csapatjátékot, jól passzol a vonalak között, jól lő, könnyen felér a tizenhatoshoz.”

Ansu Fati

„Egyre több percet kellene kapnia. Nagyon dinamikus volt, és kezdő sebessége extra nagy, jól nézett ki a játéka. Talán a Getafe ellen többet láthatunk belőle. Majd beszélünk az orvosokkal”.