Xavi : „Frenkie fontos számunkra, de minden a gazdasági helyzettől függ”

Az FC Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández a Getafe elleni, szezonbeli utolsó idegenbeli mérkőzés előtt tartott sajtótájékoztatón ismét kihangsúlyozta, hogy az átigazolásokra nagy hatással lesz a klub siralmas gazdasági helyzete. Emellett beszélt Araújo elkötelezettségéről, Alvesről, de Jongról és a következő szezon céljairól is. 

 

 

Hogyan készülnek a holnapi mérkőzésre? A Getafe számára még van tétje ennek a találkozónak.

„Quique vezetésével remek szezont futnak. Versenyképesek, intenzíven, agresszíven fociznak, ez egy nagyon nehéz pálya. Még nem biztos a bennmaradásuk, szóval jobban kell játszanunk, mint a Celta ellen. Közel vagyunk, egy lépésre a második helytől.”

Hogy van Araújo?

„Először szeretném leszögezni, hogy a sérülésekor nem vesztette el az eszméletét. Játszani akar, minden attól függ, hogy fogja érezni magát holnap, ma jól volt. Ott akar lenni a pályán és ez megérint minket, más lehet, hogy könnyebben lemondta volna a meccset.”

Önnek személy szerint mekkora befolyása van az átigazolásokra?

„Fontos része vagyok ezeknek a folyamatoknak, de a körülmények diktálnak és minden a gazdasági helyzettől függ. Egy csapat vagyunk Jordival és Mateuval. Pár napon belül már látni fogjuk mik a lehetőségeink. Sok dologról kell döntést hoznunk, de a pénz beszél.”

De Jong érinthetetlen?

„Fontos játékos, nálam szinte mindig kezdő volt, de ebben a kérdésben is fontosak a gazdasági körülmények. Meghatározó játékos lehet és én nagyon kedvelem, de majd meglátjuk.”

Az életkor meghatározó lehet egy olyan játékos leigazolásánál, mint Lewandowski?

„Alvest 38 évesen igazoltam le. Ezek a játékosok profik, táplálkozási tanácsadókkal, edzőkkel dolgoznak. Nézzék meg Cristianot, Messit, Modricot, Ibrahimovicot… a teljesítmény számít, nem a kor. A lényeg, hogy az igazolások erősítsék a csapatot.”

Mi hiányzik a csapatból?

„Minden poszton két magas szintű játékos kell versenyezzen a csapatba kerülésért és ez jelenleg nem mindenhol teljesül.”

Kedveli Moratát? (A téli átigazolási szezonban szó volt róla, hogy ő fog csatlakozni a csapathoz csatárposzton – a szerk.)

„Nem segít, ha olyan játékosokról beszélünk, akik nem nálunk játszanak. Ha Frenkiről kérdeznek tudok válaszolni. A helyzetünk olyan amilyen, nem segít, ha más csapatok játékosairól beszélgetünk.”

Vár javulást a következő két mérkőzésen?

„Javulnunk kell a játékban és felelősségteljesebbnek kell lennünk, vissza kell térnünk két hónappal ezelőtt önmagunkhoz. Visszaesett a teljesítményünk, egy utolsó nagy hajrát kértem a játékosoktól. Ha jól teljesítünk, jó hangulatban zárhatjuk a szezont.”

El tud képzelni egy döntetlent?

„33% az esély a döntetlenre, tehát nagyobb a valószínűsége, hogy nem ez lesz.”

Tudják már a játékosok, kikre nem számítanak majd?

„Nem mondtunk még senkinek semmit, mert nem fejeztük még be a szezont. Mmindenkire szükségünk lesz. Amikor elérjük a célunkat, remélhetőleg holnap, akkor tudjuk megtervezni a továbbiakat.”

A Madridhoz viszonyítva, hogy értékeli a szezon második felét?

„Felemásan. A számaink jók voltak, de nem voltunk elég versenyképesek. Mi elbuktunk, a Madrid nem.”

A következő szezonban mi a cél?

„Mindig optimista vagyok, a következő évben versenyben kell lennünk. Februárban és márciusban úgy tűnt még van esélyünk trófeát nyerni, de végül nem így lett. A következő szezonban címekért kell harcolnunk, csak a győzelem számít. Az idei évet megmentette a Bajnokok ligája kvalifikáció, de a következő szezonban többet kell letennünk az asztalra. Nagyon csalódottak vagyunk, hogy nem voltunk elég versenyképesek.”

Akar igazolni egy kilencest?

„Most nem erről kell beszélnünk. Az illetékesek tudják mik a terveim, tudják, hogy fejlődnünk kell és versenyképesebbé kell tenni a keretet.”

Vannak érinthetetlen játékosok?

„Igen, vannak. Vannak érinthetetlen, átigazolható és nem átigazolható játékosok. Meglátjuk milyen mozgásterünk van, figyelembe véve a gazdasági tényezőket.”

Milyen tervei vannak Nicóval?

„Számítok rá, nagyon fontos játékos. Van jelene és jövője a csapatban.”

Baldé konkurenciája lehet Albának?

„Sokat kell még fejlődnie, de nagy segítségünkre lehet. Holnap játéklehetőséget kaphat.”

Mi az a konkrét dolog, amiben fejlődniük kell a játékban?

„A labdavesztések terén. Ha elvesztesz egy labdát, aztán még egyet, a harmadik már aranyat ér. A jó foci egyet jelent azzal, hogy nem veszíted el a labdát, ez a lényeg.”

Adama elvesztette a helyét a csapatban?

„Kezdetben több szerep jutott neki, de a jelenlegi helyzetben Ousmane jobban teljesít.”

Fontos, hogy a csapat az életkor tekintetében kiegyensúlyozott legyen?

„Nem különösebben, ha igazolunk elsősorban azt nézzük, hogy erősödjön a keret. A kor az érettség tekintetében fontos, de vannak kivételek is, mint Gavi, Nico, Eric, vagy Ferran. Nagyon fiatalon már a legmagasabb szinten játszanak, de a veterán játékosaink is jól teljesítenek. A kor nem a legfontosabb, de nyilván a tervezés szempontjából lényeges.”