Győzelem nélkül is megvan a második hely: Getafe-Barça 0-0

Hiányzókkal megtűzdelve lépett pályára az FC Barcelona a Getafe vendégeként a Coliseum Alfonso Pérez stadionban, ahol végül gól nélküli döntetlent ért el. Nem játszott jól Xavi együttese, de ennek az egy pontnak köszönhetően a második helyen végzett a tabellán, amely a szezonkezdethez képest nagy eredmény.

Agresszíven kezdte a mérkőzést a Getafe, amelynek talán némileg szokatlan felállása (5-2-2-1) meglepte a Barcelonát az első percekben. Quique Sánchez Flores együttese nem félt birtokolni a labdát, és a támadásaik is veszélyt jelentettek, ugyanis három szögletet rúghattak már az első nyolc perc elteltével, ezáltal komoly nyomás alatt tartva a Barcelona védelmét.

Az első játékrész első felében egyetlen próbálkozása se volt a katalánoknak, míg a Getafének öt is volt – noha ziccerig ők se jutottak el. Korántsem volt pontos a Barcelona támadásainak felépítése: többnyire statikus labdajáratás történt a hazaiak térfelén, ha pedig nem volt jobb ötlet, akkor mélységi indításokkal próbálták megjátszani a támadókat a csapattársak. Ez mind nyilván a Getafe jól megszervezett védekezésének az eredménye is, ugyanakkor hiányzott a másik oldalról a kreativitás.

Támadójáték az első félidőben: alig jutott el a Barcelona a Getafe tizenhatosáig | Forrás: WhoScored.com

Egyre többször veszélyeztetett a Getafe félóra elteltével, és egymás után háromszor is eltalálta a kaput néhány perc leforgása alatt. Ez eredményezte azt is, hogy kétszer is tizenegyes-gyanús szituációba keveredtek a Barcelona játékosai hátul, egyszer Dani Alves, egyszer pedig ter Stegen, mindkét esetben lökés miatt, azonban a vendégek szerencséjére Gil Manzano és a VAR se jelzett büntetőt, vagy legalábbis a valószínűségének a vizsgálatát.

A hosszabbítás perceiben éledezni látszott Xavi legénysége, amikor többször is szögletet rúghatott a Getafe részéről ,,kibekkelt” labdáknak köszönhetően, de gólhelyzetig nem jutottak, így 0-0-val zárult az első 45 perc.


Az első félidő statisztikái | Forrás: WhoScored.com

A második félidő elején érkezett meg a vendégek első kaput találó próbálkozása, amely Ferrán Torres nevéhez fűződik. A spanyol szélső Aubameyang látványos megmozdulását követően azonban gyakorlatilag feladta a labdát Soriának. Tulajdonképpen a játék képét illetően ott folytatódott minden, ahol az első félidőben véget ért: magas labdabirtoklási arány, de ötlettelen támadójáték.

Ha nem lett volna még elég a hiányzók száma, csatlakozott hozzájuk Memphis is, aki egy ütközést következtében jelezte, hogy cserét kér. A második 45 perc nem hozott sok helyzetet, inkább a játék tördelésére és az intenzív védekezésre törekedtek a hazaiak, a Barcelona támadásai pedig továbbra is hatástalanok maradtak.

Összességében ennek a mérkőzésnek a nyertese a Getafe lett, még a döntetlen ellenére is, mivel pontot szereztek, és mindezt úgy, hogy jobban akartak, elszántabbak és célratörőbbek voltak katalán ellenfelüknél – még akkor is, ha jóval kevesebbet volt náluk a labda. Ez az egy pont pedig azt eredményezi, hogy Sánchez Flores együttese bennmarad a Ligában, aki egyébként a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón megelégedett volna a döntetlennel, amelyet végül el is ért a csapatával.

A Barcelona-szurkolók inkább a játék képe miatt lehetnek csalódottak, a tabellán elért pozíció tekintetében már kevésbé, ugyanis mivel az Atlético Madrid nem tudta hazai pályán legyőzni a Sevillát (1-1), így biztossá vált, hogy Xavi alakulata a második helyen zárja a LaLiga 2021/22-es szezonját. Egyúttal ez azt is jelenti, hogy a jövő heti, Villarreal elleni találkozónak már nem lesz tétje.

Getafe – FC Barcelona 0-0 (0-0)
La Liga, 37. forduló
Coliseum Alfonso Perez, Madrid
19.30
Vezette: Jesus Gil Manzano

Getafe: Soria – Suarez, Djené, Yokushu, Cuenca, Olivera – Aleñá (Villar 67’), Arambarri, Maksimovic (Florentino 81’) – Ünal (O. Rodríguez 81’), Mayoral (Ramírez 67’)

Barcelona: Ter Stegen – Alves, Mingueza, Lenglet, Baldé (Marmol 90+1’) – Gavi, Busquets, Puig – Memphis (Luuk de Jong 71’), Aubameyang (Ansu Fati 62’), Ferran Torres