A lelkesedés kifogyott, futball nem is volt – Getafe-Barcelona értékelő

Vannak azok a meccsek, amiket igazából felesleges lejátszani. Ez a Getafe-Barcelona pont ilyenre sikerült, mert sportszerűség ide, profizmus oda, „győzelemért megyünk” nyilatkozatok meg pláne, a jövőt jelentő pénz mindennél fontosabb mindenkinek. És mivel tökéletes volt a döntetlen mindkét csapatnak, ennek megfelelően is cselekedtek a pályán a fiúk: nulla kockázatvállalás mellett mozogtak egy 90+ percet, a lelkesedés hamar kifogyott, futball meg nem is volt. A Getafe bennmaradt, a Barcelona pedig második helyen végzett. Ezek után azért megpróbáltuk értékelni a srácokat a szokásos elvek alapján – bár nem volt könnyű… 

A kezdőcsapat

Ter Stegen: 6

Ez volt az a meccs, ahol az ellenfél a félpályáról próbált gólt lőni, Ter Stegen meg mellre vette a labdát. Az első félidőben még volt egyébként kis dolga, egyszer ki is ejtette a labdát a kezéből, annyire meglepődött, aztán a másodikban kérhetett volna még egyet, hogy legalább magát szórakoztassa.

Dani Alves: 6

Akkor általában jól teljesít, amikor edzőmeccset játszik a csapat, van tere forgolódni, van ideje passzolni, és az ellenfél sem akar támadni mellette. Ez a meccs most ez a szint volt. A szezon végére azért kiderült, hogy komoly meccseken már nem kéne játszania, de ettől függetlenül szeretjük, szellemi vezérnek maradhatna jövőre is, a social médiásoknak is könnyebb dolguk lenne a klubnál, mert lenne továbbra is folyamatosan kontent.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FC Barcelona (@fcbarcelona)

Mingueza: 6.5

Ritkán mondunk olyat, hogy Géza úr felfelé lóg ki a csapatból, de most ez volt a helyzet. Kár, hogy egy kvázi tét nélküli meccsen tud csak ilyet, mert amikor komoly tét van, ez ritkán szokott összejönni neki. Most persze örülünk neki, hátul szépen takarított és még előre is próbált játszani mélységi indításokkal, de azért ebben hamar kitűntek a korlátai. Ha ezt tartósan tudná hozni, jó kiegészítő ember lehet jövőre.

Lenglet: 6

Nem kényszerítették hibára, úgyhogy nem kellett izgulnunk miatta, mint általában – de azért egy szokásos elkésett szerelés miatt begyűjtött szépen egy sárga lapot. Vajon Umtiti mennyire lehet használhatatlan, ha egy ilyen meccsen sem áll be?

Baldé: 6.5

Megkapja a legjobb jegyet a védelemből (holtversenyben), mert ő mintha akart volna focizni. Lenne benne fantázia, hogy Alba mellett többet játsszon, a sérülése után kérdés, mit tud – meg hosszú távon amúgy is. Az átigazolási szezon meghatározhatja majd a jövőjét: ha igazol a klub balhátvédet, az azt jelenti, a fantáziát csak mi láttuk benne, Xaviék nem.

Gavi: 4

Most a jobboldali középső középpályás posztján játszott, de túl sok izgalmat ő sem tudott okozni. Ráadásul mivel a Getafe sem volt – magához képest – rúgdosódós kedvében, így a pitbull énjét sem kellett elővennie.

Busquets: 5

Megkapta, aztán tovább adta. Utána elkérte, aztán ismét tovább passzolta. Aztán vége lett a meccsnek.

Riqui Puig: 4

Nagy elánnal kezdte a meccset, hogy na most majd megmutatja mindenkinek, hol a helye a csapatban. Végülis sikerült, mert valószínűleg továbbra sem a kezdőben. Lelkes volt megint, szépen passzolgatott megint, és biztos szívügye a Barcelona, de igazából semmit nem tudott hozzátenni a meccshez, pedig de Jong és Pedri távollétében a támadások kapcsán többet kellett volna. Még egy meccset kaphat a Camp Nouban, de aztán jöhet a búcsú – bármilyen lelkesek voltunk mi is miatta, végül a saját korlátai és a körülmények miatt nem fogja beteljesíteni azt, ami sokan reméltünk tőle.

Ferran Torres: 2

A jobbszélen kezdett, aztán átment a baloldalra, aztán újra a jobbon játszott, aztán úgy lett vége a meccsnek, hogy néha azon gondolkoztunk, vajon pályán van-e még, vagy Xavi lecserélte már? Lehet, jobban járt volna mindenki, ha a C csapatból feljön játszani valaki, mert látványosan nem volt kedve focizni. Az övé volt egyébként a csapat egyetlen kaput eltaláló lövése.

Aubameyang: 2

Egy óra alatt sikerült 15-ször labdába érnie, az azt jelenti, hogy 4 percenként egyszer. Ha Ferranra azt írtuk, nem volt kedve játszani, Auba gyakorlatilag már a kezdősípszóval egyidőben kicsekkolt a meccsről. Voltak már persze hasonló meccsei, de akkor legalább a többiek gondoskodtak róla, hogy legyenek helyzetek, és ezekből berúgdosott egy-egy gólt. Most se helyzet, se lövés, se semmi.

Memphis: 4

Az elején még erőlködött, aztán amikor rájött, hogy nem lesz itt ma futball, akkor hamar beletörődött a helyzetbe. Régi ismerősünk, Aleña szépen megrúgdosta a második félidőben, úgyhogy ha tippelni kellene, az utolsó – már tényleg teljesen tét nélküli – meccsen nem fog már játszani.

A vezetőedző

Xavi: 5,92

„A szünetben az edző Gabesz bá mondta, hogy figyeljünk a szélekre, úgyhogy mindannyian kihúzódtunk, aztán középen maradt egy hatalmas üres terület. Ez jelentette igazán a meccs fordulópontját.” (Bëlga: Huszonkét férfi) Xavi Mester is pár mérkőzés óta már mondogatja, hogy túl sok labdát veszít a csapat. Na, a fiúknak több sem kellett, megmutatták, hogy tudják teljesíteni edzőjük elvárását, és most inkább elpasszolgattak hátul, mintsem, hogy megint a kritikák kereszttüzébe kerüljenek. Így valószínűleg elégedetten csettintett a meccs végén Xavi is, mert egy híján 800 sikeres passzt hozott össze a Barcelona, ami a szezonban a második legtöbb volt eddig (a legtöbbet 842-t az Osasuna elleni márciusi, 4-0-s meccsen sikerült passzolni), ráadásul 93%-os pontosság mellett, ami pedig szezonrekord. Legközelebb reméljük támadásokat is kér mellé a Mester, de nagy kritika nem érheti, sok tétje már nem volt a meccsnek, a kötelezőt, a BL indulást pedig teljesítette a csapattal. Úgyhogy ha az utolsó meccsen Alvest állítja középcsatárnak, akkor is nagyon meg fogjuk dicsérni, mert megérdemli. Pláne, ha egy trófea is leesett volna ebben a fantasztikus idényben. De majd erről a szezon összegzésekor bővebben.

A cserék

Ansu Fati: 5

A 82. percben kapott egy gyönyörű labdát Alvestől, amit egy másik napon talán belőtt volna. Valószínűleg már ő is a jövő évre készíti magát, de jó látni, amikor pályára lép, mert mindig hoz egy kis színt és felélénkülést a csapat játékába.

Luuk de Jong: –

Ha van a szerződésében pályára lépési bónusz, akkor ő lehet, hogy nem bánja, hogy beállt Memphis helyett. Ha csak gólprémiuma van, akkor a kispadról már valószínűleg látta, hogy nem most fog extra pénzhez jutni a De Jong család.

Mika Marmol: –

Valószínűleg ő lesz az egyetlen, aki három nap múlva emlékezni fog erre a meccsre. Első fellépése volt a Barça felnőtt csapatában, 20 évesen.