Xavi Hernández: „Fociértelemben szeretnénk revansot venni”

Xavi sajtótájékoztatója a Cadiz elleni meccs előtt

Xavi Hernández, az FC Barcelona edzője a Nuevo Mirandillában megrendezésre kerülő Cádiz elleni mérkőzés előtt nyilatkozott a médiának. A La Liga ötödik játéknapján szombaton 18:30-kor megrendezésre kerülő találkozó előtt a Barça a második helyen áll a bajnokságban. A Barcelonának van oka a revansra, hiszen a felek elmúlt négy egymás elleni mérkőzésén két döntetlen és két vereség született.

Veszélyes a Cádiz a Barcelonára az előzmények ismeretében? (Elmúlt négy mérkőzés eredménye a Barcelona szempontjából: 0-1, 0-0, 1-1, 1-2 – a szerk.)

„Kemény, védekező ellenfél, akik két vereséggel és két döntetlennel az elmúlt időszakban megnehezítették a dolgunkat. Fociértelemben szeretnénk bosszút állni. Mivel eddig a bajnokságban még nem tudtak gólt rúgni (és emellett tízet kaptak – a szerk.), jobban fognak koncentrálni. Ez egy teszt lesz nekünk, meg fogják nehezíteni a dolgunkat”.

Eufória kezelése

„A Cádizra koncentrálunk, és félretesszük az eufóriát, bár az 5-1-es győzelem után (Bajnokok Ligájában a Plzen ellen – a szerk.) megértem a kitörő örömet, viszont alázatosnak kell maradnunk. A bajnoki három pont nagyon fontos, ezért nyernünk kell a Cádiz ellen, függetlenül attól, hogy kedden a Bayernnel játszunk vagy sem”.

Megérti Jordi Alba kritikáját? (Egy nappal korábban megjelent Alba interjúra reflektál a kérdés, amiben Alba nem tartotta egyenes megoldásnak, hogy a Barcelona tudta nélkül tárgyalt az Interrel az ő eladásáról vélhetően a magas fizetése miatt. A cikkben Alba kihangsúlyozta, hogy 100 %-ban Barça-elkötelezett – a szerk.)

„Megértem őt, és nagyra értékelem a hozzáállását, rendkívül motivált és sokban segít nekünk. A véleménye logikus, érthető, korábban velem is megtörténtek hasonló dolgok. Nagyszerű futballistának tartom, remek kapitány, és játszani is fog a csapatban. Sokat fog segíteni nekünk a szezonban”.

Hogyan értékeli a Griezmann-ügyet? (A szezon végén kötelező vételi opcióval, 40 millió euróért meg kell vásárolnia az Atlético Madridnak a kölcsönben lévő francia csatárt a Barcelonától, ha ebben a szezonban a játékidő 50 %-ában játszik Griezmann, de eddig mindig csak a második félidő derekán lépett pályára csereként. Vita bontakozik ki a kötelező opcióról és a 40 millióról a két klub között. – a szerk.)

„Ezt a kérdést Cholónak (Simeone beceneve – a szerk.) kellene feltenni, aki már elmondta, hogy a francia az Atlético Madrid játékosa. Engem soha nem kérdeztek Griezmannról, de sokat egyébként se tudnék mondani, ez a klubok közötti megállapodástól függ”.

Problémát jelent-e, hogy ennyi játékosa van a Barcelonának?

„Áldás, hogy kiváló futballistákkal meg tudtuk duplázni az egyazon posztokon lévő játékosok számát. Mindenki küzd, hogy perceket kapjon kezdőként vagy csereként. Személy szerint el vagyok ragadtatva a csapattól”.

Kevesebb lett a passzszám

„Dolgozunk rajta. Nagy a koncentráció, hogy elkerüljük az ellentámadásokat, és ezért sokszor gyorsan előrefelé játszunk, másrészről javítottunk a védekezési stratégiánkon, és előre toltuk a védelmet az ellenfél térfelére, valamint a csapatba kerülési verseny az előbb említett koncentrációt is javítja”.

Bellerín és Marcos debütál?

„Benne lesznek a keretben, hogy segítsék a csapatot, majd eldöntjük, hogy 90, 60 vagy 30 percet játszanak majd”.

Mennyire fontos, hogy Lewandowski a rangidős?

„A világért sem cserélném le. A tapasztalat sokat számít, nagyban segíti a fiatalokat a tanácsaival és a példamutatásával. Ez nagyon jót tesz mentálisan a csapatnak”.

Ha Griezmann visszatérne, számítana rá?

„Nem rajtam múlik. Párbeszédet kell folytatni a kluboknak, de jelenleg ő egy Atlético játékos, ennél többet most nem tudok mondani”.

Hogyan kezelte Alba helyzetét?

„Mindenki helyzetét jól ismerem, Jordira, aki a barátom, ez még inkább igaz. Sokat beszélgettünk, tudja, hogy verseny van, és hogy a legjobb játékos fog játszani”.

És Ferran

„Nagyon jól játszik, fontos része a csapatnak, rengeteg esélyt teremt, asszisztot ad, gólt szerez, megteszi, amit kérek tőle, a munkája, hozzáállása megkérdőjelezhetetlen. Ő egy győztes alkat, nagyon bízom benne”.

A klubnak van konfliktusa Albával? (Megint a fentebb említett, egy nappal korábban megjelent Alba cikkre utal ez a kérdés és a következő is – a szerk.)

„Nem tudok róla, szerintem nincs vita”.

Úgy érzi, hogy Alba rácélozgatott? (A már említett cikkben Alba egyenességet vár, mert ahogy írja, ő olyan ember, aki szereti szemtől-szemben megbeszélni a dolgokat – a szerk.)

„Nem. Ő ismeri a helyzetemet. Ne keressünk szálkát ott, ahol nincs”.

Benzema hiánya hatással lesz a Madridra? (legutóbbi Bajnokok Ligája mérkőzésen megsérült – a szerk.)

„A Cádizra koncentrálunk, nem Benzemára vagy Griezmannra, utána a Bayernra és az Elchére”.

Ansunak van önbizalomhiánya?

„Jól érzi magát, legutóbb is jól játszott, csak a befejezés, a gól hiányzott. Magabiztos, ő is fontos része a csapatnak”.

Hogy van Sergi Roberto?

„Nagyon jól teljesít, és én nagyon elégedett vagyok vele. Alázatosan dolgozik és nem panaszkodik, ez a hozzáállás nekem garancia. Nem sérült meg, viszont a mostani bajnokin nem lesz a keretben, de a Bayern ellen igen”.

Hogyan kezeli Piqué a mellőzését?

„Beszélgetünk vele, bátorítjuk őt, nagyon jó volt a minap is (Plzen ellen – a szerk.), de tudom, hogy ezt a helyzetet nem könnyű elfogadni. Amikor szükségem lesz rá, biztos vagyok benne, hogy készen fog állni”.

De Jong Busquets helyettese?

„Vannak lehetőségeink. Busi számunkra rendkívül fontos, de ott van még Kessié és Andreas Christensen is, ha módosítunk a taktikán, a felálláson. Majd meglátjuk, mit érdemes változtatni ezen ahogy haladunk előre meccsről meccsre”.

Araújót és Eric Garcíát a legutóbbi Bajnokok Ligája mérkőzésen jegelte

„Nem jegelünk senki, egyetlen cél lebeg előttünk, és pedig a győzelem. Öt cserelehetőségem van, és mindegyikük nagyon fontos számunkra”.

Fogja Pedrit pihentetni?

„Ez lehetséges, hiszen sok meccset játszott már. Az ő játékperceit is menedzselni fogjuk”.

Lewandowski érinthetetlen

„Holnap döntünk erről, de sok minden befolyásolja, bár nem kérdés, ő rendkívül fontos számunkra”.